Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"Tüm zamanların en popüler süper kahramanı kim?" Birçoğu için yanıt net: Batman ya da Superman.

İkisi de İkinci Dünya Savaşı’ndan önce yaratılmış; kültürel değişime kusurdan arındırılmış güçleri ve zaafsız karakterleriyle göğüs gererek markalarını pekiştirmiş karakterler.

Ağustos 1962’de doğan Örümcek Adam ise (Spider-Man), çağdaşı Iron Man ve 1972 ürünü Wolverine gibi derin zaafları olan bir süper kahraman.

Iron Man alkolizmin eşiğinde. Travma sonrası stres bozukluğuysa Wolverine’e musallat olmuş bir illet.

Haberin Devamı

Örümcek Adam’ın zaafı sosyal hayatındaki ezikliği.

Orijinal hikâyede radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılan New Yorklu lise öğrencisi Peter Parker, süper güçler ve ötesine sahip oluyor.

Habitatı New York

Uçmak ya da yükseklere zıplamak yerine binalar arasında üstün yetenekli bir trapezci gibi salınan Örümcek Adam’ın habitatı New York gökdelenleri. Bu yetenekleriyle başka bir ortamda kahramanlaşabilmesi zaten imkânsız.

Örümcek Adam’ın gelişmesi için bol pratiğe ihtiyaç duyan yeteneği kalıtımsal değil. Bu yüzden bir örümcek ısırığı Örümcek Adam olsan bile kahraman olmak için yeterli değil.

En iyi süper Kahraman

Insomniac Games’in PS4’e özel eseri Spider-Man, tüm zamanların en iyi süper kahraman oyunu. ‘Açık dünya’ oyun, New York gökdelenleri arasında sınırsız özgürlük veriyor

Örümcek Adam maskesiyle New York’u hizaya sokan Peter Parker, bu kişiliğiyle bir pısırık.

İşte Örümcek Adam’ı değerlerinden farklı kılan özelliği bu.

Bu satırların nedeni Insomniac Games’in PlayStation 4 için yaptığı yeni Spider-Man oyunu.

7 Eylül’de çıkan ve konusu daha önce yayımlanmış hiçbir Spider-Man hikâyesinden uyarlanmamış oyun, karakterimizin hem Örümcek Adam hem de Peter Parker haline odaklanıyor.

New York gökdelenleri arasında ağımızla salına salına dolaşabilmemizi sağlayan Spider-Man ‘açık dünya’ bir oyun.

Dövüş ve ağ salınım mekaniğiyle onlarca eğlenceli saat vaat eden Spider-Man’in hikâyesi, müziği ve grafikleri de övgüye değer.

Bir kısım eleştirmenin “gelmiş geçmiş en iyi süper kahraman oyunlarından” diye tanımladığı Spider-Man, çıktığı hafta 2018’in en çok satan oyunu unvanını aldı.

Haberin Devamı

Hatta çıkış haftasında PS4’ün amiral gemisi God of War’dan bile 2 kat fazla bir satış gerçekleştirdi.

Birkaç saatlik Spider-Man macerama gelirsek, açık dünya New York çok keyifli bir deneyim. Ancak açık dünyanın Örümcek Adam’a biraz daha fazla özgürlük vermesini isterdim.

En iyi süper Kahraman

Daha ‘açık’ olsaydı

Tamam, gökdelenler arasında salınarak New York’u bir uçtan diğerine kat etmek çok keyifli. Ama çevreyle etkileşim ve Spider-Man’in açık dünya konseptine katkısı maalesef sınırlı.

Yine de oyunda güzel tasarlanmış New York’u başlı başına bir karakter olarak algılayıp, gerçek hayatta gezip gördüğümüz yerlerde sanal olarak dolaşmak, hem de Örümcek Adam olarak çok zevkli.

Spider-Man’in bir güzelliği de karakter gelişimi. Yendikçe kahramanımız daha da süperleşiyor, yeni yetenekler kazanıyor. Saatler sonra bile oyun tekdüzelik girdabına kapılmıyor.

Dövüş ve ağ salınım mekaniğinde tuş kombinasyonlarını iyi öğrenmek kritik. Başlarda karmaşık görünen kontrol ögrenildiğinde oyunun keyfi de artıyor.

Haberin Devamı

Oyunda bir metropolde görülebilecek çeşitlilikte her tür suçludan, orijinal Spider-Man belalılarına Örümcek Adam’ımızın çok sayıda düşmanı mevcut.

Hikâyede artık 8 yıldır süper kahraman olan Örümcek Adam’ın New York’u suçtan temizleme faaliyeti Peter Parker’ın sosyal yaşamına mal oluyor. Randevularına hep geç kalan Parker’ın uzun süredir hoşlandığı Mary-Jane Watson’la ilişkisi de bu yüzden sallantıda.

Hikâyeden çok bahsetmeyeceğim ama macera örgüsü ilki ekimde olmak üzere yayımlanacak üç bölümle daha da dallanıp budaklanacak.

Oyunun ana görevleri 12-15 saatte bitirilebilir, yan görevleriyle 30-40 saatte tüketilebilir.

Sanal basketbolda gerçekçiliğin zirvesi

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’ni temel alan basketbol simülasyonu NBA 2K serisinin 20’ncisi NBA 2K19 da 11 Eylül de yayımlandı.

Bu basketbol evrenine serinin bir önceki oyununda adım atmıştım. 2K18’de bir DJ’i sokaktaki potalardan NBA’e taşıdığım ‘MyCareer’ modunda onlarca eğlenceli saat geçirdim.

Bu kez maalesef onlarca saatim yok. 2K19’da seçtiğim 2 takım arasında karşılıklı maç yaparak, en azından 5-10 dakikalığına stres atıyorum.

Diyeceğim şu: 2K19, bir öncekine göre daha realist, hücum ve savunmada daha dengeli bir oynanış sunuyor.

Bir önceki versiyonun makyajlısı. Yine de daha iyisi çıkana kadar 2K serisi basketbolun zirvesindeki yerini koruyacak.

En iyi süper Kahraman