Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Yeni kurulan, kurulacak olan fonları sizler adına dinlemeye, tanıtmaya devam ediyorum. Bu hafta da ekosistemde uzun zamandır yer alan paydaşlardan kurulu bir ekiple biraraya geldim ve onları daha iyi tanımak adına sorular sordum.

Melek Yatırımcılar İçin Yeni Model : AngelFund

S. Ünsal : AngelFund kurucularınin kısaca hikayalerini alabilir miyiz ? AngelFund'ı kurana kadar nelerle uğraştınız ?

Gülsüm Çıracı : AngelFund, üç kurucudan oluşmakta ben, Gamze Can ve Kaan Akın. Ben bugüne kadar hep girişimcilik ekosistemindeydim. Daha önce kadın girişimcilk, genç girişimcilik konularında Türkiye'nin farklı bölgelerinde Dünya Bankası, Avrupa Birliği, kamu kurumları ve özel sektör ile uzun yıllar çalışmalarım oldu. Bu süreç içerisinde yaklaşık 8.000 girişimci ile birebir çalıştım. 2014 de Startupbootcamp Turkiye'nin kurucu ortaklığını ve yöneticiliğini yaptım. 2016'dan itibaren de İstanbul Startup Angels girişimcilerle melek yatırımcıları buluşturduk. İstanbul Startup Angels ile toplam 27 girişime yatırım yapılmasına öncülük ettik.

Haberin Devamı

AngelFund ortaklarından Kaan Akın ise Sabancı Üniversitesi Mekatronik mühendisliği ve matematik bölümlerinden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Boatbookings.com ve Yandex gibi çok uluslu teknoloji şirketleri, PepsiCo gibi çok uluslu hızlı tüketim şirketi, Arkony gibi yatırım fonlarında çalıştı. Ağırlıklı olarak, Ürün Yönetimi, İnovasyon, Pazarlama ve Strateji alanlarında çalışan Kaan Akın, TR Angels Melek Yatırım Ağı’nın kurucu ortaklarından ve aynı zamanda Hackquarters Girişim Hızlandırma ve Kurumsal İnovasyon şirketinin kurucusu. Bugüne kadar yaptığı programlarla birlikte 150’ün üzerinde girişime dokundu, 10’un üzerindeki şirkette de hissedar olarak kariyerine devam ediyor. Bunun yanında SXSW, Seedstars, International Accelerator, Founder Institute gibi global teknoloji programlarinda da mentorluk ve ülke temsilciliği yapmaya devam ediyor. 2018 yılında Amerikan Hükümeti, Dış İşleri Bakanlığına bağlı German Marshall Fund tarafından “Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative”de dünyadan seçilen 70 kişiden birisi olup Türkiye’yi temsil etmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Gamze Can ise Sabancı Üniversitesi Ekonomi bölümünü onur bursu ile tamamladıktan sonra Queen Mary, University of London’da Uluslararası Bankacılık ve Finans üzerine yüksek lisansını tamamladı. Sonrasında Ünlü&Co'da şirket satın alma ve birleşmelerine finansal danışmanlık sunan Kurumsal Finansman ekibinde görev aldı. Bu esnada hepimizin yakından tanıdığı Söke Un, Kamil Koç, Şok Marketler, DeFacto vb sektör lideri şirketten hisse satış işlemine danışmanlık yaptı. Akabinde Lübnan asıllı Aşur Ailesi’ne ait Infinity Invest Holding’te İş Geliştirme ve Strateji alanında görev aldı. Holding stratejisi dahilinde, ana faaliyet dalları olan enerji ve gıda perakendeciliği alanlarında Türkiye’nin önde gelen birçok kuruluşunu inceleme fırsatı buldu ve birçok due diligence süreçlerini yönetti.

2017 yıl sonundan beri kendisi Istanbul Startup Angels’ta CFO olarak görev alıyor. Girişimlere finansal projeksiyon ve değerleme, iş modeli ve strateji geliştirilmesi konularında destek vermekte; yatırım süreçlerinde ise due diligence çalışmalarını yürütmekte. Mevcut rollerine ek olarak, Fon ile beraber raporlama da kendisine bağlı olacak.

