Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Film Festivali geçen yıl Türk sinemasının en tanınmış eserlerinden birinin, Arabesk’in yıl dönümünü kutladı.

Film gösteriminin ardından Cahide’de Gülden Karaböcek, Tüdanya, İstanbul Arabesk Project, Ayta Sözeri, Demet Evgar, Serkan Keskin, Umut Kurt ve Melisa Doğu’nun sahneye çıktığı dev bir konser yapıldı.

Canlı müzik trendinin mahalle aralarına kadar yayılmasıyla, arabesk ve türevleri de yeniden canlandığı için Film Festivali de zamanın ruhuna uydu.

Şimdi ise zamanın ruhu canlı müzik değil, Netflix’te dizi ve film izlemek.

Haberin Devamı

Film festivalinin popüler kültürle sınavı
Bu yıl İstanbul Film Festivali, Çağatay Ulusoy’un başrolünde olduğu, Netflix’in ilk Türkiye orijinal yapımı ‘Hakan: Muhafız’ dizisinin ikinci sezonunun ilk iki bölümünün ilk kez festivalde gösterime gireceği açıklandı.

Festival izleyicisi de, eleştirmenler de bu duruma tepkili yaklaştı.

Hatta ‘Hakan: Muhafız’ı yerden yere vuranlar oldu.

Oysa ‘Hakan: Muhafız’ kendi alanında son derece başarılı bir dizi.

Netflix’in de kalbimizde önemli bir yeri var.

Tabii Netflix’in ilk Türkiye yapımı dizisinin başarılı olmasını hepimiz isteriz, Türkiye film ve dizi sektörü için çok önemli bir gelişme bu.

Ama burada İstanbul Film Festivali takipçilerinin asıl şikâyeti, film festivalinde dizi görmek istememesi.

Ne yazık ki bu durumda 38. İstanbul Film Festivali’nde konuştuğumuz Berlin Film Festivali’nden gelen onlarca iyi film yerine festivalin popüler kültüre yenik düşüp dizilere de yer vermesi oluyor.

En çok izlemek istediklerim

Zaman zaman eleştirsek de İstanbul Film Festivali’nin de kalbimizde yeri ayrı, 38. yılını kutlaması sevindirici.

Festival 6 Nisan’da başlıyor, 16 Nisan’a kadar devam ediyor, biletler 23 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Programda 45 ülkeden 186 film var.

İşte festivalde mutlaka izlemek istediğim filmler:

- Bay Jones: 2017’de ‘İz’ ile Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı kazanan Agnieszka Holland, efsanevi Galli gazeteci Gareth Jones’un hayatını, Jones’un 1933’te Stalin döneminde Harkiv’e giderek tüm engelleme çabalarına rağmen Sovyetler Birliği’ndeki gerçek durumu haberleştirme çabalarını anlatıyor. Ufak bir not: Jones’un George Orwell’le görüşmesinin de yazarın Hayvan Çiftliği romanının esin kaynağı olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

- Hangi Kadın: Fransız yönetmen ve oyuncu Safy Nebbou’nun ödüllü yazar Camille Laurens’in romanından uyarladığı film, Juliette Binoche’un harika performansıyla öne çıkıyor. Sosyal medya çılgınlığının ve sanal dünya algılarının gerçek hayatı nasıl etkilediğini anlatıyor.

- Eşanlamlılar: ‘Anaokulu Öğretmeni’ filmi ile tanıdığımız yönetmen Nadav Lapid’in son filmi, 2019 Berlin Altın Ayı ödülünü kazandı. İsrail’den Paris’e göç eden ve kimliğini tamamen reddeden bir adamın hikâyesi.

- Evdeydim, Ama: Beden, sanat ve varoluş hakkında bir deneme-film. Komik ve zeki bir zihin egzersizi diye tanımlıyorlar. Angela Schanelec’e 2019 Berlin Gümüş Ayı En İyi Yönetmen ödülünü kazandırdı.

- Oray: 2019 Berlin En İyi İlk Film ödülünü kazandı. Almanya’daki Türk toplumundan bir kesiti ele alıyor, yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay uyum sorunları yaşayan genç bir erkeğin hayata tutunma çabasını anlatıyor.

Haberin Devamı

- Yeşil Gezegenden Kısa Bir Hikâye: Arjantinli yönetmen Santiago Loza’nın Berlin’de Panorama bölümünde prömiyerini yapan son filmi.

- Yabancıların Nezaketi: Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig, Jay Baruchel, Andrea Riseborough, Zoe Kazan ve Tahar Rahim’li bir oyuncu kadrosunu bir araya getiriyor.

- Canavarlar: Berlin Film Festivali’nde Forum bölümünde ilk gösterimini yapan Canavarlar, geleneksel sevgi anlayışına meydan okuyarak evli bir çifti 24 saat boyunca izliyor. Ödüllü kısa filmci Marius Olteanu’nun ilk uzun metrajlı filmi üç bölümden oluşuyor.

- Kız Kardeşler: Emin Alper’in filmi üç kız kardeşin gizli rekabetini anlatıyor.

- High Life: Claire Denis’in ilk bilimkurgu filmi, Robert Pattinson, Juliette Binoche, Mia Goth’lu oyuncu kadrosuyla öne çıkıyor.