Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bazı konular her şeyden; aklınıza gelen - gelmeyen her türlü mühim mevzudan daha acil oluyor. Hiç beklemeye, gecikmeye, ertelemeye gelmiyor. Bir çocuğun hayatı gibi mesela. Yeni yıla girerken yaşıtları Noel Baba’dan bebek, top, bisiklet falan isterken “artık iğne olmamak için donör”, bir de şeker isteyen dört yaşındaki Öykü gibi.

Öykü Arin, 2018 yılında lösemi teşhisi konmuş bir çocuğumuz. İlik nakli bekleyen dört binden fazla hastadan biri ama onun farkı, hepimizin kendisini tanıyor oluşu. Çünkü annesi Eylem Şen’in arkadaşları çok etkili bir kampanya başlattı, “Öykü Arin’e Umut Ol” adıyla bir hesap açtılar, aynı etiketle paylaşımlar yapmaya başladılar ve bir süre sonra ailenin de aktif katılımıyla hem Türkiye’nin dört bir yanına hem de dünyanın 12 ülkesine ulaştılar.

Haberin Devamı

Amaçları hem göz bebekleri Öykü’lerine yüzde yüz uyacak bir donör bularak onun hayata tutunmasını sağlamak hem de tüm lösemi hastaları için toplumda ciddi bir dönüşüm yaratmaktı. İnsanlar kök hücre bağışına, ilik nakline dair bilgi sahibi olsunlar, bu kadar basit bir adımla bir insanı hayata bağlayabilecekken bundan kaçınmasınlar, birbirlerine umut olmaktan vazgeçmesinler, buydu kampanyanın niyeti.

Bazı şeyler ertelemeye gelmez
Neyse ki hala iyi insanlar hiç de az olmadığından kampanya inanılmaz ses getirdi, Öykü için kök hücre bağışında bulunan donör sayısı kısa zamanda 150 bini buldu, bu donörler arasından Öykü’ye değil ama başka hastalara uyanlar oldu, bir evden çakan umut kıvılcımı büyüyerek birçok başka evlerdeki dertlere deva oldu.

Bu sırada Öykü Arin 19 Mart’ta gözümüzün önünde dört yaşına bastı, hepimiz kendi çocuğumuzun yaş günü gibi kutladık onu. Hala iğne olmak zorundaydı ama şimdi çok daha fazla umut vardı yeni yıldan dilediği şeye kavuşması için. O 150 bin kişiden birinin Öykü’nün “genetik ikizi” olması gayet mümkündü. Yeter ki bağışlanan kök hücre numuneleri bir an önce incelensin.

Bu haftaya Öykü Arin’e Umut Ol hesabından gelen yeni bir çağrıyla başladık. “Öykü Arin ve dört binden fazla hasta kök hücre nakli bekliyor. 150 bine yakın kan örneği doku tiplemesi çalışması için bekliyor. Eşleşmelerin gerçekleşmesi için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz” deniyordu.

Haberin Devamı

Özetle çağrımız Sağlık Bakanlığı’na. Öykü’nün tek isteğinin şeker yemek olacağı yeni yıllara ulaşması sizlere bağlı.