“Kitabın yazlığı-kışlığı mı olur?” diyenlere cevap veriyorum: Olur! Her kitap pamuklara sarmalık değildir çünkü. Bazıları da vardır ki; okuyucunun bir eli güneş kreminde, bir eli havlusunda, aklı bulutlarda olsun; arada bir de kendi sayfalarını çevirsin ister

ŞEZLONG DOSTU  YAZ KiTAPLARI

Yaz kitaplarını küçümsemiyorum; en başta onu söyleyeyim. Aksine, bence çok kıymetliler. Bütün kış boyunca elime geçen ‘yükte ağır içerikte hafif’ kitapları sıcaklara saklıyorum. Hepsi rafta, uslu uslu sırasını bekliyor. Sonra içlerinden en merak ettiklerimi alıp bavuluma atıyorum. Plaj çantamın kenarından fırlayıp güneşe göz kırpan aşk, macera, chick-lit, polisiye, biyografi kitaplarının ortak özelliği; hepsinin okumaya değer, sürükleyici ama aynı zamanda ‘hafif’ olması...

DÜĞÜMLERE ÜFLEYEN KADINLAR
Bu kış, ‘ağır’ izlenimi veren ‘hafif’ kitaplar peş peşe yayımlandı. ‘Düğümlere Üfleyen Kadınlar’, bunlardan biri. ‘Tam yazlık’ olduğunu önceden bilmeyi, dört müthiş kadın kahramanıyla şu sıralar yeni tanışıyor olmayı isterdim ama artık çok geç!
‘Düğümlere Üfleyen Kadınlar’, tam bir kadın romanı. Efsanevi aşk hikayeleriyle beraber; Tahrir Meydanı, Arap Baharı gibi meselelere de değiniyor. Everest Yayınları, 20 TL.

CEHENNEM ÇİÇEĞİ
5 yaşındaki Alper Kamu’nun ikinci macerası yayımlandı. İnatçı, ukala, kitap kurdu, kendini Albert Camus’la eş tutacak kadar da özgüvenli olan çocuk karakter, yazar Alper Canıgüz’ün hiç yaşlanmayan kahramanı. Alper yeni macerasında, yine dedektiflik yetenekleriyle mahalledeki cinayet vakasını çözmeye çalışıyor. Yan kurguda da hüzünlü bir aşk hikayesinin peşinden koşuyor. ‘Cehennem Çiçeği’ sıcak plajlarını renklendirecek kıvamda bir roman. Bu çocukla çok eğleneceğiniz kesin... April Yayıncılık, 18 TL.

GÜZEL HARABELER
Jess Walter, romanındaki kişilerin hayal ürünü olduğunu, gerçek isimlerin kurgusal olarak kullanıldığını kitabın en başında belirtiyor. Ama yine de insan Elizabeth Taylor, Richard Burton, Michael Deane ile ilgili yazılanların gerçek olduğuna inanmak istiyor! 1962 yılında İtalya’daki küçük bir balıkçı kasabasında başlıyor hikaye. Aradan 50 yıl geçtikten sonra bütün düğümler günümüzde çözülüyor. Güzel hayatlar, güzel harabelere döndükten sonra...
Domingo Yayınları, 22 TL.

RUHİ MÜCERRET
Okumaya fırsat bulamadıysanız daha iyi bir zaman olamaz. 100 yaşındaki İstiklal gazisi Ruhi Mücerret’in komik maceraları, Murat Menteş’in zekice kurgusuyla birleşiyor. Hem derinlikli bir felsefesi var, hem de çok eğlenceli. April Yayıncılık, 19 TL.

HUNİLİLER
Yiğit Özgür’ün hepimizin bayıldığı deli karakterlerinin maceraları bu kitapta toplandı. Uykusuz’da fenomen yaratan ‘Hunililer’, Facebook’ta paylaşmaktan yorulanlar için birinci cildiyle yayında. Eh artık yan şezlongtakiyle paylaşacağız mecburen! Mürekkep Yayınları, 14 TL.

NEREDESİN BERNADETTE?
Kitabın kapağına aldanıp da ‘zaman kaybı’ bir roman sanmayın. ‘Neredesin Bernadette’, edebi olarak zengin, kurgusal olarak derin, zekice yazılmış eğlenceli bir roman. Hatta bir nevi otobiyografi! Yazar Maria Semple’nin kendi yaşam öyküsünden izler taşıyan romanda, hayatının boğuculuğundan, monotonluğundan bunalıp ortadan yok olan bir kadının ve ailesinin hikayesi anlatılıyor.
Yabancı Yayınları, 20 TL.

BİR BAŞVEKİL SEVDİM
Zamanın başbakanı Adnan Menderes’i ilk görüşte kendine aşık eden opera sanatçısı Ayhan Aydan’ın öyküsü... Yazar Melike İlgün, 1960 ihtilali fonunda geçen efsanevi aşkı anlatıyor. Adnan Menderes ve Ayhan Aydan’ın yürek burkan sevdası, hiç bu kadar elle tutulur olmamıştı.
Alfa Yayıncılık, 19 TL.

HİÇ OLMAMIŞ GİBİ YAPALIM
Forbes dergisinin ‘Kadınlara Yönelik En iyi 100 İnternet Sitesi’ listesinde yer alanthebloggess.com ile dünya çapında üne kavuşan blogger Jenny Lawson, kitabında kendi hayatındaki trajikomik hikayeleri anlatıyor. Okurken, “Bu kadarı olmaz. Kesin kurgudur!” diyeceksiniz ama belgeleri var! Lawson, çocukluğuna dair inanılmaz anıları fotoğraflarla da destekliyor.
Kitap, Goodreads.com’da aldığı binlerce oyla 2012’nin ‘en iyi mizah kitabı’ seçilmişti. Şimdi Türkçe’de.
Yabancı Yayınları, 20 TL.

Haberin Devamı