Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sinema meraklılarının heyecanla beklediği Filmekimi 5 Ekim Cuma günü başlıyor, 14 Ekim’e kadar devam ediyor.

Bugün, Filmekimi için yaptığım tamamen kişisel ilk 10 listemi sizinle paylaşıyorum.

1- Shoplifters

Altın Palmiye’li bir filmle başlıyoruz. Japon yönetmen Hirokazu Kore-Eda’nın filmi Cannes Film Festivali jüri başkanı Cate Blanchett başta olmak üzere tüm izleyenleri gözyaşlarına boğmuştu. Yaşamak ve geçinmek için süpermarketlerden yiyecek çalmak zorunda olan ve terk edilmiş küçük bir kızı ailelerine kabul eden bir ailenin hikâyesi belli ki bizi de çok etkileyecek.

Haberin Devamı

2- The Favourite

Kynodontas/Dogtooth, The Lobster ve The Killing of a Sacred Deer gibi filmleriyle izleyicilerin sınırlarını zorlayan Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un ilk dönem filmi. Venedik Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazandı, Oscar’larda da güçlü adaylar arasında. 18. yüzyıl İngiliz kraliyeti ve saray entrikalarını anlatan filmde Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz ve Nicholas Hoult gibi isimler dikkat çekiyor.

3- The House That Jack Built

Dogville’den Nymphomaniac’a, Melancholia’dan Dancer in the Dark’a birçok başyapıtı olan Danimarkalı yönetmen Lars von Trier’nin son filmi. 1970’lerde bir seri katilin hikâyesini anlattığı filmin başrolünde Matt Dillon var.

4- Suspiria

Call Me by Your Name’in yönetmeni Luca Guadagnino’nın son filmi. 1977 yapımı korku başyapıtı Suspiria’nın remake’i. Başrollerde Dakota Johnson, Tilda Swinton, Slyvie Testud ve Chloë Grace Moretz var. Eleştiriler çok olumlu olmasa da sırf Tilda Swinton için bile izlenilir.

5- Mother!

‘Siyah Kuğu’ ile tanıdığımız yönetmen Darren Aronofsky’nın dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan gerilim filmi. Başrollerde Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson yer alıyor.

6-Happy End

Michael Haneke’nin son filminde konu her zamanki gibi dünyada olanlara karşı duyarsız bir burjuva aile. Avusturya’nın Oscar adayı olan filmin oyuncuları arasında Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz, Fantine Harduin, Franz Rogowski, Laura Verlinden, Toby Jones var.

Haberin Devamı

7- The Killing of a Sacred Deer

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un The Lobster’dan sonra İngilizce çektiği ikinci filmi de Filmekimi’nde. Oyuncular arasında Colin Farrel, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic var. Başarılı bir cerrah ve babasının boşluğunu onunla doldurmaya çabalayan bir ergenin hikâyesi.

8- Submergence

Alman sinemacı Wim Wenders’ın son filmi, Normandiya’da birbirine âşık olup tehlikeli görevler peşinde ülkeden ülkeye seyahat etmek zorunda kalan ve bir türlü kavuşamayan bir çiftin romantik hikâyesi. Oyuncular arasında Alicia Vikander, James Mcavoy, Celyn Jones, Audrey Quoturi, Alex Hafne var.

9- Burning

Shi/Poetry filmiyle tanınan Güney Koreli yönetmen Lee Chang-Dong’un son filmi Haruki Murakami’nin bir öyküsünden uyarlandı ve Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü kazandı. Bir aşk üçgenini anlatıyor.

10-Everybody Knows

Hatırlarsınız, İranlı yönetmen Asghar Farhadi, A Separation ve The Salesman ile ülkesine En İyi Yabancı Dilde Film dalında iki Oscar ödülü kazandırmıştı. Farhadi, daha önce 2013’te Fransa’da The Past’ı çekmişti, bu filmi ise İspanya’da çekti. Cannes Film Festivali’nin açılış filmiydi, başrollerde Penélope Cruz, Javier Bardem ve Ricardo Darín gibi yıldız oyuncular var.