Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İdlib’de yükselen tansiyonun görünen ve görünmeyen olmak üzere iki nedeni var. Biri Rusya ve Suriye rejiminin kapsamlı operasyon niyeti ve hazırlığı, diğeri bölgedeki terör örgütleriyle ilişkileri olan CIA, MOSSAD, MI-6, Fransız, Alman ve Suudi Arabistan gizli servislerinin manipülasyonları. Dolayısıyla da Türkiye İdlib’de diplomatik, askeri ve istihbarat boyutları olan çok zor bir görev üstlenmiş durumda. Hele de Türkiye dışında hiç kimsenin barışçıl çözümden yana olmadığı düşünüldüğünde… O nedenle de İdlib’de tansiyonun nasıl düşeceği veya düşse de ne kadar stabil kalacağı konusunda fazlasıyla soru işareti bulunuyor. Dahası bölgedeki terör örgütlerini kullanan, tetikleyen CIA ve MOSSAD başta olmak üzere ülke gizli servislerinin daha başka kirli tezgâhlar düzenlemeleri de söz konusu. Nasılını Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, anlatıyor:

Haberin Devamı

İdlib’deki bütün örgütleri ABD istihbaratı, Avrupa, bölge gizli servisleri kullanıyor… Dahası Türkiye ile radikal unsurlar arasında bir ilişki kurmaya çalışıyorlar. Yapacakları belli Türkiye’den oraya ikmal yapıldığını, radikallere yardım edildiğini falan söyleyebilirler. Türkiye’yi terörist örgütlerle iş birliği yapmakla itham edebilirler. Bu işi de ABD’li Avrupalı siyasetçiler dillendirir. Yani bu işi tezgâhlayacak olan istihbarat örgütleri ama bunu ilan edecek olan da ABD’li ve Avrupalı siyasetçiler. Hem de bu işi öyle bir zamanda yapabilirler ki Türkiye çok zor durumda kalabilir. Yani Türkiye yarın öbür gün Doğu Akdeniz gibi Kıbrıs gibi çok kritik sorunla uğraşırken bir anda İdlib’de istihbarat örgütlerinin çıkardığı sorunlarla daha fazla uğraşmak, oraya daha fazla güç, kuvvet aktarmak zorunda kalır. Hatta bir anda çatışmaya girebilir Türkiye.”

Nasıl?

“İstihbarat örgütleri zaten bir taraftan Rusya’yı o bölgeye harekâta zorluyorlar. Türkiye ile Rusların arasının bozulmasına çalışıyorlar. O nedenle istihbarat örgütlerinin böyle bir algı yaratma tezgâhı da önümüzdeki günlerde Türkiye’nin arasının hem Rusya’yla hem de batıyla bozulmasına neden olabilir.”

Haberin Devamı

İdlib’de tam anlamıyla bir istihbarat örgütleri savaşı yaşandığını belirten Pekin, devam ediyor:

“MİT’in insan istihbaratı konusunda çok büyük çalışmaları var. Yani İdlib’deki haber elemanları vasıtasıyla bölgeyi kontrol ediyor. Bölgede bunu çok etkili yaptığına dönük olarak da son zamanlarda çok örnek var. Dolayısıyla da MİT’in bu insan istihbaratı konusunu daha da güçlendirmesi gerekiyor.”

Dünyanın önde gelen gizli servislerine karşı MİT tek başına mücadele ediyor yani?

“MİT de dâhil olmak bütün servislerin birbirleriyle irtibatı var. Bütün servisler birbirleriyle görüşür bilgi alış-verişi yapar. Bazen birbirinin altını oymaya çalışır o da var tabii ama sonuç olarak her zaman işbirliği yapacak servis bulursunuz. Bir istihbarat teşkilatı hem işbirliği yapar hem karşı tarafa bir şey karşılığında bir şey yaptırır ya da bir şey yaptırmaz. Ayrıca mücadele alanı bizim bölgemiz, biz de 7-8 seneden beri çok iyi tanıyoruz. Tabii ki CIA’nın imkânlarıyla karşılaştırıldığında MİT’in eksiği var ama bölgeyi tanıması, insan istihbaratı avantajıyla bu savaşı çok iyi yaptığı da bir gerçek. Yine bir başka gerçek de bu savaşın her geçen gün daha da artacak olması...”