İzmir Yamanlar Domatesinin Tanıtımı İçin Şenlik Düzenlendi

Yamanlar Domatesinin Tanıtımı İçin Şenlik Düzenlendi

25.08.2019 - 20:25 | Son Güncellenme:

Yamanlar domatesinin tanıtımı için şenlik düzenlendi

Yamanlar Domatesinin Tanıtımı İçin Şenlik Düzenlendi

İZMİR'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi'nde yetişen ve tohumları geçmişten günümüze kadar gelen Yamanlar domatesinin tanıtımı için şenlik düzenlendi. Üreticiler şenlik sayesinde yerli tohumla üretilen domatesleri tanıttıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Yamanlar Köy Şenliği'nde, Yamanlar Mahallesi'nin ince kabuklu ve sulu domatesi tanıtıldı. Geçmişi 150 yıl öncesine uzanan yerli tohumlarla üretilen Yamanlar domatesi, tezgahta kilogramı 5 liraya alıcı buldu. Şenliğe katılan üreticilerden evli ve iki çocuk babası Selim Balcı (35), 30 dönüm tarlada domates yetiştirdiğini, aylarca emek verdikleri ürünlerini şimdi satarak para kazanmaya çalıştıklarını söyledi. Bu domateslerin tohumlarının Osmanlı döneminden kaldığını ifade eden Balcı, "Yamanlar domatesinin tohumu, dedelerimizden kalma. Biz de bunu yetiştirerek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Domates, Yamanlar'a özgü. Çünkü daha merkezi yerlerde ektiğimizde domates yetişmiyor. Temiz su ve hayvan gübresi de domatesin yetişmesi açısından önemli" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZA BU TOHUMARI MİRAS BIRAKMAK İSTİYORUZ'

Ekrem Şahin (60) ve Hacer Şahin (55) isimli çift de, pazarda tezgah açarak ürettikleri domatesleri satışa sundu. Mehmet Şahin, "Domatesleri nisan ayında ektik, emek verdik. Şimdi tezgahta alın terimizin karşılığını almaya çalışıyoruz. Bu yıl verim iyiydi. İstediğimiz gibi oldu" dedi. Domatesten salça da yapan Hacer Şahin, yaklaşık bir kilogram olan bir kavanozu 20 TL'ye sattıklarını belirtti. Üreticilerden Mehmet Şahin (20) de, "Satışlarımız çok iyi. Belediyemize teşekkür ediyoruz. Karşıyaka halkı tanıdı bu domatesi, önceden bilmiyordu. Onlar da bu şenlik sayesinde öğrendi. Kendi yerli tohumumuz. 150 yıllık bir domates. Benim dedem de bu domatesi yiyordu ben de şimdi aynı domatesi yiyorum. Hala devam ediyoruz. Ve çocuklarımıza bu tohumları, bu önemli mirası bırakmak istiyoruz" dedi.

Şenliğe katılan Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Emeği üyeleri Türkan Kaplan (55) ile Pervin Binici (58) de kendi yaptıkları çanta, file sepet gibi ürünleri sattı. Türkan Kaplan, "Askı, file, çanta yaptık. Hazır bir şey yok. Ürettiğimizi satıyoruz. İpten penye sepet var, çok kullanışlı. Fiyatları 15 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Çanta 50 TL. Tasarım ve el işçiliğine göre fiyatlar değişiyor" diye konuştu.

Şenlik, tiyatro gösterileri ve konserlerle son buldu.

Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI