Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

William Blum “Rouge State: A Guide to the World’s Only Superpower” (Haydut Devlet: Dünyanın Tek Süper Gücünü Anlama Rehberi) başlıklı kitabının sunumunda şöyle der:

“Bu kitabın başlığı ‘Bebekleri testereyle öldüren seri katiller ve onlara âşık kadınlar’ olabilirdi” diye yazar. ABD’nin 1999’da hiçbir ülkeye danışmadan, BM’den yetki istemeden, eski Yugoslavya’ya gerçekleştirdiği hava saldırısından sonra, bu ülkelerin ABD ile müttefiklik ilişkisini sürdürmesini, seri katillere âşık olan kadın psikozuyla açıklamaktan başka bir çare de yok gibidir. ABD, Libya’yı, İran’ı, Afganistan’ı suçladığı “haydut devlet” sıfatına layık hale gelmişti; ama hiçbir müttefiki ABD ile ortaklığını sorgulamamıştı.

Haberin Devamı

F-35’lerin ABD ve müttefikleri arasında bir konsorsiyum marifetiyle geliştirilmesi ve imalatı süreci henüz hafızalarda olsa gerek. Tek pilotlu, tek motorlu, tipinin beşinci nesli olan bu uçakları Amerikan Lockheed Martin firması düşündü; ilk uçuşunu 2006’da, ilk kazasını 2007’de yapan bu avcı uçağının parçaları Türkiye’nin yanı sıra, İngiltere, İtalya, Avustralya, Kanada, Norveç ve Danimarka tarafından üretiliyor. Hemen her parçasının başka bir ülke tarafından üretilmesi imkânı var ama Türkiye’de üretilen parçalar sadece Türkiye tarafından üretilebiliyor. Bir adedi 90 milyon dolar olan bu uçakları üretici konsorsiyum üyeleri daha ucuza alıyorlar.

Şimdi, kullanacağım argo tabiri bağışlayın, “yerseniz”, Rusya’dan alacağımız hava savunma sistemi S-400’ler ile F-35’leri yan yana kullanacağımız için, S-400’ler bu uçağı tanıyabilir ve böylece Rusların eline çok gizli, çok değerli NATO bilgileri geçebilirmiş.

Bu sebeple ABD Savunma Bakanlığı bu uçakların Türkiye’ye verilmesine karşı görüş bildirdi; Savunma Bakanı da bu görüş ışığında bu uçakların Türkiye’ye verilmesini durdurdu. ABD’de eğitim gören pilotlarımızın uçaklara erişimini yasakladı.

S-400’lerin F-35’leri “tanıyacağı” iddiasına kahkahalarla gülmek için Rus Savunma Bakanı olmak gerekmiyor. Wikipedia okuyacak kadar modern savaş uçaklarındaki FoF (Dost-Düşman) ayırt etme sistemleri hakkında bilgisi olan herkes F-35’lerin tevziatının durdurulmasının arkasında başka bir “şey” yattığını tahmin edebilir.

Haberin Devamı

Bu “şey”, ABD Başkanı’nın Türkiye’ye ABD malı Patriot hava savunma sistemleri satmak için kıvranmasıdır. Trump’a gelecek yıl kampanyasında sorulacak soru, “Hani askeri satışları artıracak ve silah fabrikalarımızın birer birer kapanmasını önleyecektin?” sorusu olacaktır. Trump bu soruya cevap bulabilmek için önce Suudilerin, ardından BAE’nin adeta kolunu bükerek, onlara milyarlarca dolarlık silahlar sattı. Şimdi aynı şeyi Türkiye’ye yapmaya çalışıyor.

Bir diğer “şey” İsrail’in ve tabii ABD’nin başlıca avcı uçağı olacak olan F-35’leri durdurabilen tek sistemin Rus S-400’leri olması ihtimalidir. O zaman adama sorarlar: Bu uçakları Türkiye’ye karşı kullanmayacağınıza göre, sıkıntı ne?

Minik bir başka “şey” daha var. Biz bu uçakların parasını vermiştik. Şimdi bunları teslim etmemek düpedüz haydutluktur.