Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Enflasyon, hemen her sektörü olduğu gibi turizmi de derinden etkiyeceğe benziyor.
Yurt dışı turlar adeta durdu. İç turizmi de öyle ya da böyle etkileyecek. Bu durumdan şikâyetçi olanlar ise sadece seyahatseverler değil! Sektör adeta kıvranıyor!
Umarız, düşme seyrindeki dövizler daha da düşer ve hemen herkes derin bir oh çeker!
Yüzde 24 ile son 15 yılın zirvesine ulaşan enflasyonda, uçak bileti yüzde 192 ile rekora uçtu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre geçen yıl eylülde ortalama bilet fiyatı 392.2 lira iken bu yıl eylül ayında 1.145.5 liraya fırlamış. Bu arada otel fiyatları da yüzde 60 artmış.
Görünen o ki önümüzdeki sezon tatile çıkmak için bir değil, birkaç defa düşünmek gerekecek. Erken rezervasyon avantajları her zamankinden daha çok önem kazanacak!..

Haberin Devamı

Uçak biletlerinde enflasyon rekoru

Denizli çok daha fazlasını hak ediyor

Denizli’nin pek çok şapkası var.
O bir eğitim kenti. Eğitimde çok iyi noktada. O bir sanayi kenti, pek çok alanda adeta tekstilin başkenti gibiler. Tarımda, özellikle de üzüm çeşitliliğinde fark yaratıyorlar.

Uçak biletlerinde enflasyon rekoru

Başta Pamukkale, antik kentler, binlerce yıllık tarihi ve doğa harikası güzellikleriyle, yakın komşusu Antalya kadar olmasa da, en önemli turizm duraklarımızdan biri.
Ziyaretçi turist sayısının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artacağı kesin! Peki, buna ne kadar hazırlar? Yeterince hazırlar demek mümkün değil! Uçak sayısı yetersiz ve saatlerinde sorun var! Mutfakları ise yerlerde sürünüyor. Yerel tatlar, restoranlara taşınmamış!
Yetişmiş personel sayısı üniversiteli öğrencilerle karşılanmaya çalışılıyor. Önceki yıllara göre, sosyal kültürel yapısı müthiş değişen bu güzel kentimiz, ismini, turizme altın harflerle yazdırmak istiyorsa, doğal güzelliklerini koruma ve mutfağını geliştirme konusunda çok daha fazla çaba harcamalı.
Sadece horoz ve giderek kirlenen travertenlerle bu iş yürümüyor!..

Daha ciddi hamleler gerek

Sektörden Bakanlar gelince, sihirli bir değnek değmişçesine, eğitimin, turizmin sorunlarının çözüleceğine inandık.
Henüz iki sektörde de ciddi bir değişim söz konusu değil. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 15 Ekim’de önemli bir değişime imza atacağının sinyallerini veriyor ve merakla bekleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan ise ciddi bir revizyon ya da vizyoner bir açılım yok gibi.
Umarız yanılan biz oluruz!..

Haberin Devamı

Gerçek turist mi?

Gelen turist sayılarıyla ilgili sürekli yeni rakamlar yayınlanıyor.
Peki, yurt dışından gelen herkes turist mi? Sokakta gördüğümüz yabancılara baktığımızda evet demek çok zor! Bu arada çekik gözlü turist sayısında sanki artış var.
Denizli’ye giderken de, dönerken de uçağın neredeyse üçte biri çekik gözlülerden yani Asyalılardan oluşuyordu!.. Onları bir yakalarsak, müthiş bir açılım yapmış oluruz.
Avrupa sokakları onlarla kaynıyor!..