Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ah o duvar! Güney Amerikalı yoksul ve işsiz halkın, “imkânlar ülkesi Amerika” hayaliyle Meksika’dan gizlice ABD’ye girmesini önlemek için inşa edilecek duvar! Bu yüzden ABD hükümeti 19 gündür kapalı. Güvenlik birimleri ve hava ulaşım denetim kurumu ile birkaç istisna hizmet dışında, 9 bakanlık ve birçok dairede görevli 1 milyon federal memur bu ay başında maaş alamadı. Federal maaşlar 15 günde bir verildiği için, Kongre’deki Demokratlar ile Trump arasında bugün yarın bir anlaşma olmazsa gelecek hafta da maaş alamayacaklar.

Haberin Devamı

Trump bu durumu devam ettirmek ve meşhur duvarını ne pahasına olursa olsun dikmek için, ülkede olağanüstü hal ilan etmeye hazırlanıyor. Güya, duvar olmadığı için Meksika sınırından ABD’ye sızan terörist olması ihtimali bulunan 4 bin kişi yakalanmış, bu durum ulusal güvenlik açısından olağanüstü bir durum teşkil ediyormuş. Oysa bu rakam, Meksika sınırıyla ilgili değil, tüm havaalanları, limanlar ve sınırlar için geçerli ve son birkaç aya değil koca bir yıla ilişkin! Yani Trump ve Pence bu duvar için sonunda yalan silahına sarıldılar ve ABD halkına yalan söylemeye başladılar.

Ve bu durumdan istifade eden, sadece Suriye’deki iki terörist örgüt: PKK/YPG ve DAEŞ.

Nasıl? Şöyle:

Trump, seçildiği günden beri demokrat, sol, liberal ve hatta bazı muhafazakârların görevden atabilmek için uğraştıkları bir başkan oldu. Kimisi onun esnaflığını ABD’ye yakıştırmıyor; kimi fikirlerini ırkçı buluyor. Kimine göre de dengesizliği yüzünden sadece ABD’nin değil dünyanın başını yakabilir. Tabii bir de seçim sırasında Demokrat Parti’yi karalamak için bilgisayar korsanı Ruslardan ve Putin’den destek alındığına dair ciddi suçlama ve bununla ilgili soruşturma var. Bu soruşturmanın bir azil davasıyla sonuçlanabileceği kaygısı bütün Trump ailesini ve yakın yardımcılarını sarmış durumda.

Trump’ın “yakın yardımcısı” gerçekten var mı? Yoksa Trump’ın Suriye’den “hemen” geri çekilme ve DAEŞ ile mücadeleyi, “Bunu başaracağına inandığı” Türkiye’ye bırakma kararını, orasından burasından yontarak sonunda Türkiye’ye terbiyesizliğe kadar vardıran ulusal güvenlik danışmanı, Dışişleri Bakanı, birtakım askeri ve sivil bürokratlar mı var? Trump’ın ulusal güvenliği danıştığı kişi, 24 ayda üç kere değişti ve şu anda, bütün marifeti televizyonlara çıkmak, Cumhuriyet Parti’de danışmanlık yapmış olmak ve küçük kasaba avukatlığından Bush’un Afganistan ve Irak savaşlarının mimarlığına ve 16 aylık BM daimi temsilciliğine sıçramak olan bir kişi. Kendi kendisini “Neocon” ve “Şahin” diye niteleyen biri. Bush görevden ayrıldıktan sonra Müslüman aleyhtarı olan Gatestone isimli düşünce kuruluşunda “Cihatçıların tehlikesine dair” raporlar yazarak emeklilik geçiriyordu.

Haberin Devamı

Bu kişi Trump Meksika duvarıyla uğraşırken, Beyaz Saray’ın etrafına öyle bir duvar ördü ki Başkan verdiği emrin değiştirildiğini bile fark edemiyor.

Trump vakit varken duvardan kafasını dışarı çıkartmaz ise, bu adamların elinde kendisini dört duvar arasında bulması mümkün.