Ekonomi Yarım asrı devirdi dünya şirketi oldu

Yarım asrı devirdi dünya şirketi oldu

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk insanını otomobil sahibi yapma vizyonu ile Koç Holding ve Fiat ortaklığıyla 1968’de temeli atılan Tofaş 50 yaşını kutladı. Tofaş bugün dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor

Yarım asrı devirdi dünya şirketi oldu

Türk otomotiv sanayisinin öncü firmalarından Tofaş, 50’nci yılını kutladı. Koç Holding ve Fiat ortaklığında, 1968 yılında temeli atılan Tofaş, günümüzde 450 bin adetlik üretim kapasitesi ve 9 bin çalışanıyla Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri.
Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un ev sahipliğinde düzenlenen geceye Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi ve FCA EMEA Başkanı Alfredo Altavilla, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ve Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Koç ve Tofaş’ın üst düzey yöneticileri, bayi ve tedarikçiler ile iş dünyasının önemli isimleri katıldı.

Haberin Devamı

En uzun ortaklık

John Elkann, davette yaptığı konuşmada, “Koç Ailesi ile kurulan, üç nesilden fazla bir süreye yayılan bu işbirliği, grubumuzun tarihindeki en uzun soluklu ortaklık olmuştur” dedi. Ortaklığın gelişiminde Mustafa Koç’u da anmak istediğini belirten Elkann, şöyle konuştu:

“Bu sağlam ortaklığın gelecekte de iyi bir şekilde devam edeceğine eminim. Ben, bundan sonraki 50 yılı yeni bir başlangıç olarak görüyorum. Tofaş, büyük zorluklarla mücadele edebilecek, kazandığı deneyimi uzun yıllar sürdürecek, büyümeye devam edecek tüm becerilere sahiptir; 2068’de ortaklığımızın 100 yıllık başarısını kutlayacağımıza eminim.”

Yarım asrı devirdi dünya şirketi oldu

50 yıllık yolculuk

Ömer Koç ise konuşmasına, “Kurucumuz Vehbi Koç’un ‘Türk insanını otomobil sahibi yapma’ vizyonu ile Tofaş’ın temelleri atıldı. Şirketimiz, 50 yıllık yolculuğu boyunca, ülkemizin otomotiv sektörünün gelişiminde önemli rol oynadı. Uluslararası pazarlarda sunduğu araçlar ile de ülkemizi küresel ölçekte başarıyla temsil ediyor” dedi. Koç şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Koç Holding ve Fiat’ın uzun yıllara dayanan ortaklığıyla pek çok başarılı projeyi hayata geçirdik. Uzun vadeli bakış açımızla, ayrıca Türkiye’ye ve Tofaş’a olan inancımızla yatırımlarımıza devam ettik. Tofaş, FCA’in Avrupa’daki önemli üretim merkezlerinden biri oldu. Gelişmiş Ar-Ge merkezinin gücüyle, hem otomobil hem de ticari araç üreten tek otomotiv şirketi olarak, Türkiye’de diğer üreticilerden farklı bir konuma ulaştı. Yarattığı dış ticaret fazlası ve istihdamla ülkemize ve Türkiye otomotiv endüstrisine önemli katma değer sağlayan bir sanayi devine dönüştü.”

Küresel başarı

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu da konuşmasında, “Tofaş, iç pazara satmak üzere üretim yapan bir şirketten, dünya pazarları için ürün geliştiren ve geliştirdiği ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç eden bir şirket haline dönüştü. Pek çok başarıya imza attı. Küresel pazarlar için bir üretim ve Ar-Ge merkezi olmamız, son yıllarda hayata geçirdiğimiz, Doblo, Fiorino ve Egea projelerinin başarıları ile birleşince Türkiye’de en yüksek üretim ve ihracat adetlerini gerçekleştirmemize yol açtı. En önemlisi ürün ve hizmetlerimizle, Türkiye ve dünyada milyonlarca kişinin yaşamlarının bir parçası olduk” dedi.