Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

2018 yılı girişim ekosistemini tek kelime ile anlat deseniz, sanırım o kelime “EXIT” yani “ÇIKIŞ” olurdu. Alibaba’nın Trendyol’u satın alması, Atlassian’ın OpsGenie’yi satın alması, Zynga’nın Gram Games’i satın alması bu senenin, hatta VC destekli girişim ekosistemimizin en önemli satın almaları olarak tarihe geçti. %82’si için 728 milyon dolar ödenen Trendyol’un başında bir kadın girişimci olması da kadın girişimcilik açısından süper bir gurur kaynağı. Duyduğumuz ama henüz son imzaları atılmayan iki EXIT’in daha açıklanması yakın. Yani bol EXIT’li bir yılı geride bırakıyoruz. 2019 da umarım bir çok melek yatırımcı ve VC ektikleri tohumları kat kat fazlasıyla geri alırlar.

Haberin Devamı

2018’in en önemli olaylarından biri de Insider’ın dünyanın en büyük fonlarından biri olan Sequoia Capital’den yatırım almasıydı. TTGV’nin yayınladığı “Teknoloji Firmalarında Başarılı Uluslararasılaşma Stratejileri Analiz Çalışması” kapsamında Insider’ın global bir girişim olma yolunda attıkları adımları dinleme şansı buldum. Muhteşem işler yapıyorlar. Tabi 2018’de ikinci bir kelime daha seç derseniz “GLOBALLEŞME” seçerdim. 2018’de bir çok girişim global olmak için adımlar attı. Foriba, Mutlubiev, Evtiko ve daha niceleri artık ülke sınırlarını aştı. 2019’da umarım her kurulan iki girişimden biri global girişim olmak için kurulur ve 2019’un kelimesi “GLOBALLEŞME” olur diye dilek tutalım.

2018’in yatırım anlamında 2017’in gerisinde kalmasını zaten önceki yazılarımda anlatmıştım. O yüzden o konuya girmiyorum. Onun yerine aşağıda listelediğim yatırımcılardan sizler için 2018 değerlendirmelerini ve 2019 planlarını topladım. Hem portföyleri ile ilgili gelişmeleri paylaştılar hem de 2019’de neler yapacaklarını anlattılar. Özellikle yatırım arayan girişimcilerin dikkatle okumasını tavsiye ederim.

212

2018, 212’nin portföy şirketleri için büyüme yılıydı. Insider, artık 16 uluslararası ofisi ve 400 çalışanı ile 500’den fazla global müşteriye teknoloji satan bir başarı hikayesi oldu. İyzico, 9 milyon tekil kullanıcıya hizmet sundu ve 5 milyar TL’lik işlem hacmine sahip oldu. İyzico, Türkiye’nin e-ihracat menzilini genişletmeye devam etti ve mevcut büyüme hızıyla 5 yıl içerisinde 1 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşacak.

Haberin Devamı

Bir diğer güzel haber de 300 milyon TL’yi aşmasını hedeflediğimiz 212’nin ikinci fonundan geldi. Yeni hayata geçirdiğimiz bu fon çalışmaya başladı ve 2019’un ilk çeyreğinde toplamda 30 milyon TL’yi geçen iki teknoloji yatırımı üzerinde çalışıyoruz.

500 Istanbul

2018'de 6’sı yeni toplamda 11 yatırım yaptık ve toplam portföyümüzü 37 girişime çıkardık. Bir önceki senelere göre daha az yatırım yapmış olsak da, portföy şirketlerimizin bizden sonra toplamda aldığı yatırım tutarı 120 Milyon Dolar'ı geçti ve yaratılan istihdam ise 1,000i aştı. Önümüzdeki yıllarda bu hacmin daha da büyüyerek devam etmesini bekliyoruz. 2019'un ilk yarısında 3-4 yatırım daha yapmayı planlarken, Tübitak ve Hazine'nin de katılımı ile kurulacak olan yeni fonumuz ile 2019'un ikinci yarısında da aynı hızda yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Odağımız her zaman olduğu gibi Türkiye'den teknoloji ihraç etme misyonu ile kurulmuş girişimler olacak.

