Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon konusunda “Asker ve istihbaratımız sahadaki durumu, biz de diplomasi kısmını yürütüyoruz” diyen Çavuşoğlu “ABD YPG ve PKK’nın koruculuğuna bürünmesin” uyarısı yaptı. Çavuşoğlu ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini de söyledi

Cenevre

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre’deki Suriye zirvesi dönüşü ABD’ye Fırat’ın doğusuna yönelik askeri operasyon ve PKK-YPG’ye yönelik uyarılarda bulundu.

Trump Türkiye’ye gelmek istiyor

“Türkiye buraya gireceğim diyor, girer” diyen Çavuşoğlu, “Zamanlaması teknik bir konudur. Askerimiz ve istihbaratımız sahadaki durumu yürütürken, biz de diplomasi kısmını yürütüyoruz. Hedefimiz ABD değil YPG ve PKK’dır. Ama ABD de YPG ve PKK’nın koruculuğuna bürünmesin” dedi. “Türkiye’nin askeri operasyon yapmaması için ABD’nin ne yapması gerekiyor?” sorusu üzerine ise Çavuşoğlu, “YPG’nin bu bölgeden çıkarılması gerekiyor” diye konuştu. İki ay öncesine göre ABD ile ilişkilerin çok daha iyi ama tatmin edici olmadığını da dile getiren Çavuşoğlu, son görüşmelerde tarihi belli olmamakla birlikte Trump’ın Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söylediğini vurguladı. Cenevre görüşmeleri için davet ettiği gazetecilerin sorularını özel ANA uçağında yanıtlayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

- Cenevre’deki Suriye zirvesi nasıl geçti?

Toplantının amacı anayasa komisyonunun bir an önce kurulmasıydı. 4’lü toplantıda anayasa komisyonu kurulması sürecinde önemli noktaya geldiğimizi teyit ettik. 3 tane liste var, 50’şer kişilik. Rejimin, muhalefetin ve sivil toplumun listesi. Rejimin ve muhalefetin listesi verildi. Sivil toplum listesinin dengeli olmasını istiyoruz. İsimler konusunda çalışmalar devam ediyor. Yeni isimler geldi. Bunların kim olduğu, ne olduğu BM ve bizler tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Cenevre’deki toplantıda önemli kritik noktaya gelmiş olduk. Verimli, olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Üç Dışişleri Bakanı olarak bir an önce Soçi formatındaki 3’lü liderler zivresinin de yapılması gerektiğini düşündük. Rusya ev sahipliği yapacak önümüzdeki ilk zirveye. Böyle bir süreçte üç garantör ülkenin liderlerinin güçlü destek vermesi, sürecin geleceği bakımından önemlidir. Kalıcı bir çözüm oluncaya kadar liderler toplantısının olması önemli.

Haberin Devamı

- Esad yönetimi ile iletişim oluyor mu?

Dışişleri düzeyinde böyle birşey yapmadık, yapmıyoruz da. Bir şey olduğunda mesajlar İran ve Rusya üzerinden gidiyor geliyor.

Trump kendisi söyledi

- İkinci 100 günlük programda ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi var. Bu madde gelinen durumla örtüşmüyor...

Yok katılmıyorum size. Brunson’un serbest bırakılmasından bu yana farklı görüşlerimiz belli konularda devam ediyor ama belli konularda mesafe kat etmeye başladık. Münbiç yol haritası hızlanmaya başladı. Hakan Atilla ile ilgili Başsavcılık temyizi geri çekti. Bu çok önemlidir. Diğer süreçlerde olumlu bir şekilde seyrediyor. YPG konusunda farklı düşünebiliyoruz. FETÖ konusunda henüz istediğimiz noktada değiliz. Ama iki ay öncesine göre ilişkilerdeki atmosfer daha iyi mi dersen çok daha iyi diyebilirim. Bunu telefon görüşmelerinde de görüyoruz. Niye bunu koyduk? Şu andaki geldiğimiz nokta her iki taraf açısından tatmin edici mi? Hayır değil. O yüzden önümüzdeki 100 günde kat edeceğimiz mesafe var. İlerleyebileceğimiz bir yol var.

Haberin Devamı

- Trump’ın Türkiye ziyareti gündemde mi?

