Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

2019 yılında yeni fonlar geliyor fakat ilk çeyrek kurulmalarını beklemiyorum diye daha önceki yazılarımda söylemiştim. 2019’un ilk aylarıyla ilgili yatırım beklentim o nedenle biraz düşüktü. Yatırım adedi olarak yine beklediğim gibi gerçekleşti ve sadece 4 yatırım yapıldı. Tutar olarak ise Modanisa sayesinde yatırım tutarı beklentilerimin çok üstünde gerçekleşti.

2018 satın almaların yılı demiştik, 2019 da girişimlerin satın alması konusunda çok hızlı başladı. Masomo ve Citus Data girişimlerinin satın alınması sektörün “exit” anlamında da ne kadar hareketli olduğunu göstermiş oldu. Bu iki girişim de her ne kadar kurucuları Türk fakat genel merkezleri yurt dışında olsa da Türk girişimciler için cesaret verme anlamında oldukça değerli.

Haberin Devamı

YATIRIMLAR

Modanisa

Tesettür giyim konusunda sadece Türkiye değil bölgemizdeki en önemli oyunculardan biri olan Modanisa dünyaca ünlü Goldman Sachs ve Wamda Capital’den yüklü bir miktar yatırım aldı. Yatırım tutarı açıklanmadı fakat startups.watch’a göre tahminen 15 milyon dolar birincil işlem, 10 milyon dolara yakın da ikincil işlem gerçekleşti (İleride resmi rakamlar açıklanırsa ayrıca bu köşede yazarım) Bu tutarlarla Modanisa 2019’un şimdiden en büyük yatırımı olmaya aday.

Tarentum

Esas Ventures ve önemli melek yatırımcılardan 700 bin dolar yatırım alan Tarentum, oyunlarda müşteri analizi, bireysel bankacılık nakit yönetimi, yenilenebilir enerji tahmini ve online müşteri tutundurma analizi gibi konularda yapay zeka çözümleri sunuyor. Yapay zekanın ne kadar sıcak bir konu olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Ülke olarak yapay zeka konusunda ne kadar çok adım atarsak bizim için o kadar iyi. O yüzden Tarentum gibi girişimlerin yatırım alması oldukça önemli.

Payfull

Payfull online bir tahsilat platformu. Bankalardan ve ödeme kuruluşlarından temin ettiğiniz sanal poslar üzerinden online tahsilat yapabilmenizi sağlıyor. Payfull’a yatırım yapan ise başka bir kurum olan TURK Para. Hem kurumların yatırım yapması anlamında hem de bir fintech’in başka bir fintech girişimine yatırım yapması anlamında bu yatırım da oldukça önemli.

Haberin Devamı

Metamorfoz

Metamorfoz girişimi telekom, finans ve yapay zeka konularında çözüm sunuyor. Yatırımı yapan fon ise Bosphorist fonu.

İKİNCİL İŞLEMLER VE SATIN ALMALAR

Masomo

2015 yılında kurulan mobil oyun girişimi Miniclip tarafından satın alındı. Son yıllarda özellikle oyun sektöründeki gelişmeler oldukça dikkat çekici. Bu hafta gündeme damga vuran Peak Games reklamları da yine oyun sektörünün hareketliliğine en büyük örnek.

Citus Data

Microsoft tarafından satın alınan girişim veritabanı ölçeklendirme konusunda açık kaynak kodlu çözüm sunuyor. Girişimin dünyanın en başarılı hızlandırma programlarından olan Y Combinator mezunu olduğunu da belirteyim.

Kredico

Maher Yatırım Holding tarafından çoğunluk hissesi devralınan girişim fintech alanında hizmet veriyor ve risk yönetimi platformu olarak kendini tanımlıyor.

YENİ KURULAN FONLAR

212

212, Türkiye’deki ilk kurulan girişim sermayesi fonlarından ve ilk fonlarından İyzico ve Insider en bilinen yatırımları. Yeni fonlarını ise bu hafta duyurdular ve fon büyüklüğü $34M. Yeni fonlarını girişimcilerin daha iyi anlaması için yine bu köşede ilerleyen haftalarda tanıtacağım.