Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Düne kadar devletler saman altından su yürütürlerdi. İki kutuplu dünyada kendini şirin ve vazgeçilmez, muhatabını kötü ve çekilmez göstermek asıldı.

Soğuk Savaş dönemi baştan sona propagandalarla geçti. Enformasyon kanallarını, medyayı ve sinemayı elinde bulunduran ABD’nin yalanlarına tüm dünya kandı.

Zira kendisini demokrasi ve insan hakları savunucusu olarak takdim ediyordu.

Buna göre, ABD özgürlükler ülkesiydi; onun iyi dediği iyi, kötü dediği kötüydü. Bu cümleden olarak, ‘haydut devletler’ listesi yapıp ilan ediyor ve bunları dünyadan tecrit etmeyi başarıyordu.

Haberin Devamı

Sömüremediği ülkeleri hedef tahtasına koyuyor; biz de o ülkeleri demokrasi ve insan haklarından yoksun, zorba yönetimler olarak tanımlıyorduk.

Sömürebildiği onca zorba yönetimleri ise, ne o gösteriyor ve ne de biz görebiliyorduk!

Sovyetler’in yıkılışından sonra, dünya tek kutuplu kaldı. Tek başına bu kalış, ABD’yi önce pervasızlaştırdı, daha sonraları ise, küstahlaştırdı.

Bizde yapılan onca darbenin arkasında ABD vardı ama ağaca baktırılmaktan ormanı görememiştik! Görenlerimizi de yine ABD’nin marifetiyle tu kaka ediyorduk.

Trump, ABD’yi adeta haydutların kralı olarak göstermek, malumu ilam etmek için geldi. İsrail’in yaptığı devlet terörünü alenen desteklemekle kalmadı; Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı ve şimdi de İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nin İsrail’in toprağı olarak ilan etti.

ABD’nin kurduğu uluslararası anlaşmalardan çekildiğini duyurdu.

Belli ki Trump dünyanın çivisini çıkarmak için gelmişti!

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan tek taraflı olarak çekilerek, dünyayı nükleer savaş tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

İran’ın legal olan ‘Devrim Muhafızları’ askerlerini terör örgütü olarak ilan etti; buna karşılık İran da tüm ABD ordusunu terör örgütü saydığını duyurdu.

ABD, ya benimlesiniz ya da karşımdasınız diyerek tüm dünyaya meydan okuyor.

Artık ya dünya aklını başına alacak ya da ABD akıllanacak.

Dünyanın akıllanması demek, Sayın Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi, ‘5’ten büyük’ olduğunu idrak edip gereğini yapması demek.

Haberin Devamı

Burada, her devlete, kendini sağlama alma görevi düşüyor; zira bu gidişle yarın sıranın kendilerine gelmeyeceğinin garantisini kimse veremez.

ABD’nin akıllanması ise, haddini bilmesidir!

ABD’nin içinden birileri bu haddi bildirirse, dünya rahat bir nefes alır. Aksi halde, yani bu haddi dünya ABD’ye bildirmeye kalkarsa, işte o vakit kıyamet kopar!