Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Altı hafta boyunca halk 20 yıldan beri iktidarda bulunan devlet başkanının istifa etmesi talebiyle sokaklara döküldü.

Toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden yüz binlerce kişi demokratik bir rejimin kurulmasını isterken, ordunun veya polisin herhangi bir müdahalesi olmadı, kimsenin burnu kanamadı.

Evet, Cezayir’deki bu halk hareketi bir “bahar havası” içinde gerçekleşti.

Beşinci kez bir dönem daha devlet başkanı adayı olan 82 yaşındaki (ve kronik hasta) Abdülaziz Buteflika sonunda pes etti ve çekilmeyi kabul etti. Bu kararında kuşkusuz halkın kalkışması kadar, ordunun baskısı da büyük rol oynadı. Genelkurmay Başkanı’nın bir ültimatom niteliğindeki uyarısı, son noktayı koymuş oldu.

Haberin Devamı

Bu olay Cezayir’de halkın şiddete başvurmadan, barışçı şekilde iradesini gösterebildiğini açıkça gözlerin önüne serdi. Sonuç, “sokaktaki insan”ın zaferi sayılabilir. Ancak bunda Cezayir’de ordunun da halkla beraber ve demokrasi için ağırlığını koymasının büyük payının olduğu açıktır.

Buteflika’nın istifasıyla “Cezayir Baharı” aslında yeni başlıyor. Ülkenin önünde nasıl evrileceği henüz belli olmayan zor bir dönem var. Buteflika’nın bıraktığı iktidar boşluğunu, 3 ay boyunca, geçici olarak senato başkanı dolduracak. Bu zaman içinde bir yandan yeni seçimler hazırlanacak, bir yandan da bazı yasal reformlar yapılacak.

Buteflika’nın nihayet çekilmesi, sokaklara dökülen insanları mutlu etti. Ama çok kimse “Bu yetmez” diyor ve yönetimde köklü değişiklikler bekliyor.

Bu süreçte ordunun nasıl hareket edeceği, mücadeleci davranıp davranmayacağı çok önemli. Halkın da şimdiye kadar gösterdiği beraberliği ve sağduyuyu sürdürüp sürdürmeyeceği diğer bir soru işareti.

Kuzey Afrika’daki ve Ortadoğu’daki “Arap Baharı”nın acı deneyimlerine karşılık, “Cezayir Baharı”nın alacağı seyir, dikkatle izlenmeye değer.

Başkanlık komedisi

Volodimir Zelenski Ukranya’nın en popüler komedyeni. Özel bir TV kanalında “Halkın Hizmetkârı” başlıklı dizideki komik rolü onu ülke çapında meşhur etti.

41 yaşındaki komedyen bu dizide, namuslu bir öğretmenin tesadüf eseri devlet başkanı olmasının hikâyesini canlandırıyor.

Haberin Devamı

Ekonomik sıkıntılardan ve özellikle yolsuzluklardan bıkmış usanmış olan Ukraynalılar, Zelenski’yi bu rolünde bir kahraman veya kurtarıcı gibi görüyor.

Bu popülaritesinden yararlanan komedyen, hiç tereddüt etmeden Ukrayna’daki Başkanlık seçimlerine adaylığını koydu. Komik görünebilir, ama adam haksız değil. Pazar günü seçimlerde birçok aday arasında birinci çıktı. İlk sırada başlıca rakibi son devlet başkanı Petro Poroşenko ile 21 Nisan’da yapılacak ikinci turda baş başa yarışacak. Anketler Zelenski’nin rakibi karşısında şansının yüksek olduğunu gösteriyor.

Bir komedyen devlet başkanı olur mu demeyin: Şimdiye kadar dünyanın birçok demokratik ülkelerinde bile kimlerin başkan olduğunu gördük. Mademki halk öyle istiyor, neden bir komedyen lider koltuğuna oturmasın?

Çok mu komik?