Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BEYAZ SARAY’DA TARİHİ GÖRÜŞME Albayrak Trump’la...  Tüm mesajlar iletildi
S-400 gerginliğinin yaşandığı, yatırımcıların Türkiye ile ilgili kafalarında soru işaretlerinin arttığı bir dönemde Beyaz Saray’da Başkan Trump dahil ABD’nin etkili isimleriyle sürpriz görüşmeye imza atan Bakan Berat Albayrak, Türkiye’nin geleceği adına umut vaat etti

Türk ekonomisi için Batı ile ilişkiler tarafında gerginliklerin yaşandığı bir dönemde ABD’de uluslararası finans piyasalarının etkili oyuncularıyla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Beyaz Saray temaslarında tarihi bir görüşmeye imza attı. Bu sürpriz görüşme Albayrak ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yaşandı.

Haberin Devamı

İkili görüşmenin ABD ile ilişkilerin gerildiği, yabancı sermayenin “Türkiye’ye yatırım” noktasında kafasında soru işaretlerinin arttığı bir ortamda gerçekleşiyor olması stratejik olarak oldukça değerli bir hamle olarak kaydedildi.

Rusya eksenli S-400 gerginliği ve dolarda yaşanan hareketlilikle aynı döneme denk gelen bu görüşmenin gayet sıcak geçtiğini belirten Albayrak, buluşmanın pozitif bir havada gerçekleştiğini söyledi.

BEYAZ SARAY’DA TARİHİ GÖRÜŞME Albayrak Trump’la...  Tüm mesajlar iletildi

Önem göstergesi

Beyaz Saray ve Türkiye adına bugüne kadar yapılan görüşmelere bakıldığında, bir ABD Başkanı ile bir Türk Bakan’ın gerçekleştirdiği ilk görüşme olarak kayıtlarda yer alacak olan bu teması değerlendiren Albayrak, bunun ABD’nin Türkiye’ye verdiği önemin göstergesi olduğu ifade etti.

Öte yandan yapılan görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajları da yüz yüze Trump’a iletilmiş oldu.

DEİK bünyesindeki Türkiye - ABD İş Konseyi ve American Turkish Concil’ın (ATC) 37’nci yıllık ortak toplantısında yapacağı konuşma öncesinde Ritz Carlton Hotel’de bir araya geldiğimiz Albayrak, Türkiye’nin gelecek adına dünyada önemli bir oyuncu olacağına değindi. Albayrak, Beyaz Saray temaslarıyla ilgili şu noktalara dikkat çekti:

- Perşembe gününden itibaren toplantılarımız vardı. Pazartesi günü de iki programımız vardı. Biri Beyaz Saray’da muhataplarımızla... Hazine ve Ticaret Bakanlığı muhataplarımızla görüşmemiz oldu. 20 milyar dolarlık ticaret hacminin 75 milyar dolara taşınmasıyla ilgiliydi. Öncesinde dar çerçevede toplantı yapıldı, sonra ABD Başkanı bizi kabul etti. Cumhurbaşkanımız’ın bazı mesajları vardı, onları kendisine ilettik. Gayet pozitif, olumlu, yapıcı bir görüşme gerçekleşti.

Haberin Devamı

- Her ne kadar bakanlığımızla alakalı konuları görüşmek için gelmiş olsak da, başvurumuza bağlı olarak Başkan’la da temasımız oldu. Mesajlarımızı ilettik, kendilerinden gayet pozitif bir geri dönüş aldık, gerekli mesajları da Türkiye’ye dönünce Sayın Cumhurbaşkanımız’a ileteceğiz.

Olumlu bakış açısı

- (S-400 gündeme geldi mi?) Türkiye’nin ihtiyaçlarına dayalı S-400’le alakalı süreçleri gayet makul bir şekilde dinleyip olumlu bir anlayış içinde bir bakış açısı sergilediğini gözlemlediğimi ifade edebilirim.

