Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’daki “başkanlık” seçimleri iki aday arasında geçiyor. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa bu yarış 31 Mart akşamına kadar böyle gidecek. Seçimlerde , gelecek vizyonları, projeler, vaatler havalarda uçuşuyor… Kuşkusuz İstanbullular en iyi kararı verecek. Kendisine inandıran ve vatandaşı mutlu eden aday bu çetin yarışta ipi göğüsleyecek.

İki aday dedik…

Ak Parti’nin adayı Binali Yıldırım ile geçen hafta bir araya gelmiştik…

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan adayı Ekrem İmamoğlu’yla da bu hafta Borsa Lokantası’nda akşam yemeğinde buluştuk.

Haberin Devamı

Önce tasarruf...

Seçildiği taktirde, İstanbul’un ağır borç yükü altında olduğu noktasından hareketle, önce tasarruf sonra yatırım planını harekete geçireceklerini anlatan İmamoğlu, tasarruf edilmeyecek tek alanın ise vatandaşa hizmet olacağını söylüyor.

İştirakleri hariç belediyenin bütçesinin 23 milyar lirayı bulduğunu, bilançodaki borcun 18 milyar lirayı aştığını, sadece 2019’da ödenecek faiz yükünün ise 1.3 milyar lira olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Bütçe kadar borç var, çoğunluğu da dolar cinsinden… Bu böyle gitmez” diyor.

Bu yükten kaçmayız

“Evet İstanbul borçlu ama bu yükten kaçacak halimiz yok” diyen İmamoğlu, şöyle devam ediyor:

“Şehrin büyük bir bütçesi var fakat bu hiç iyi yönetilmiyor. Bütçe disiplinini sağlamakla kalmayacağız, yeni alanlara dokunarak bütçeyi iki katına çıkaracağız. Ortaya çıkacak rantı da kent halkıyla paylaşacağız.”

İmamoğlu bu söylemle vatandaşa adeta zenginlik vaat ediyor.

Ak Parti’den kazandığı Beylikdüzü’ndeki modeli İstanbul’a uyarlamayı hedeflediğini ileten İmamoğlu, boş iş yapanlar dışında tüm çalışanlarla yola devam edileceğinin mesajını veriyor. Belediye çalışanlarının sayısının 54 bin kişiyi aştığı düşünüldüğünde, bu vaadin önemi daha net anlaşılabiliyor.

31 Mart matematiği

İstanbul’un en önemli sorunları ve çözümler denildiğinde İmamoğlu’nun tespitleri 5 başlıkta toplanıyor:

“Deprem riski, trafik sıkışıklığı, mülteci sorunu, otopark sorunu ve yönetim sorunu.”

Peki seçimler kazanılırsa hızlıca neler yapılacak?

Haberin Devamı

Sosyal yardımlar 3 katına çıkarılacak.

Yoksulluk sınırının altında kalan ailelerin açığı kapatılacak ve şehirde bu sınırın altında aile kalmayacak.

İstanbul’un mülkiyet raporu hazırlanacak.

100 bin araçlık otopark devreye alınacak.

Adil, yaratıcı bir İstanbul markası ortaya çıkacak.

Yeşil alanlar artırılacak.

Kent enstitüleri açılacak.

İstanbul İstatistik Kurumu kurulacak...

Ekonomi tamam peki yemekten siyaset notları… Acaba İmamoğlu yarışta ipi göğüslemek için kimlerden oy alacağını düşünüyor?

“CHP ve İyi Parti cephelerinde en düşük fireli seçimi yaşayacağız” diyen İmamoğlu, “Ak Parti seçmeninden de tarihteki en büyük oyu alacağız. HDP’li seçmenden de, MHP’li, Saadetlilerden de oy alacağız” ifadelerini kullanıyor.

Her gün yürüyerek sahayı gezen ardından da masada bu planı yaparak seçimi kazanacağını hesaplayan CHP’li aday, en büyük kozu noktasında ise “samimiyet”e vurgu yapıyor.