Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

AK Parti’de 5 Kasım’da başlayan aday adaylığı başvuru süreci devam ederken, Erdoğan başkanlığındaki Aday Tespit Komisyonu önceki akşam ilk toplantısını yaptı. Komisyon yerel yönetim, teşkilat ve seçim işlerinden gelen verileri değerlendirip adayları tespit edecek

Partilerin belediye başkan aday adaylarının isimleri son iki haftadır artık açıkça zikredilmeye başlandı. Ama bir bakıyorsunuz, kimi sadece gönülden geçen, kimi tahmin. Ölçme, değerlendirme devam ediyor. Çünkü Ankara, İstanbul, İzmir gibi kritik büyükşehirler için adaylar, rakiplerin kimi çıkaracağına göre belirlenecek. Dolayısıyla siyaseti yakından izleyenler de biliyor ki, bazı isimler ortaya atılarak aslında kamuoyunda nabız yoklanıyor ya da diğer partilere mesaj veriliyor. Deneyimli bir siyasetçi adı dolaşan bazı adayların ne kadar gerçekçi olduğu konusunda, “Doğru olup olmamasının önemi yok. Burada söylenen bir söz, bir isim Anadolu’da çok farklı okunur. ‘Demek bunlar merkez sağdan bir ismi de düşünebilirim demek istiyor’ diye okunur mesela. Söylenen sözün doğru olmadığı ortaya çıkana kadar bir sürü anlam çıkarılmış olur” diyor.

Haberin Devamı

Gerçek olan ise kendisi belediye başkanlığını düşünenlerin genel merkezlerde daha sık boy göstermesi. Hazırladıkları dosyaları il milletvekillerinden başlayarak, genel başkan yardımcılarına, parti organlarında yer alan “etkili” isimlere sunanlar, destek bekleyenler, nabız tutarak rakiplerinin durumunu ölçmeye çalışanlar, hatta adları akıllardan çıkmasın diye hazırladıkları eşantiyonları misafir oldukları odalarda bırakanlar çoğaldı.

Başvurular alınıyor

Sorular da arttı doğal olarak. Adaylığı düşünen kamu görevlilerinin 1 Aralık’a kadar istifa etmesi gerekiyor. Bir büyükşehir belediyesinin önemli bir ilçesinde adaylığı düşünen bir kamu görevlisi, şansının ne kadar olduğunu ölçmek için “istifa edeyim mi, etmeyeyim mi?” diye kapı kapı geziyordu örneğin.

Aday adaylığı başvuru sürecini 1 Ekim’de başlatan CHP, 26 Ekim’de tamamladı. MHP’de il ve ilçe belediye başkanları ön başvurularını yapmaya başladı, aday olacaklar 15 Kasım’a kadar istifa edecek. MHP’de sürecin 23-25 Kasım’da Antalya’da yapılacak kampın ardından hızlanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

AK Parti ise adaylık başvurularını almaya 5 Kasım’da başladı, 12 Kasım’a kadar sürdürecek. İl genel ve belediye meclis üyelikleri için 3 Aralık’a kadar başvuru yapılabilecek. Temayül yoklamasının da 18 Kasım’da bir gün içinde bitirilmesi öngörülüyor. AK Parti’deki bir başka kritik aşama ise salı gecesi başlatıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Aday Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

6.5 saat sürdü

Erdoğan dışında komisyonda Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Genel Sekreter Fatih Şahin, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik yer alıyor. Üç sacayağından yani yerel yönetim, teşkilat ve seçim işlerinden ayrı ayrı gelen verilerin değerlendirileceği bir mecra oluşturuldu. Salı akşamı saat 18.30’da başlayan ilk toplantı gece 01.00’e kadar sürdü. Bundan sonra da toplantılar devam edecek.