Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önce biraz geriye gidelim. 24 Haziran’da Cumhur İttifakı bileşenleri, AK Parti ve MHP, YSK’ya sundukları protokolle iş birliklerini resmileştirdi. Parlamenter sistemin son başbakanı Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzasını taşıyan protokol metninde “BBP de bu ittifakın bir parçası konumundadır” ifadesi vardı. Protokolde BBP’nin imzası olmasa da, YSK’ya teslimine BBP Genel Sekreteri Üzeyir Tunç da katıldı. BBP ittifaka destek verdi, genel başkan Mustafa Destici’nin de aralarında olduğu bazı isimler AK Parti listelerinde yer aldı.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart seçim kampanyasında başlangıç noktası olarak seçtiği Sivas’taki konuşmasının bir bölümü dikkat çekiciydi. Erdoğan helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu andıktan sonra “Muhsin kardeşimin istismar edilmesine de tahammül edemiyorum, onu da söyleyeyim. Şimdi birileri çıkıyor, onu istismar etmek suretiyle arkasından Sivas’ta belediyeyi alma gibi bir gayretin içine giriyor. Bazı dedikodular oluşturuyorlar, neymiş AK Parti adayını çekecekmiş... Sakın bu yalanlara, dedikodulara, fitneye aldanmayın. Bizim şu anda Cumhur İttifakı’mızın iki ayağı vardır; AK Parti ve MHP. Cumhur İttifakı’nın içinde başka bir parti yoktur. Bizimle rastgele bir resim çektirip ondan sonra bu resmi sağda solda istismar edenlere inanmayın, böyle bir şey yok” ifadesi dikkat çekti. Erdoğan, Sivas’ın çocuğu Yazıcıoğlu’nun adını andı, ama partisi konuşmasında geçirmedi. Hatta Cumhur İttifakı’nın içinde başka bir parti olmadığının altını çizme gereği duydu.

AK Parti kulislerinde Erdoğan’ın bu vurgusunun perde arkasında sitem olduğu konuşuluyor. Üst düzey bir AK Partili bu sitemi “DSP ile CHP arasında olan, BBP ile AK Parti arasında da var. Anadolu’da bazı yerlerde, özellikle ilçe ve beldelerde AK Parti’nin aday göstermediği isimler, BBP adayı olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik kampanyalarında ‘Biz de Cumhur İttifakı’nın parçasıyız’ söylemini kullanıyorlar” diyerek dile getirdi. Erdoğan’ın Sivas’ta söylediği “Bizimle rastgele bir resim çektirip ondan sonra bu resmi sağda solda istismar edenlere inanmayın” sözlerinin bazı BBP adaylarına gönderme olduğu belirtiliyor. Bazı yerlerde Cumhur İttifakı ve Erdoğan’ın görsellerinin BBP kampanyalarında kullanıldığı tespit edilmiş.

Haberin Devamı

Görünen o ki sadece AK Parti değil, BBP’de de rahatsızlık var. BBP İstanbul İl Başkanı Yaşar Sayan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama buna örnek veriliyor. Sayan 3 Şubat’taki basın toplantısında BBP’nin Cumhur ittifakı’nın üvey evladı muamelesi gördüğünü söyleyerek, “İstanbul ve Ankara aday açıklamalarında Cumhur İttifakı’nın içindeki diğer bir partiye İstanbul’dan ve Ankara’dan 3 ilçe verilirken BBP adeta unutulmuştur” dedi. Sayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin bizim bir Sivas’ımız var. Bizim kızıl elmamız, kızıl çizgimiz. Olmazsa olmazımız Söğüt’ümüz, Sivas’ımız var. Eğer biz Cumhur İttifakı’nın içindeysek, buradan Cumhur İttifakı’nın içindeki diğer parti yöneticilerine sesleniyorum: Sivas’ı Büyük Birlik Partisi’ne bırakın.”

Haberin Devamı

BBP’nin açıklaması

Kulislere bunlar yansırken, BBP’den hafta sonunda “Cumhur İttifakı’na destek açıklaması” geldi. BBP 30 büyükşehirde, AK Parti ve MHP’nin birbirlerine jest olarak karşılıklı aday çıkarmadığı Osmaniye ve Rize ile Ağrı, Batman, Bingöl, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Siirt, Şırnak ve Tunceli’de aday göstermeyeceğini, Cumhur İttifakı’nı destekleyeceğini açıkladı. İlçelerde ise hem başkan adayı, hem de belediye meclis üyesi çıkarılacak. Açıklamanın ardından konuştuğum AK Parti kaynakları, BBP ile bazı görüşmeler yapıldığını, ancak BBP’nin beklentisinin yüksek olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Belli ki görüşmelerde alınabilen kadar sonuç BBP açıklamasına yansımış.