Haberin Devamı

S. Ünsal : Startupfon nasıl işliyor, AngelFund ile bu yapıları nasıl konumluyorsunuz?

Gülsüm Çıracı : Aslında Startupfon ve AngelFund beraber çalışacak yapılar. Bugüne kadar ki melek yatırımcı ağı deneyimlerimizde şunları gördük ki, özellikle ekosisteme yeni katılmak isteyen yatırımcılar nereden başlayacaklarını bilemiyor, bir öğrenme platformu yok, melek yatırımcı ağlarına üye olmaya karar verseler bile yatırım kapasitelerini bilmeden maliyet ödemek zorunda kalıyorlar, bir taraftan da yatırım yapmaya karar verseler dahi kendilerini bekleyen mesai olmakta. Girişimcileri bulmak, görüşmek, due diligence ve sözleşme aşamalarına vakit ayırmak zorunda kalıyorlar. Biz bu problemlere nispeten çözüm olma amacıyla yola çıktık. Startupfon ile yatırımcılar nerede olursa olsun üyeliklerini başlatabilir, platformdan girişimcileri inceleyebilir, toplantı talep edebilirler. AngelFund ise bir co-invest fonu olarak öncelikle girişimcileri değerlendiriyor, due diligence yapıyor ve yatırım kararını verdikten sonra startupfon platformuna üye olan yatırımcılarını da co-investe davet ediyor.

Bu anlamda Startupfon melek yatırımcılar, nitelikli kitle ve Venture Capital'in hibrit bir modeli diyebiliriz. Bu nedenle kendimiz "Erken aşama yatırım platformu" olarak konumlandırmaktayız. Yatırımcılara fon veya bağımsız yatırım fırsatını tek platformda sunmayı hedeflemekteyiz.

Startupfon 2018 şubat ayında beta yayınına başladı. Bugüne kadar toplam 3 startup platform üzerinden yatırım aldı. Platforma üye olan yatırımcı sayımız ise 250'yi geçmiş durumda. 2019 sonuna kadar yatırımcı sayımızı 1.000'in üstüne çıkarmayı hedeflemekteyiz. AngelFund'un kurulması ile birlikte platformdaki yatırımcıların daha hızlı hareket edecegini ve yeni yatırımcıların dahil olacağını düşünmekteyim.

S. Ünsal : AngelFund'ın detayları nedir ?

Gülsüm Çıracı : AngelFund'a şu anda İstanbul Üniversitesi Teknopark (entertech) ve Teknopark Ankara katılım gösterdi. Bunun dışında kurumsal ve bireysel bir çok yatırımcımız bulunmakta. Şu anda Hazine Bakanlığı ile ise degerlendirme sürecimiz devam etmekteyiz. Onlarında katılımı ilk kapanıştaki fon büyüklüğümüz 10 milyon dolar olacak. Nihai kapanışımızı ise 15 milyon dolar düşünüyoruz. Startuplara ise ilk aşamada 75 ila 150 bin dolar arasında yatırım yapmayı planlıyoruz. Fakat, AngelFund olarak melek yatırımcılarla ortak yatırım yapacagımız için toplam yatırım hacmimiz fon büyüklüğümüzün bir kaç katı olacaktır. Fonumuzun yatırım dönemi ise 5 yıl sürecek olup bu süre içerisinde tohum ve gelir öncesi aşamadaki toplam 80 startup'a yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Hazine Bakanlığı ve teknoparklar dışındaki yatırımcılarımız ise geleneksel sektörlerde faaliyet gösteren kurumsal ve bireysel yatırımcılardan oluşmaktadır. Bu yatırımcıların bizim fonumuzu tercih etmesindeki en önemli sebep, kendileri için bir öğrenme platformu olmasının yanında, fonun içinde yer alarak co-invest fırsatlarını da takip etmekteir.