Son telefon görüşmesinde gündeme geldi. Kendisi de Türkiye’ye ziyaret yapmak istediğini söyledi. Riyad dönüşü Pompeo da Türkiye’ye resmi bir ziyaret yapmak istediğini söyledi. Kendisini ben de davet ettim. O da gelmek istediğini, geleceğini söyledi. Trump da Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söyledi. Bunların zamanını belirlememiz, planlamamız lazım. 2019’da karşılıklı ziyaretler sadece ABD ile değil bir çok ülke ile planlanıyor. Tarihlerini belirlemeye çalışıyoruz. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Fransa Devlet Başkanı Macron ziyaretleri de olabilir. Cumhurbaşkanımız ziyaret davetini yineledi, sözü olduğunu hatırlattı Macron’a, Şi Jimping G20’de gelmek istediğini söyledi. Türkiye’ye geleceğim dedi. Bunların hepsi planlama, ortak tarih koyacağız. Olmaması için hiçbir sebep yok.

Uluslararası çözüm arayışında tıkanma var

- Kaşıkçı cinayeti BM’ye taşınmalı demiştiniz. Neler yapılacak?

Bu süreçte Suudi Arabistan’dan bir işbirliği görmedik. Uluslarası camianın sabırsızlıkları artıyor, hayal kırıklıkları ortada. Herkes uluslararası soruşturma yapılması gerektiğini söylüyor. Biz de ne yapılabilir araştırdık. BM çatısı altında olması gerektiği konusunda herkes hemfikir. İki alternatif var. Bir BM soruşturması. Bunun için güvenlik konseyinden geçmesi gerekiyor. Orada da genel sekreter diğer konuştuğumuz kişiler çok iyimser değil. İkinci bir alternatif ise Hakikati Araştırma Komisyonu. Bunun için BM güvenlik konseyi onayına ihtiyaç yok. Genel Sekreter ya da insan hakları komiseri bunu yapabilir. Bazı ülkeler beraber başvuru yapalım diyerek diğer ülkelerle görüşüyorlar. Şu anda bir tıkanma var. Çünkü Suudi Arabistan tarafı daha cesedin nerede olduğunu söylemiyor. (“Bu konu kapatılabilir mi?” sorusu üzerine) Bence zor kapanır. Bu işi takip eden çok sayıda ülke, uluslararası örgüt, insan hakları kuruluşu aynı şekilde medya var.

ABD, YPG’nin avukatlığını yapmasın

- Fırat’ın doğusuna ne zaman giriliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘giriyoruz’ sözlerinin yankısı ne oldu?

Yankı şu, Türkiye Fırat Kalkanı operasyonu ile “DEAŞ’ı yok etmek için gireceğim” dedi, girdi. “Afrin’e gireceğim” dedi, girdi. Türkiye buraya da gireceğim diyor, girer. Zamanlaması teknik bir konudur. Askeri, istihbaratımız sahadaki durumu yürütürken, biz de diplomasi kısmını yürütüyoruz. Hedefimiz ABD değil, YPG ve PKK’dır. Ama ABD de YPG ve PKK’nın koruculuğuna bürünmesin. Yani onların avukatlığını yapmasın. Bu mesajlarımızı da net bir şekilde en son Pompeo ile yaptığımız görüşmede söyledik. Herhangi bir dost ateşi olmasın bir kaza olmasın diye Milli Savunma Bakanlarımız ve Genelkurmay Başkanlarımız temasa geçsin dedim. Savunma Bakanımız Hulusi Paşa’yı aradılar. Askeri teknik görüşmeler devam etsin dedik.

- Türkiye’nin askeri operasyon yapmaması için ABD’nin ne yapması gerekir?

Son derece sade, net. YPG’nin bu bölgeden çıkarılması gerekiyor. Münbiç yol haritası da bunu söylüyor. Bunu dışişleri bakanlarımız olarak birlikte onayladık. Şu ana kadar zaten Münbiç bitip de buralara başlasaydık böyle bir gerginliğe de gerek yoktu. YPG, PKK provokasyona, ABD nezdinde ajitasyona da devam edecektir. ‘Biz DEAŞ’a karşı savaşmayız’, şudur budur. ABD’de umarım böyle bir terör örgütü tarafından Suriye politikalarında diğer politikalarda rehin alınmaz, ona da müsade etmez.

- PKK, PYD farklı demeye devam ediyorlar mı?

Bunu söylüyorlar. İşte Kandil’den oradan buradan gelenler. Biz de diyoruz ki Kandil’le buradaki YPG/PKK’lılar arasında bir fark yok. Onlar da bölücübaşının posterlerini sembollerini, PKK’nın sembollerini taşıyorlar. Ne farkı var bunların. Afrin’de de her yerde gördük. Biz bunların arasında bir fark göremiyoruz. YPG/PKK’nin buralardan temizlenmesi lazım. Diğer teröre bulaşmamış Kürtlerle çalışılsın.