Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Şimdiye kadar değişime şiddetle karşı çıkan CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bugün tam tersi bir tavır sergiledi, İzmir’de değişim rüzgarı estirdi.

Seçime 63 gün kala İzmir adaylarını belirleyen CHP lideri, mevcut başkanlardan sadece dördünü bıraktı, diğerleriyle yollarını ayırdı.

Değişimle ilgili Büyükşehir adayı Tunç Soyer’in şu açıklaması da dikkat çekiciydi, “Demek ki değişimin eşiğine gelmişiz. Yenilenme ihtiyacı varmış. Genel Merkezimizin takdiri bu şekilde oldu” dedi.

Birçok belediye başkanıyla yollarını ayırmasının ardından, her söyleminde kadınlara ayrıcalık tanıyacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, yine hayal kırıklığı yaşattı İzmirlilere.

Haberin Devamı

AK Parti’nin İzmir genelinde 5 kadın aday çıkarmasına rağmen, bu sayı CHP’de 3’le sınırlı tutuldu.

Kılıçdaroğlu’nun sergilediği bu tavra, başta kadın dernekleri olmak üzere kadın aday adayları tepki gösterdi. Söylemlerinde de hepsi haklıydı.

CHP gibi sosyal demokrat bir partinin kadınları baş tacı yapması gerekirken ötelemesini çok yanlış bulduklarını ifade ettiler.

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sevda Erdan Kılıç, MYK’nın İzmir’e bakışını kabul etmediğini belirtti, PM’den istifa etti, “Bu liste İzmirlinin listesi değil” yorumunu yaptı.

Menemen’den aday gösterilmesi beklenen gazeteci Nurgül Uçar da Genel Merkezin tutumunu yanlış bulduğunu söyledi, “Kadın adayı sayısı İzmir’e yakışmadı. Rakam en az 10 olmalıydı. Herhalde yetkililerin gözünden kaçtı. 89 yılda bugüne sadece 119 kadın belediye başkanının çıkması manidar. Israrla, ölene kadar, kadın aday sayısının artırılması için çalışıp çabalayacağım” dedi.

Bir başka kadın aday adayı Jale Gönüslü Karasu da kadın aday azlığına tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Söyleyecek söz bulamıyorum. Çok şaşkınım. Kadın aday diye bangır bangır bağıran Genel Merkez, kadın olan yerleri boşalttığı gibi, sadece üç ilçede hemcinslerimize yer verdi. CHP’de hala erkek hegemonyası var. Buna şiddetle karşıyım.”

***

Bir önemli nokta da, Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yakın olan isimlerin liste dışı kalmasıydı. Ama Kocaoğlu, yaptığı açıklamada birleştirici bir tavır sergiledi, “Gün ayrışma değil, birleşme günüdür” dedi. Ne diyor Büyükşehir Başkanı: “Soyer’in adaylığı sürecinde tüm CHP’liler kenetlenmeli. Bize yakışan budur. İzmir’e hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Kocaoğlu’nun bu açıklamasından en çok mutlu olan kişi, herhalde Soyer oldu. Soyer de en kısa zamanda Kocaoğlu ile bir araya geleceğini ifade etti.

Bu arada Soyer, Buca ve Bayraklı adaylarının önümüzdeki hafta belirleneceğini söyledi. Bayraklı adayı Cevat Durak, MYK’da onaylanmış ancak Parti Meclisi’nde 19 kabule karşılık 39 oyla reddedilmişti.

Bakalım bundan sonraki süreçte, isimleri belirlenen adaylar nasıl bir yol izleyecek? 63 günlük sürede projelerini, ekibini nasıl seçecek? Seçmene kendini nasıl kabul ettirecek?

Kısaca, Kılıçdaroğlu’nun bu kadar başkan adayını değiştirme konusunda haklı olup olmayacağını 31 Mart akşamı göreceğiz.