S. Ünsal : Diğer fonlara göre farkınız var mı ?

Gülsüm Çıracı : AngelFund'ın üç önemli farkı olmakta. Bunlardan birisi fonun tamamen bir co-invest fonu olması, ikincisi potansiyel melek yatırımcılar için ekosisteme giriş aracı olması, bir diğeri ise tohum ve gelir öncesi aşamaya yoğunlaşan nadir fonlardan olması diyebiliriz. AngelFund olarak kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarından çıkan girişimcilerin ilk yatırımcısı olmayı hedefliyoruz.

Co-invest yapımızla ise Türkiye'deki melek yatırımcı sayısını arttırmayı hedeflemekteyiz. Şu anda fondaki yatırımcılarımızın büyük çoğunluğu ekosisteme ilk defa giren yatırımcılardan oluşmakta. Bu stratejimizin ise uzun vadede ekosistem gelişimine katkısının büyük olacağını düşünüyoruz.

Diğer taraftan ise yatırım miktarları daha büyük olan fonlar için de girişimci akışı sağlayan bir fon olma hedefimiz var. Bu nedenle hem melek yatırımcılar hem de diger fonlarla sürekli işbirliği içinde olacağımız bir yapımız var.

S. Ünsal : Ne tip girişimciler size başvursun istiyorsunuz, şartlarınız nelerdir ?

Gülsüm Çıracı : AngelFund teknoloji odağında yatırım yapacak bir fon olacak. Bu konuda ise global trendleri takip etmeye özen göstereceğiz. Girişimcilerin ise en azından ürünlerinin prototipini veya MVP'sini oluşturmuş halde bize başvurmalarını hedeflemekteyiz. Temel olarak Türkiye'de doğmuş ama global pazarı hedefleyen girişimler ilgimizi çekmekte. Bu girişimcilerin lokal ilk yatırımcısı olmayı ve globale açılma konusunda desteklemeyi düşünmekteyiz. Geçmişte de Sinemia, 11sight, Instapio, Scoutium gibi Türkiye'de başlayan ama şu anda global pazarlarda devam eden başarılı yatırımlarımız bulunmakta.

S. Ünsal : 2019’da neler planlıyorsunuz ?

Gülsüm Çıracı : 2019'un ilk yarısı sonunda fonumuzun ilk kapanışını yapmayı ve yatırımlarımıza başlamayı planlıyoruz. Startupfon'un ise yatırımcı havuzunu geliştirirerek 2019 da 1000 yatırımcının üye olduğu bir platform haline gelmek ve modelimizi bir ülkeye daha açmayı planlamaktayız. Fonun kurulması ile birlikte yatırımcılarımızla beraber bu yıl 6-8 arasında girişime yatırım yapma hedefimiz var.

S. Ünsal : Ekosistemi nasıl görüyorsunuz, neler eksik, neleri düzeltmemiz gerekiyor ?

Gülsüm Çıracı : Uzun zamandır girişimcilik ekosisteminde bulunmamdan ötürü geçmişe göre ekosistemin gelişimini umut verici buluyorum. Türkiye'de ekosistem halen premature ama hızla gelişen, heyecanlı bir ekosistemimiz var. Girişimci sayısınında bu ekosistemde sürekli arttığına şahit olmaktayız. Ekosistemimizde ki en önemli eksiklikler ise henüz kurumsal firmaların tam anlamıyla startup işbirlikleri konusunda adım atamamış olması, melek yatırımcı sayımızın azlığı ve yerel fonların azlığı olarak söyleyebilirim. Ama bu üç konuda da her gün umut veren gelişmeler oluyor. Kurumsal firmaların bu ekosistemdeki işbirliği fırsatlarını araştırdıklarını görüyoruz. TÜBİTAK ve Hazine Bakanlığı ise yerel fonların kurulabilmesi için bu sene çok önemli bir adım atarak girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarımı için 1514 programını hayata geçirdiler. Bu sayede 2019 sonuna kadar 10 fonun kurulması hedeflenmekte. Bu fonların 2019'da ekosisteme hareket getireceğine ve yatırım hacmini arttıracağına inanmaktayım.