Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şimdiye kadar birçok restoran rehberi ve listesi yayımlandı.

Hepsinde başrolde olağan şüpheliler vardı, yıldız şeflerin fine dining restoranları.

Hatta çoğu, gittiğiniz zaman tadım menülerine çok da bayılmadığınız ama yine de dünyanın en iyileri arasında yer aldığı için imkân varsa denemek istediğiniz restoranlar.

Bu hafta ise yeme-içme endüstrisini değiştirecek bir oluşumun ilk adımı atıldı.

World Restaurant Awards (Dünya Restoran Ödülleri), 50 Best’in yaratıcısı ve ‘Where Chefs Eat’ kitaplarının yazarı Joe Warwick ve ‘Gelinaz!’ projesinin yaratıcısı Andrea Petrini tarafından başlatıldı.

Haberin Devamı

Aralarında Jale Erentok Yau’nun da olduğu tam 100 kişilik dev bir jürisi var.

Ödüllerin amacı diğerleri gibi Avrupa merkezli, erkek egemen ve yüksek fiyatlı restoranların başrolde olmadığı farklı bir sistem ve farkındalık yaratmaktı.

Pazartesi akşamı Paris’te ilki gerçekleştirilen ödül töreninde olağan şüpheliler ilk kez kazanamadı.

Kazananlar tam dört kıtadan 10 farklı ülkedendi.

Henüz çok başında olmasına rağmen çeşitlilik, çok kültürlülük, kadın-erkek eşitliği ve sürdürülebilirlik konuları gündemdeydi.

Yılın restoranı ödülünü Noma’nın kazanması bekleniyordu, oysa Güney Afrika’da Cape Town’a arabayla 2 saat uzaklıkta, sadece 6 kişinin çalıştığı, mutfakta kullanılan her malzemenin tamamen yerli üreticiden alındığı küçücük bir restoran, Wolfgat kazandı.

Öğlen ve akşam sadece 24’er kişiye hizmet veren restoranın bu ödülü almasındaki en büyük neden bölge halkını eğiterek istihdam yaratması ve bulunduğu bölgeye maddi - manevi katkıda bulunmasıydı.

Restoran aynı zamanda sırf denemek için seyahate değer kategorisinde de ödül aldı.

Projeyi dinlerken aklıma Ebru Baybara Demir’in Mardin’deki Cercis Murat Konağı geldi.

Ebru Baybara Demir de Mardinli kadınlara istihdam yaratarak bulunduğu bölgeye müthiş bir katkı sağlıyor.

Bakarsınız gelecek yıl adaylar arasında Cercis Murat Konağı’nı da görürüz.

Malum, dünya değişiyor, artık pahalı restoranların en iyilerden sayıldığı algısı yıkılıyor.

Kazanırken topluma bir şeyler verenler kazanıyor.

Haberin Devamı

Bkz. Massimo Bottura ve eşi Lara Gilmore’un başlattığı Food For Soul projesi ve Refettoria’ları.

Süpermarketlerde raf ömrü geçmek üzere olan malzemelerle her gün ihtiyaç sahiplerine yemek servis edilen lokantalar kurdular.

Örneklerden biri de Londra’daki Refettorio Felix.

Türkiye’de ise benzer bir örnek Hayata Sarıl Lokantası var.

Hayata Sarıl büyük emeklerle kuruldu, önemli şefler tarafından desteklendi, ama henüz istenilen noktaya ulaşamadı.

Umalım, hak ettiği yere gelsin.

World Restaurant Awards, henüz yolun daha çok başında, ama Joe Warwick ve Andrea Petrini gibi iki değerli ismin ve IMG’nin desteğiyle dünya yeme-içme sektöründe çok önemli değişikliklere neden olabilir.

Gelişmeleri heyecanla bekliyoruz.

2019 World Restaurant Awards kazananları

Yılın restoranı Wolfgat, Paternoster, Güney Afrika

Yılın yeni restoranı Inua, Tokyo, Japonya

Orijinal Düşünce Le Clarence, Paris, Fransa

Seyahata değer destinasyon restoranı Wolfgat, Paternoster, Güney Afrika

Rezervasyon gerekmeyen Mocoto, São Paulo, Brezilya

Haberin Devamı

Spesiyalite ödülü Lido 84’s Cacio e Pepe “en vessie,” Lombardy, İtalya

İçki ödülü Mugaritz, San Sebastián, İspanya

Yılın etkinliği Refugee Food Festival (Göçmen Yemek Festivali), dünya çapında, Fransa

Sosyal sorumluluk projesi Refettorio (Food For Soul), çok şubeli, İtalya

Vazgeçilmez klasik La Mère Brazier, Lyon, Fransa

Yılın iş birliği Paradiso x Gortnanain Farm, Cork, İrlanda

En iyi atmosfer Vespertine, Los Angeles, ABD

Cımbızsız mutfak ödülü Bo.Lan, Bangkok, Tayland

Yılın içki servis arabası Ballymaloe House, Cork, İrlanda

Yılın yemek yazarı Lisa Abend, Fool Magazine “The Food Circus”

En iyi kırmızı şarap servisi yapan restoran Noble Rot, Londra, İngiltere

Yılın dövmesiz şefi Alain Ducasse, Paris, Fransa

Yılın Instagram hesabı @alain_passard, Paris, Fransa