- (Bakan olarak böyle bir kabulü nasıl yorumluyorsunuz?) Kişisel olarak üzerime alındığım bir husus değil, Türkiye’ye verilen önemi, Türkiye’nin stratejik önemini gösteren bir husus. ABD Başkanı’nın Türkiye’ye karşı olumlu algısını ve Cumhurbaşkanımız’la olan güçlü diyaloglarını gösteren bir husus.

Haberin Devamı

- Başkan ile görüşmemizin dışında, Ticaret Bakanımız Ruhsar Hanım, Sayın Ross ve Sayın Başkan’ın danışmanı Kushner’in olduğu heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik. Kritik alanlarla alakalı daha detaylı bir çalışmayı genel hatlarıyla müzakere ettik. Akabinde belirlenecek sektörlerle ilgili alt grupların kurulması konusunda mutabakata varıldı.

BEYAZ SARAY’DA TARİHİ GÖRÜŞME Albayrak Trump’la...  Tüm mesajlar iletildi

Enflasyon hedefin aşağısında kalacak

“Zor bir dönemi minimum hasarla atlattık” diyen, en kötü dönemin geride kaldığını vurgulayan Bakan Berat Albayrak, yıl sonu enflasyonunun, yüzde 15.9 oranındaki hedefin altında kalacağını belirtti.

‘Oval ofis’te buluşma

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul edildi.

Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Kıdemli Başdanışman Jared Kushner ile iş birliğimizi artırmaya yönelik adımları görüştüğümüz toplantılar sırasında, ABD Başkanı Sayın Donald Trump tarafından kabul edildik. Kendilerine Cumhurbaşkanımızın selam ve mesajlarını ilettik” dedi.

En başarılı ziyaret

Türkiye - ABD ilişkileri konusunda, demir - çelik ürünlerine uygulanan ek vergiler ile Halk Bankası konularının ele alındığını anlatan Albayrak, yatırımcılarla yaptığı toplantılara değinerek, ziyaretini, “Bugüne kadarkilerin en başarılısı” olarak nitelendirdi.

Kıdemde herkes mutlu olacak

Bakan Albayrak, yeni ekonomi paketinin en çok tartışılan başlığı olan kıdem tazminatı konusunda da şunları söyledi:

“Verilen mesajların doğru okunması lazım. Tüm paydaşların mutabakatıyla bir süreç işleyecek. Daha ortada bir şey yok. Kıdem tazminatı çok sorunlu bir alan. İşçi, işveren, sendika mutsuz. Öyle bir formül üreteceğiz ki tüm paydaşlar mutlu olacak. Sabırlı olalım. Tüm paydaşlarla adım atılacak.”

Yatırıma davet

“Biz Mayıs 2013’ten bu yana yaşanan süreçlerden önemli dersler çıkarıp kırılganlıkları elemine ederek, güçlü bir performans ortaya koymak zorundayız” diyen Albayrak, şöyle konuştu:

“Türkiye adım adım hedeflerine ilerliyor. Seçimsiz bir döneme giriyoruz. Türkiye ekonomisinin direnç kapasitesinin daha da geliştiği bir döneme giriyoruz. Bu noktada baktığınızda Türkiye yerli ve yabancı, Türkiye’ye inanan güvenen tüm paydaşlarının menfaatini korumakla görevli. Türkiye’ye yatırım yapanların daha da mutlu olduğu bir ortam oluşturmaya devam edeceğiz.”

‘İSTANBUL SEÇİMİNİ PİYASA SATIN ALDI’

Bakan Albayrak, görüşmelerinde İstanbul seçimleriyle ilgili sorularla karşılaşıp karşılaşmadığına yönelik sorular karşısında, resmi görüşmelerde konunun gündeme gelmediğini belirtti.

