Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’de bir kadın, Yüksek Mahkeme’ye aday gösterilen temyiz mahkemesi üyesi Brett Michael Kavanaugh’un hukuk fakültesinde öğrenci iken kendisine tasallut ettiğini belirten mektubu, kendi eyaletinin iki siyasetçisine gönderdi. Her iki siyasetçinin de kadın olması dikkat çekici. Daha dikkat çekici olanı bu iki kadın siyasetçinin de şikayetçi kişinin kimliğini açıklamamaları.

Aslında ortada bir şikâyet bile yok. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ABD’de de bu tür suçlarda zaman aşımı var. Birçok eyalette söz gelimi vatana ihanetin, ekonomik casusluğun, bir firmanın sırlarını alıp başka bir firmaya vermenin zaman aşımı yok da bir tasallut, taciz ve ırza geçmenin sınırı var.

Haberin Devamı

Basit bir Google araması, bunun diğer bazı ülkelerde de böyle olduğunu gösteriyor. Hukuk sistemi, bir tecavüzcüyü üç yılda, beş yılda unutmaya hazır, ama bir sanayi casusluğunu hiçbir zaman affetmiyor.

Kaliforniyalı bu iki siyasetçi kadın, Milletvekili Anna Eshoo ve Senatör Dianne Feinstein , Yüksek Mahkeme adayı yargıç Kavanaugh’un adaylığının onaylanıp onaylanmamasını görüşen Senato Adalet Komisyonu’na bu iddiayı getirdiler. Böyle bir iddianın, hukuk düzleminde geçerli olabilmesi için iddia sahibinin kimliği, kişiliği önem taşıyor. Hele böyle yıllarca önce olmuş bir olayda, iddianın bir nebze olsun itibar taşıyabilmesi için iddia sahibinin kimliği çok önemli. Nitekim, Yargıç Kavanaugh’un adaylığını destekleyen siyasetçiler ve onu aday gösteren Trump’ın taraftarları hemen bu kadının kimliğini bildiklerini, kendisinin “sarhoş ve yalancı” birisi olduğunu öne sürdüler. Oysa yayın organlarının iddiayı enine boyuna irdeleyebilmeleri için iddia sahibi kadının adının açıklanması şart.

Şart ama ne kadın ne de kendilerine kimliğini gizlemeleri konusunda güvenerek başvurduğu iki kadın siyasetçi bu şahsın kimliğini açıklamıyorlar. Ve işte bu “kimliği gizli tutma” hali (veya zorunluğu) bizi, bu konunun özüne, erkek-egemen toplumda bir erkeğe, hele güçlü, arkası sağlam, yüksek yerlerde etkili dostları bulunan birine karşı, cinsel taciz iddiasında bulunmanın hala, batıda-doğuda, kuzeyde-güneyde dile getirilmesinin imkansızlığı konusuna getiriyor.

Haberin Devamı

Milletvekili Eshoo ve Senatör Feinstein, Adalet Komisyonu’na yaptıkları başvuruda, iddia sahibi kadının karakter zaafı taşımadığına tanıklık edebileceklerini bildirdiler. Bu iki kadın siyasetçi, ABD siyasetini yöneten-yürüten, demokrat-cumhuriyetçi, ilerici-muhafazakâr erkekler ordusuna karşı, bir kadının iddiasının arkasında olduklarını beyan ettiler.

Harvey Weinstein ’ın adını bilmeyenlerimiz bile onun kurduğu Miramax ’ı bilirdik. Şimdi Harvey Weinstein ’ın zorla veya mevkiini kullanarak tecavüz etmediği kadın film sanatçısının adeta kalmadığını öğrenmiş olduk. Dünyada film ve tiyatro endüstrisi de siyaset gibi erkek egemen bir dünya idi. Ama kadınlar ABD çapında kampanyalarla bu şahsı adeta yeryüzünden sildiler.

İki kadın siyasetçi şimdi bu temizliği siyaset ve hukuk alanında da yapmaya çalışıyorlar.