Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

DAEŞ bitti mi, bitiyor mu derken bugüne dek öldürüldüğü ya da yaralandığına dair iddialar ortaya atılan örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi’nin uzun bir aradan sonra yayınlanan video görüntüleri birçok soruyu da beraberinde getirdi. Görüntülerdeki kişi gerçekten Bağdadi mi? O ise bu görüntüler başına 25 milyon dolar ödül koyan ABD’ye “CIA’yı ya da MOSSAD’ı nasıl atlattım ve hâlâ varım” mesajı mı? Yoksa doğrudan ABD’nin Suriye’deki varlık nedeni olarak gösterdiği gerekçeyi kalıcılaştırmaya yönelik yeni bir CIA tezgâhı mı?.. Yani terörist başının görüntüsünden verdiği mesajlara kadar fazlasıyla “komplo” teorilerine açık bir durum söz konusu. Hele de DAEŞ’in iplerinin CIA ve MOSSAD’ın elinde olduğu iddiaları dikkate alındığında. Çünkü ABD’nin Suriye’deki kirli oyunu neydi? DAEŞ’le mücadele adı altında bir başka terör örgütü YPG/PKK’yı silahlandırıp eğitmek ve alan açmak. Ve bunu yaptı da. Dolayısıyla bu videoda da ABD tezgâhı kokusu almamak mümkün değil. Bu durumu MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’e sordum. İşte yanıtları:

Haberin Devamı

“2014’ten itibaren kendisinden ciddi bir haber alınamıyordu, onun için çeşitli yorumlar yapılıyordu fakat ilk defa böyle bir görüntü ortaya çıktı. Irak’ta olduğuna dair de bilgiler var. Varlığımızı koruyoruz şeklindeki bir
mesaj olarak söylenebilir ya da IŞİD içerisindeki bir kadro liderlik mücadelesinin bir sonucu da olabilir.”

CIA bunu takip ediyordu, yaşayıp yaşamadığını bilmez mi?

Bağdadi önemli ve sürekli aranan bir şahıs. Servisler bakımından hem önemli bir hedef hem de çıkarlarına göre kontrol altında bulundurulmak istenen şahıslardan. Kontrol altında bulunduruluyordu veya el altında olabilir. Bunların hiçbirisine hayır diyemeyiz.

Bu görüntü CIA, MOSSAD’ın güdümünde olabilir anlamında mı?

Bunların kontrolü altında olma ihtimali de mevcut tabii. Üzerinde durulması gereken bir konu.

Böyleyse bu görüntüler ne anlama gelir?

Bu IŞİD tehdidinin henüz geçmediği mesajlarını veren bir yaklaşım. Yani IŞİD evet saha kontrolü bakımından güç kaybettirilmiştir, tehdit ortadan kalkmıştır ama IŞİD olarak varlığı devam etmektedir. Bağdadi hâlâ yaşamaktadır şeklinde, zaten son yapılan terör eylemlerini de IŞİD üstlendi, Sri Lanka falan. Bu arada ABD kurumsal yapıları da IŞİD tehdidinin geçmediğini, önemini koruduğunu, açıklamalarında sürekli ifade ediyorlar.

Haberin Devamı

Beş sene sonra bu görüntüler tesadüf değil
o halde?

Değil tabii ki. Bu IŞİD tehdit olarak varlığını sürdürmektedir, Bağdadi de yaşamaktadır şeklinde bir propaganda mekanizması.
IŞİD devam ettiğine göre,
IŞİD tehdidi devam ettiği sürece biz Suriye’deki, Irak’taki, Ortadoğu’daki varlığımızı sürdüreceğiz şeklindeki düşünce yapısı, propaganda yapısı.

Servis işi yani?

Tabii tabii, doğal olarak çıkarları böyle bir ağın sürekli canlı tutulmasını icap ettiriyor.

İsteseydi CIA ya da MOSSAD Bağdadi’yi yok edebilir miydi?

Onu öncelikli bir tehdit olarak aldığı zaman,
o imkânlara sahipler. Her zaman başarı diye kesin
bir şey söylemek mümkün değil tabii ama o imkânlara sahipler şu anda.

Bu video ABD, İsrail’in Ortadoğu’daki yeni hamlelerine dönük bir propaganda mı özetle?

Haberin Devamı

Evet, bir propaganda mekanizması, bir psikolojik savaşın sürdürülmesi meselesi. Bu da IŞİD’in varlığını devam ettirmekte olduğu algısına süreklilik kazandırmak, onu öyle okumak lazım. Servislerin bu gibi örgütlerden araç olarak yararlanmaları bakımından bunun devamlılığını sağlayıcı ortamı hazırlamak istiyorlar. Buna bir propaganda çalışması olarak bakmak doğru olur...