Haberin Devamı

ACT

2018 yılında portföyümüzde bulunan 16 girişimin büyümesine odaklandık. Bu yatırımların birçoğunu 2017 yılında yapmıştık. Ürünlerini pazara çıkarmış olan girişimlerimizden bir yıl içinde gelirlerini 10 kat, şirket değerlerini 5 kat büyütebilenler oldu. Gelirlerin yarısından fazlasının yurtdışı kaynaklı olması, yerel ekonomik dengesizliklerin yarattığı olumsuz etkiyi bir hayli azalttı. 2018’de ayrıca kısmi bir hisse satışıyla fon yatırımcılarımıza 2 yıl gibi kısa bir sürede karlı bir ilk geri dönüşü sağladık. 2019 yılında girişimlerimizin yeni yatırımlar alarak büyümesine ve yeni fonumuzu kurmaya odaklanıyoruz.

DCP

2018 başı itibariyle çoğunluğu deep-tech girişimlerinden oluşan portföyümüz 18 firmaya ulaştı. 2018 yılını söz konusu yatırımlarda yurt dışı pazarlara açılma, kapasite artırımı ve ürün ve servis çeşitlendirme ile geçirdik. Portföy firmalarımızdan Episome Biotech, Tazi.ai, Virasoft, Medrics, ATAR Labs ve NUBIGON uluslararası faaliyetlerine başladı. BMT BAPS, Entekno ve Burgeon gerekli sertifikasyon işlemlerini başarıyla gerçekleştirerek pazara giriş faaliyetlerini tamamladı.

2018 yılında ayrıca 2019da hayata geçmesini planladığımız yeni fonumuzu oluşturmak için çalışmalarda bulunduk. Yeni fonumuzdan 2019 yılında 10 deep tech girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Earlybird Digital East

Earlybird Digital East Fund olarak 2018 yılında 1'i yeni, 9'u mevcut portföy şirketleri olmak üzere 10 yatırım yaptık, bu sene içinde yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Son yatırım ile birlikte portföydeki şirket sayısı 15'e çıkmış oldu.

2018 yılı portföy için oldukça başarılı geçti. RPA (Robotic Process Automation) pazarında dünya lideri olan Romanyalı UiPath, 2000'den fazla global müşteriye ulaşarak 4 katın üzerinde büyüdü. Dünyanın önde gelen VC firmaları Sequoia Capital, CapitalG, Accel ve KPCB'den toplamda $375 milyon tutarında yatırım aldı, Türkiye’de de Tansu Yeğen önderliğinde bir ofis açtı. Türkiye portföyündeki pazar lideri firmalar, kendi pozisyonlarını daha da güçlendirdiler. Lider online otobüs bileti platformu Obilet, 2018'de 5 milyondan fazla bilet satarak 2 katın üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Türkiye'nin önde gelen online mobilya markası Vivense, 65,000 çeşitten oluşan geniş ürün yelpazesi ve ülke genelindeki 25 showroom'u ile 2018 içerisinde 2 kat büyüdü. Apartman yönetim yazılımları lideri Apsiyon, 500 bin konutun yönetiminde kullanılıyor.

Ayrıca, 2018'de bir de başarılı çıkış gerçekleştirildi. İlk yatırımı 2016'da yapılan ikinci el moda pazaryeri Dolap, Türkiye’nin en değerli teknoloji şirketi Trendyol tarafından satın alındı.

2019'da devam fonumuz ile yine Türkiye ve Doğu Avrupa'daki erken aşama teknoloji şirketlerini desteklemeye devam edeceğiz. Senede 3-4 yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Finberg

Hedef fon büyüklüğü 50 milyon TL olan Finberg 2019 yılında finansman hizmetlerinde, işletme sermayesi, ticaret finansmanı, tedarik zinciri finansmanı, fatura finansmanı, tüketici finansmanı, finansman olmayan hizmetlerde ise e-para, e-ödeme, finansal raporlama, robotik finansal öneriler ve kredi skoru gibi alanlara odaklanmaya devam edecek.

Finberg’in birçok şirkete yatırım yaparak bir değer haline getirmek istediklerini altını çizen Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Ömer Mert, Garaj Sepeti ve Bizim Hesap’a ortak olduklarını ve şu anda ayrıca Birleşik Ödeme ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Yatırım fonu olana REVO’nun yüzde 7 hissesini satın aldıklarını kaydeden Mert, “REVO’nun 10’dan fazla yatırımın artık bir parçasıyız. Şu anda 25 milyon TL’lik fon olduk” dedi.

Hasan Aslanoba

2018’de Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine, büyük çapta globale açılmış olan Modanisa, Sinemia, Insider, Foriba gibi startup'larımız damgasını vurdu.

Girişimcilerin ilk günden global bir vizyona sahip olmaları çok önemli hale geldi.

