Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kısa ve hızlı bir Washington ziyareti, bize Trump’ın bugüne dek altı ABD başkanında görmediğimiz kadar, mizah, hatta ondan da öte, istiskal, alay, hafife alma konusu hale geldiğini gösteriyor.

Gerçi başkent olarak Washington’un en yaygın zaman geçirme faaliyeti siyasetçileri hafife alma, onlarla alay etme ve onları, çıkar düşkünü taşralılar olarak taktim etmedir; ama Trump’ın uğradığı istiskal, anlatılamaz boyutlara varmış bulunuyor. Bu kentte, Trump’a oy vermiş bir tek kişi bulunduğunu tasavvur etmek her ne kadar imkânsız gibi görünse de sarsılmaz parti sadakati sebebiyle yine de birkaç oy almış olması ihtimali vardır. Bu birkaç kişinin hatırına, Trump’ı alaya alma faaliyetinin sınırlı olması beklenebilirdi. Ama bu da yok ve nerede ise bütün başkent bir Trump tiyatrosuna dönmüş durumda. Belki Cumhuriyeti Parti Senato ve Meclis Grup idare amirliklerinde bu tiyatro çok canlı oynanmasa da Cumhuriyetçi Parti kulisinin loşça koridorlarında Trump fıkralarının anlatıldığı kuşkusuz.

Haberin Devamı

Hele seçim kampanyası sırasında Rusya ile rakip demokratların hazırlıkları ve belli başlı adayların yararlandığı ekipler hakkında yalan yanlış da olsa, “zarar verici nitelikte” bilgi toplamak üzere iş birliği yapıldığı iddialarını soruşturmak üzere atanan bağımsız savcı Robert Mueller’ın raporundan sonra Trump’ı alaya alan televizyon programlarının sayısında iki-üç katı artış olduğu söyleniyor. Gece geç saatlerdeki siyasal-sosyal komedi programların açılış skeci, tartışmasız Trump oluyor.

Trump ise bu durumun farkına varıp, kendisini hiç olmazsa bir süre dikkatlerden kaçıracağına, tam tersine, hafta sonunu adeta Twitter başında, hakaret etmediği, kınamadığı kişi bırakmaması gerektiği inancı ile geçiriyor denilebilir. Rapor adalet bakanına teslim edildikten ve dört sayfalık bir özeti bakanlık tarafından yayınlandıktan sonra Mueller’in “bir devlet adamı” ciddiyeti ile çalıştığını söylemiş olan Trump, rapor ile özetinin birbirini tutmadığı anlaşılınca, 12 yıl FBI başkanlığı yapmış olan özel savcıyı yerin dibine sokmak için kolları sıvadı. Mueller, raporunda Trump’ı mahkemeye vermek için yeterli kanıt bulunmadığını söylemekle birlikte, Başkan’ın iki yıldır süren soruşturmayı engellemek, (raporun diliyle) “adaletin tecellisini önlemek” amacıyla çaba gösterdiğini kanıtlarıyla ortaya koymuştu. Bu fırsattan istifade, Trump’ın Rusya soruşturmasına özel savcı atandığını öğrendiği anda, bu atamaya engel olmayan Adalet Bakanı ile özel savcıyı seçip atamasını yapan bakan yardımcısı hakkında kullandığı galiz ifadeler geç saat komedi programlarının diline dolandı bile. Bu arada Trump’ın kullandığı en yakası açılmadık ifadenin, kendisinin bu soruşturma sonunda ne olacağı ile ilgili olduğunu kaydetmek gerek.

Haberin Devamı

Kendisi ne derse desin, Trump bu rapor sebebiyle hiçbir siyasal kayba uğrayacak değil. Meclis içindeki demokrasi gerekli oyu sağlamak demek. Demokratlarda da Trump’ı “adaleti engellediği için” azledecek oy çoğunluğu yok.

Sonuçta her şey bir siyasal fıkra gibi.