Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üçüncü havalimanının açılmasına şunun şurasında 40 gün kadar bir şey kaldı. Havalimanıyla ilgili pek çok bilgi; yılda yaklaşık kaç uçağın inip kalkacağı, kaç yolcu kapasitesine sahip olduğu, kapladığı alanın büyüklüğü vs. yetkililer tarafından kamuoyuyla paylaşıldı, paylaşılıyor.

Şu ana kadar paylaşılmayan, açıklanmayan tek şey, adının ne olacağı. Daha önce de yazmıştık. Taşındı diye alanın adı değişmemeli, yine Atatürk kalmalı. Çünkü Atatürk bugün hâlâ Türkiye’nin ve Türk insanının en büyük ortak paydası. Dünya çapında en ünlü devlet adamımız.

Haberin Devamı

İsim hâlâ belli olmadığı için, söylentilerin, üfürmelerin haliyle ardı arkası kesilmiyor. Son olarak bir meslektaşımız Abdülhamit Han adını verdi ama hemen ardından kaynağı sağlam olmayan bu bilgiyi vermesinden hata yaptığını bildirerek özür diledi.

Abdülhamit denince akla ilk gelenler... Döneminde Osmanlı’ya en çok toprak kaybettiren padişah olması... Meclis’i Mebusan’ı kapatması ve basına uyguladığı akıl almaz sansürler.

Dolayısıyla, bu ismin telaffuz edilmesi bile akla ziyan.

Yapılacak şey belli. İşi daha fazla uzatmadan yeni havalimanına en yakışan, en kabul gören adın, Atatürk adının verildiğini açıklamak.

Referandum hilesi!

CHP Parti Meclisi’ne Polimetre adlı kuruluş tarafından sunulan raporda seçimlerde büyük ölçüde hile yapıldığı bilgisinin yer aldığını yazmıştık. PM üyesi Haluk Pekşen, parti yönetiminin hile iddialarına kulak vermediğini iddia ediyordu. Telefonda Yargıtay eski başkanlarından Sami Selçuk var:

- Melih Bey, referandumdaki hileler de unutuldu. 16 Nisan’da yapılan halk oylaması sırasında YSK’nın mühürsüz pusula ve zarfları son anda geçerli sayma kararı yok hükmündedir. Oylamanın tekrarlanması gerekirdi.

Sami Selçuk devam ediyor:

- Bu mütalaamı CHP’ye sundum. CHP kitap halinde bastırdı. Önsözünü Kemal Kılıçdaroğlu yazdı. Ancak CHP konu üzerinde durmadı. Bastırdığı kitapçıkları da dağıtmadı. Referandum meşrulaştırıldı. Oysa bu sakatlığın gündemden düşürülmemesi gerekirdi...

CEP

İçişleri Bakanlığı mesaj geçiyor:

“Tüm polis ve jandarma birimlerimiz emniyet kemeri, cep telefonu ve tehlikeli araç kullanımı denetimlerinde görevlendirildi. Lütfen, bu yolda hep birlikteyiz.”

Haberin Devamı

Umarız iş sıkı tutulur, bu denetimlerin bir faydası olur.

Batı’da bu denetimleri sıkı tutuyorlar

O kadar ki geçenlerde Fransa’da bir mahkeme, sürücünün cep telefonu kullanmak için aracını yol kenarına çekip motoru durdurmasını yeterli bulmamış... Sürücünün telefonla konuşmak için bir park yerine çekmesi gerektiğine karar vermişti...

Bunlar hayati konular. Biz de ciddi olalım...

PORTUGAL

Örgün eğitimde Portekiz dilinin öğretilmesi konusunda bu yıl karar alındı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Bir öğrenci sosyal medyada sormuş:

- Okullarda Portekizce öğretimi başladı mı, öğrenirsek ne işe yarayacak?

Bir başkası yanıt veriyor:

- Brezilyalı futbolcuların tercümanlığını yapabilirsin...

Portekizce malum Portekiz dışında Brezilya, Mozambik, Angola, Macau, Cape Verde gibi ülkelerde konuşuluyor...

HOPA

Artvin’in Hopa ilçesinde taksi şoförü İshak Köse’yi öldüren faillerin yakalanması için taksiciler protesto yürüyüşü yapıyor. Yürüyüşe Artvin Emniyet Müdürü Mehmet Selvi de katılıyor. Failleri en kısa sürede bulacaklarına dair söz veriyor.

Haberin Devamı

Bu bir örnek olabilir mi? Örneğin Cumartesi Anneleri’nin yürüyüşünü yasaklamak yerine yetkililerin de onlara katılması ve failleri bulacaklarına söz vermesi... Neden olmasın!