Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bazen bir küçücük kıvılcım nasıl kocaman bir şenlik ateşi yakabiliyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde her yıl düzenlenen Bahar Şenliği’nin 33.’sünün iptal edildiğine dair rektörlük açıklaması mesela, tam da bunu yaptı, bir bayram havası yarattı.

Cümlede bir çelişki var farkındayım, şenlik iptalinden nasıl bayram çıkabilir? Alışılagelmiş tepki, protesto ve öfke cümlelerinin yerine mizahı koyarak ve somut, yapıcı öneriler getirerek. Açıklamada “Üniversitemizin mevcut teknik ve idari olanaklarıyla gerçekleştirilmesi mümkün olmadığından” ibaresi mi kullanılmış iptal gerekçesi olarak, bu gerekçeyi bertaraf edecek fikirler ortaya atarak.

Haberin Devamı

Süreç şöyle işledi: “ODTÜ Bahar Şenliği iptal edildi” haberiyle birlikte, twiter’da derhal bir “ŞenliğineSahipÇık” etiketi peydah oldu ve muhtemelen pek çok koldan eş zamanlı olarak “Olanak yoksa biz varız” mesajları yağmaya başladı. Haluk Levent, Bulutsuzluk Özlemi, Aylin Aslım, Ogün Sanlısoy, Erdal Erzincan, Peyk, Bedük, Moğollar, Can Bonomo, Özge Fışkın, Gaye Su Akyol, Hayko Cepkin, Gülsin Onay, Büyük Ev Ablukada, Sabahat Akkiraz, Şevval Sam, Sıla, Athena, Mor ve Ötesi, Melike Demirağ, Ezhel herhangi bir bedel istemeden geleceğini söyleyen müzisyenlerden sadece birkaçı. Listedeki kuşak ve müzik türü çeşitliliğine bakar mısınız, ODTÜ ODTÜ olalı böyle şenlik görmemiş olacak.

Sonra tiyatrocular katıldı destek kervanına. Genco Erkal’dan Çağlar Çorumlu’ya, Sumru Yavrucuk’tan Bülent Emrah Parlak’a, Nazan Kesal’dan Rıza Kocaoğlu’na, İstanbul Halk Tiyatrosu’ndan Bakırköy Belediye Tiyatrosu’na her türlü masrafı da üstlenerek Ankara’ya gelip oyunlarını oynayacaklarını açıklayanlar listesi dakika dakika kabarıyor.

İnşaat-İş Sendikası “Biz gelir sahne ve stant kurulumlarının işçiliğini yaparız” dedi sonra, Lom Creative “Afişleri ve tüm tanıtım işlerinin tasarımını karşılık beklemeden üstleniriz”, Hopa Çay “Çaylar bizden” diye girdi söze, Kurtco Nakliyat “Dekorları ücretsiz taşırız”.

Velhasıl, ortaya benzerine az rastlanmış bir dayanışma tablosu çıkmış durumda. Şu an ODTÜ dört gün değil kırk gün kırk gece şenlik yapabilecek katılımcı desteğine sahip. Hatta en son Birsen Tezer müzisyen arkadaşlarına “ODTÜ’ye bu şık öncülüğünden dolayı selam çakarak şenlikleri için destek bekleyen diğer üniversiteleri de aramızda paylaşalım” önerisini getirdi. Öyle ya, şenliğe muhtaç tek üniversite ODTÜ değil. İTÜ, KTÜ, Gaziantep Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi öğrencileri şimdiden sıraya girmeye başladılar bile.

Haberin Devamı

Tabii şimdi gözler ODTÜ Rektörlüğünde. Haluk Levent, pazartesi, yani bugün, bütün bu destekçi mesajlarıyla birlikte Rektörlüğe yazılı başvuruda bulunacağını açıkladı. Rektörlüğün de bu inanılmaz gönüllü desteğinin, bu iyi niyetli çabaların kıymetini bileceğine inanmak istiyorum. O zaman ODTÜ’de tarihi bir bahar şenliği yaşanacak ve bu böyle köklü bir geleneğe çok yakışacak. Belki de oradan taşan şenlik ateşi memleketin diğer üniversitelerine de ulaşacak. Şahane olmaz mı?