Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Türkiye’deki girişimler ve Türklerin yurt dışında kurduğu girişimlerden altısı Mart ayında yatırımcılardan yatırım almayı başardı. Açıklanmayan veya ticaret sicile henüz yansımayan yatırımlar oldukça da sizlere güncel bilgileri veririm.

Mart ayının en güzel gelişmesi 212’nin ikinci fonu ile yatırım yapmaya başlaması oldu diyebiliriz. 1514 desteği ile kurulması beklenen fonların sürecinin bitmemesi ise ekosistem adına kötü. En azından 2019 ilk yarısı bitmeden oradan da birkaç fon gelirse 2019’u güzel kapatırız.

Haberin Devamı

Satın alma olarak ise Hürriyet Emlak’ın xenn.io (Innobil) satın alması gerçekleşen, açıklanan tek satın alma oldu. Yazılanlardan anladığım kadarıyla bu satın alma Silikon Vadisi tabiriyle “acqui-hire” satın alması olmuş. Yani girişimdeki yetenek(ler) Hürriyet Emlak’a katılmış.

Gelelim yurt içinde ve yurt dışındaki yatırımlara.

Deplike: Gitarınızı telefonunuza bağlıyorsunuz ve bu uygulama sayesinde hem kendi efektlerinizi hem de onbinlerce efekti kullanabiliyorsunuz. Yatırımı yapan melek yatırımcı ise Mackolik’ten sonra geçtiğimiz aylarda ikinci girişiminden de başarılı bir çıkış yapan Erdem Yurdanur. Takip etmiyorsanız Erdem Yurdanur’un blog yazılarını da takip etmenizi öneririm. Önümüzdeki dönemde nelerin tutabileceği, ne tip yatırımlar planladığı ile ilgili girişimcilere güzel ipuçları veriyor.

Tutumluanne: Adından da anlaşılacağı üzere tutumlu annelerin, ebeveynlerin ikinci el ürün alabildiği, satabildiği bir pazar yeri olan Tutumluanne, daha önceden melek ağlarından 200 bin dolar yatırım almıştı, bu sefer EGİAD melek ağı da dahil olmak üzere başka bir çok melek yatırımcıdan 320 bin dolar yatırım almış. Özellikle bebeklerin her şeyi sınırlı süre kullandığını düşünürseniz oldukça güzel bir model olarak dikkat çekiyor.

Omma Sign: 212’nin ikinci fonundan 1.7 milyon dolar yatırım alan girişim Mart ayında Türkiye’deki girişimler arasında en büyük tutarda yatırım alan girişim oldu. Digital signage dediğimiz yani etrafınızda mağazalarda, firmalarda, alışveriş merkezlerinde gördüğünüz dijital ekranların uzaktan yönetilmesine yönelik bulut tabanlı bir yazılım. 212’nin yatırımla ilgili blog yazısından okuduğum kadarıyla girişim yurt dışına açılmak için de girişimlere başlamış ve Avustralya pazarına odaklanmış.

Haberin Devamı

Batron Arge: ERBAN (Erciyes Business Angels Network) ve TR Angels’dan yatırım alan girişim batarya teknolojileri üzerine uzmanlaşmış bir girişim. Enerji konusunun günümüzün en sıcak konularından biri olduğunu düşünürsek bu girişimi de takip etmenizi öneririm.

Wordego: Reklamverenler ve yayıncılar için programatik reklam platformu olan Wordego’nun aslında yatırım turu henüz tamamlanmamış, açıklanan kısım Keiretsu Forum’a ait. Toplam tutar tur kapandığınnda 250 bin doları geçebilir.

BillionToOne: Dünyanın en iyi hızlandırma programlarından olan Y Combinator’dan mezun olan girişim daha önceden 500 Istanbul’dan yatırım almıştı, şimdi ise Hummingbird Ventures ve Y Combinator’ın da dahil olduğu Seri A turunda 15 milyon dolar yatırım aldı. Bu girişim Amerika’da olduğu için Türkiye’deki toplam yatırım tutarını değiştirmedi ama Türk kurucuları adına sevindim. Doğum öncesi testlerini daha uygun fiyatlı ve daha basit yapmaya çalışan girişim basit bir kan testi ile bebekle ilgili bir çok bilgiyi sağlayabiliyor.