Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ankara’da temaslarda bulunan 7 kişilik ABD heyetinin detayları net açıklanmayan bir FETÖ soruşturması için Türkiye’ye geldiğini ifade eden Bakan Gül, “Ciddiye aldığımız, önemli delilleri görmek istediler” açıklamasında bulundu. Heyete Cumhurbaşkanı’na suikast timi ile ilgili bilgiler de verildiğini ifade eden Gül, “New York soruşturması iadeye evrilebilir” yorumu yaptı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD’den gelen 7 kişilik FBI ve savcı, hâkim heyetinin New York’ta yürüyen ve detayları net olarak açıklanmayan bir FETÖ soruşturması için geldiğini söyledi. Ancak Gül’ün sözlerinin satır arasından soruşturmanın örgütün kara para ve illegal yollarla ilişkisi hakkında olduğu ortaya çıktı. Adalet Bakanı Gül’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast düzenlemeye çalışan tim ile ilgili bilgilerin de verildiğini söylemesi dikkati çekti. Adalet Bakanı Gül, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile dün Hâkimevi’nde bir araya geldi. Bakan Gül’ün açıklamalarında şu noktalar öne çıktı:

Haberin Devamı

‘Ciddiye alınıyor’

New York bölge savcılığında bir soruşturma açılıyor. Türkiye’den bazı konularla ilgili bilgiler istendi. Biz, FETÖ’nün iadesiyle ilgili Türkiye olarak tüm talepleri 15 Temmuz öncesinde söyledik. Darbe girişimi sonrasında da bazı deliller, çıkan ifadeler, tanık beyanlarını yine ilettik. Onların bizden istediği bazı şeyler, dijital deliller, bizzat görme ya da ilgili tanıklara bizzat ulaşma talepleri oldu. Türkiye olarak hem uluslararası sözleşmenin gereği hem de adli yardımlaşma kapsamında bunu kabul ettik. Bizim ABD’ye delil olarak sunduğumuz isim, içerikle onların birebir dinleme, görme ya da bilgi sahibi olma isteklerini görünce, isabetli bir talep olduğunu gördük. Demek ki ciddiye alınıyor. Bizim de ciddiye aldığımız önemli deliller. Temmuz, haziran aylarında yeni çıkan bir takım delillerle ilgili. ‘Böyle diyorsun tamam, ama ben de bir bakayım, göreyim öyle mi, gözümle göreyim’ anlamında bu çok değerli.

ABD heyeti delilleri bizzat görmek istedi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ankara Hakimevi’nde medyanın Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

‘İhtiyatlı olmak istiyorum’

Bir savcının 10 bin km. öteden gelip, bu konuyla ilgili sorular sorması, 12 saat adliyede kalmaları, kendi soruşturmaları ya da burada bizim taleplerimizle ilgili (önemli). Çok ihtiyatlı da olmak istiyorum çünkü süreç son tahlilde ABD’de farklı. Biz, burada elimizden gelen tüm hukuki desteği vermek, Türkiye adına takip etmek istiyoruz. Onların terör örgütü olduğu, mali, hukuki açıdan illegal yolları olduğu, her türlü boyutuyla ispatlı. ABD mercilerince de tespiti önemli. Türk yargısı tescil etmiş zaten. Biz lütuf da istemiyoruz. Türk yargısının tespit ettiği, talep ettiği iadeyi hukuk çerçevesinde bekliyoruz.

Suikast timi bilgilendirmesi

(Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi) O timde olan kişilerle ilgili, hem iade kapsamında hem dosya kapsamında tüm bilgiler verildi. Heyetin şahit olduğu konularla, soruşturmanın da bu anlamda farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyoruz. Biz sonuç almak istiyoruz. Söyleyeceğimiz çok büyük bir şey, orada farklı lobilerin süreci sabote etmesine neden olabilir. Türkiye’nin adil yargıladığını, hukuk çerçevesinde deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından çok önemli bir süreçti. ABD’de heyeti buna tanık oldu. ‘Türkiye’ye büyük bir tehdit, saldırı oldu, bir terör örgütü. Sonucu itibarıyla Türkiye, Türk hukuk sistemi özgüven içerisinde, gelin her türlü sorunuzu cevaplayalım’ anlamında psikolojik, hukuki anlamda önemli bir süreç.

Haberin Devamı

ABD heyeti delilleri bizzat görmek istedi

28 Şubat davalarında yeniden yargılama

Askeri üyelerin de olduğu DGM döneminde çok farklı yargılamalar oldu. Biz, bu konuyla ilgili alternatifli çalışma yaptık. İki üç alternatifli bir çalışma tamamlandı.

Nafaka konusu

Yeni düzenleme yeni mağduriyetler oluşturmamalı. Nasıl yapılacağı konusu çok hassas. Belki hâkime takdir hakkı verilebilir ya da belli bir süreye bağlanabilir.

MHP’nin af teklifi

Ceza adaleti anlamında bazı suçlar var ki, hiç içeriye girmiyor. İnfaz süreleriyle ilgili ceza hukukçuları çalışıyor. Af anlamında değil ama ceza politikası anlamında bir çalışma yapılıyor. Amaç suçun önlenmesini sağlamak. Partide MYK’ya bir sunum yaptık. O çerçevede ilerlenecek. Bir kaç ay içinde bizim çalışmamız tamamlanır.

Hayvan hakları yasası

Teknik çalışma yapıldı. Sivil toplumla görüşülüyor. Meclis’in takdirinde.

Cumhurbaşkanına hakaret suçu

Devlet başkanı, hükmü şahsiyeti ile devleti, milleti temsil eder. Savcılıklardan lekelenmeme hakkı çerçevesinde bir eleme geliyor. Gelen dosya ile izin verilen arasında fark var. İzin verilmeyen dosyalar da var.

İade süreçleri farklı

İade süreci farklı, soruşturma farklı. Ama ABD’nin varacağı kanaatler oradaki sistemde bir kanaate ulaşacaktır. Oradaki süreci de etkileyecektir diye düşünüyorum. İade konularında siyasi yaklaşım, boyutu da oluyor maalesef. Ama biz bunun yargısal bir faaliyet olduğunu, hukuk çerçevesinde olmasını bekliyoruz. ABD’de yeni Adalet Bakanı’nın atanmasından sonra oraya bir ziyaretim söz konusu olabilir.

Kara para, illegal yollar

(Soruşturmanın kapsamı) ilgili net bir şey söylenmedi. Ama bu ziyaret, temas çok önemli. Daha sonra yeni belgeler, bilgiler elbette ulaştırılacak. Hem New York hem Washington’dan iki savcı geldi. Hâkim, savcı huzurunda alınan bir ifade, imzalı. Bizim ağır ceza mahkemesi nasıl ifade alıyorsa, o anlamda delil niteliği taşıyor. O boyutuyla önemsiyoruz. Biz tüm belge, bilgileri vermeye çalışacağız. Orada biraz bireyler üzerinden, kara para ya da illegal yollar vesaire gibi boyutuyla gidiyor. Son tahlilde, sunulan belgeler, sorulara verilen cevaplar, birebir kendilerinin şahit olduğu deliller, bu sürecin daha farklı, olması gereken yere evrilebileceğini düşünüyoruz.