Bazı yatırımcıların bu konuda sorular sorduğunu anlatan Albayrak, “İstanbul seçimleri ne olursa olsun, piyasa tarafından satın alındı” dedi. Albayrak bu noktada, seçimlerden sonra 1 Nisan - 12 Nisan döneminde şirketler ve bireylerin bırakın dolar almayı 2 milyar dolar döviz bozdurduğuna dikkat çekti. Albayrak, “Seçim tekrarlanırsa yatırımcı tepkisi ne olur?” sorusuna, “Yatırımların artması veya kesilmesi açısından bir fark yaratmaz” yanıtını verdi. İstanbul seçimleriyle ilgili spekülatif yorumlar olduğuna dikkat çeken Albayrak, “Kaybederse vermeyecek deniyor. Ankara’yı kim kazandı ve şu an kim yönetiyor? Vermediler mi?” dedi.

TASARRUFA DEVAM

Bütçe performansı ve tasarruf konusuna da değinen Albayrak, “76 milyar TL tasarrufun 44’ü şu ana kadar teminat altına alındı. 32’si de uygulayacaklarımızla devam edecek. Biz geçtiğimiz yıl 5 ay kala bir bütçeyi tutturma noktasında çok daha zor bir dönemle karşı karşıya kaldık. Ve o dönemde bütçeyi tutturduk. Önümüzde daha 9 ay var” diye konuştu.

İŞTE 'SWAP'IN PERDE ARKASI

Seçim öncesi dolardaki hareket ve swap işlemlerini değerlendiren Albayrak, şu noktalara değindi:

“O gün ne denildi? ‘Türkiye’de swap piyasasında yabancılara limit getirildi’ denildi. Ne oldu o hafta? Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının hiçbirisi Londra swap limitleriyle ilgili bir düzenleme yapmadı.

Ağustosta BDDK’nın yüzde 25 sınırlaması vardı. O değişmedi. Merkez Bankası yurtiçi bankaların kendisiyle olan swap limitleriyle ilgili düzenleme yaptı ve haftalık ihaleleri durdurdu. ‘Türkiye para vermiyor’ sözleri gerçek dışıydı. Bilakis Türk bankalarının yurtdışına sadece pazartesi 8 milyar TL likidite verdiğini görüyoruz. O gün piyasada elinde TL olmadan işlem yapan bazı kurumların açığa satışlarından kaynaklı bir süreç yaşandı. Türkiye’deki kurumların hiçbirisi serbest piyasa kuralları dışında işlem yapmadı. Seçime 4 gün kala 27 Mart’ta opsiyon piyasasında 11 milyar dolarlık işlem hacminde, 6.5 $/TL kuruna pozisyon alınmış. Türkiye sadece vatandaşlarının değil, ülkemizdeki yabancı yatırımcıların da yatırımlarını korumak için gereğini yapar. Burası muz cumhuriyeti değil.”

BEYAZ SARAY’DA TARİHİ GÖRÜŞME Albayrak Trump’la...  Tüm mesajlar iletildi

‘Hedef ABD ile ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarmak’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 20.7 milyar dolar olduğunu belirterek, “Hedefimiz bunu 75 milyar dolara çıkarmak. Dolayısıyla her sektöre ve ürüne odaklanacağız” dedi.

Bakan Pekcan, Washington’da Türkiye-ABD İş Konseyi ile Amerikan-Türk Konseyi tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferansı’nın ikinci gününde düzenlenen öğle yemeğinde katılımcılara hitap etti. ABD’nin Türkiye için her zaman önemli bir ticaret ortağı olduğuna dikkati çeken Pekcan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi ve ilerletmeyi umduğunu ifade etti.

Pekcan, “Bildiğiniz gibi, başkanlarımız ikili ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması konusunda görüş birliğine vardı. Buraya vardığımızda malumunuz teknik ekiplerimiz sizinle de birebir irtibata geçtiler” diye konuştu.

Beyaz Saray’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile birlikte ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kıdemli Danışmanı Jared Kushner ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını aktaran Pekcan, “Hepimiz Türk-Amerikan ticari ilişkilerini güçlendirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Türk ve Amerikan iş insanları ve şirket temsilcilerine de iki ülke arasındaki 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma konusunda katkı sağlamaları çağrısında bulunan Bakan Pekcan, “Her çaba, bizim için çok değerli çünkü, Türk-Amerikan ilişkileri bizim için değerli” ifadesini kullandı.