Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tartışmasız 2002 yılından bu yana yaptığı açıklamalarla Türk siyasetine yön veriyor. Onun çıkışlarıyla seçim tarihi de belirleniyor, koalisyon olasılıkları da son buluyor. Bu nedenle daha şimdiden 31 Mart’ta, seçim akşamında sonuca ilişkin sarf edeceği cümleler merak ediliyor.

Bahçeli, 1 Mart’taki Twitter paylaşımı ile bu merakı şimdiden giderdi. Seçime daha bir ay varken, sonuç ne olursa olsun Cumhur İttifakı’na 2023 yılına kadar sahip çıkacağının altını çizdi. Sonuç ne olursa olsun vurgusuyla AK Parti ile kurdukları ittifaka sahip çıkışı ile görünen o ki ‘erken seçim’ beklentilerine set çekmeyi hedefliyor. Çünkü Ankara kulislerinde hem ayı, hem de günü verilerek erken seçim söylentisi konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

AK Parti’ye de mesaj

MHP liderinin partisini neden şimdiden bağladığını ve mesajının kimlere olduğunu parti kurmaylarıyla konuştum. Bahçeli’nin açıklamasıyla birden fazla kesime seslendiğini belirten kaynaklar ‘her şeyin özeti’ sözleriyle Twitter mesajındaki şu cümleyi işaret etti: “Açık açık şimdiden diyorum ki, 31 Mart 2019’da sonuç ne olursa olsun, harcı Yenikapı’da karılan, hedefleri 16 Nisan halkoylamasıyla kategorik bir hal alan, milletimizin ruh kökünden doğan Cumhur İttifakı mutlaka yaşayacak, yeni hükümet sistemine sonuna kadar sahip çıkacaktır.”

MHP’nin önde gelen isimlerinden biri açıklamanın kurgusunu şöyle anlattı: “Genel Başkanımız açıklamayı yaparken, toplumdaki gerginliği, iş dünyasındaki endişeleri gidermeye çalıştı. İş dünyasını rahatlatma amacı var. ‘Merak etmeyin, yerel seçim sonucu ne olursa olsun bu iktidar devam edecek, 2023’ü hep birlikte göreceğiz’ dedi. Aynı zamanda, yeni parti kurmak isteyenlere karşı bir tavrı ortaya koydu. Çünkü orada da ‘Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı’nı bozar’ mantığı geliştirilmeye çalışılıyor. Hayır bozmayacağız, aynen devam edeceğiz diyor. AK Parti’ye de mesaj var. Rahat olun, çalışmaya devam edin diyor. Kendi kitlemize mesaj var. (Onlara da) Hedefimizi ortaya koyuyoruz.”

MHP’de bu noktada Devlet Bahçeli’nin daha önce Cumhur İttifakı için ortaya koyduğu yüzde 52 hedefinin bazılarınca yanlış anlaşıldığı, yorumlandığı tespiti yapılıyor. “Sanki bu oran tutturulmazsa tartışma olur gibi yorumlandı” diyen parti kaynağı yüzde 52’nin bir motivasyon hedefi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Zaman zaman genel başkanın bu sözlerine atıf yapılınca, kendisi niyetimizin ne olduğunu çok açık ortaya koydu” dedi.

Haberin Devamı

‘5 yıl sonra’ vurgusu

Bahçeli’nin açıklamasında dikkat çeken, birbirine benzer iki ifade var. “31 Mart 2019’da sonuç ne olursa olsun...” ve “31 Mart’ta beklenen olmasa da...” ifadeleri... Bunlar acaba olumsuz tablo beklentisi mi var sorusunu akla getiriyor. MHP kurmayı çok net bir şekilde, “31 Mart’ta bizim bir endişemiz yok. Cumhur ittifakı ciddi anlamda ön plana çıkacak. Ancak olumsuzluğa karşı (diyoruz ki) bizim için değişen bir şey olmayacak. 2023’e kadar bu sistemin sapa sağlam gidebilmesi için cumhur ittifakı mantığını, ruhunu devam ettireceğiz. Yeni seçim 5 yıl sonra. 2023’de yani cumhuriyetin 100. yılında. Genel Başkan buna en büyük anlamı yükleyen siyasi hareketin lideridir. (Açıklaması) 4 - 4.5 yıllık süreci zedelememe adına verilmiş bir karardır. 100. yılı hep birlikte birlik ve bütünlük içerisinde, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de oturmuş bir şekilde karşılamak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MHP kurmayı sözünü şöyle tamamladı: “Sayın Genel Başkan seçim günü de bir açıklama yapacaktır elbette. Ama kimse vay seçime gidelim, yıkalım gibi bir şey beklemesin”