Türkiye’de yatırımlar henüz istenen boyutlara ulaşmamış olsa da, yatırımcı çeşitliliğinin ve startup’lara ilginin çok artmış olması sevindirici.

2019’da, çok iyi ekibe ve ürüne sahip, global vizyonu olan, sağlıklı büyüme gösteren, Yapay Zeka, SaaS ve Blockchain alanındaki startup’lara yatırım iştahı yüksek olacaktır.

Idacapital

2018 yoğunlukla yeni fonumuzum hazırlıkları ile geçti. Büyük şehirlerimizdeki önemli kamu ve vakıf üniversitelerimizin yanısıra, Anadolu'daki önemli merkezlerimizde yer alan toplamda onbir üniversitemiz fonumuza yatırımcı oldu. Böylelikle sağlık, tarım, eğitim, finansal erişim ve enerji verimliliği gibi, toplumsal fayda ve kalkınma esaslı yatırımlar yapan, yabancı yatırımcılardan da yatırım almış, Türkiye'nin en geniş erişimli teknoloji fonu olduk. Bu strateji ile, 2018 de ilk iki yatırımımıza, toplamda 5 milyon TL'nin üzerinde bir kaynak aktardık. İki girişimimiz de gelirlerini üç kat arttırdılar.

2019 yılının ilk aylarında yatırımlarımıza yeni fonumuzdan devam edeceğiz. Gelecek yılın sonunda fonumuzum boyutunu 50 milyon ABD dolarının üzerine çıkaracağız. 2019 yılı içerisinde ikisi devam yatırımı olmak üzere en az yedi girişime 20m TL üzerinde yatırım yapma hedefimiz var.

Revo Capital

2018 yılında şirketlerimizin toplam geliri 85% arttı. Revo Capital olarak geçtiğimiz yıl içerisinde 3 yeni yatırım daha yaparak toplam şirket sayımızı 18’e çıkardık. Şirketlerimizden 6’sı son iki sene içerisinde yurtdışı ofislerini açtılar ve faaliyetlerini global pazarlarda devam ettirmeye başladılar.

Foriba gelirleri yurtdışı açılımı ile hızlanarak 3 kat büyüdü, Türkiye’deki e-fatura hacminin %70’ini taşırken İtalya’da Apple ve Shell gibi dünya devlerinin tercih ettiği platform oldu. Paraşüt, ödeyen kobi üye sayısını 10 binden fazlaya çıkardı. Toplam üye sayısının %23’ü e-fatura kullanıcısı durumdadır. V-Count, dolar bazında gelirlerini 2 kat büyütürken dünyanın önde gelen markalarını kazanarak global oyuncu listesinde ilk beşte olduğunu kanıtladı. Sinemia, Amerika açılımı sonrası global rakibi Moviepass’i alt etti ve toplam üye sayısını 5 katına çıkardı. Neozeka, Endeksa.com üyeliklerini başlattı ve bir senede 200’den fazla emlak ofisinin tercihi oldu. İlk uluslararası yatırımımız olan TransferGo, desteğimizle Türkiye ofisini açtı. Avrupa liderliğini sürdürerek, 50% büyüme ile 720 milyon dolardan fazla para transferine aracılık etti. Türkiye’nin lider WMS yazılımı olan Logiwa, açtığı Chicago ofisiyle, bir sene içerisinde 100’den fazla lojistik sağlayıcısının tercihi olarak global bir şirkete dönüştü.

Vestel Ventures

Vestel Ventures 2018’de Türkiye’de dört yeni startup şirketine ortak oldu ve iki yabancı şirket ile de convertible note (dönüştürülebilir borç anlaşması) imzaladı. Bir startup şirketi de 4 kat değerleme ile ikinci tur yatırım aldı. Maddi yatırıma ek olarak Vestel Ventures Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA Berlin ve mobil teknoloji fuarı GSMA MWC Barcelona’da yedi startup şirketinin ürünlerini Vestel’in standında sergileyerek tüm dünyaya tanıttı. Ortak olunan dört startup şirketinin her biri 2018 yılında $1m ciroyu aşmış durumda.

Tüm girişimcilere ve yatırımcılara güzel bir 2019 yılı diliyorum. Bol kazançlı, bol yatırımlı bir yıl olsun. Sadece bölgenin değil, tüm Doğu Avrupa’nın girişimcilik merkezi olma yolunda bir adım daha attığımız bir yıl olsun. İyi seneler…