Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İçişleri Bakanı’nın İran’la PKK’ya yönelik ortak operasyon için hazırlıklar yapıldığına dönük sözlerinden sonra olası hedefler arasında teröristlerin ana karargâhı Kandil Dağı ilk sırada. Dolayısıyla, en çok merak edilenlerin başında da Kandil’deki lider kadronun akıbeti var. Tabii hâlâ oradalarsa... Ancak bu ABD’nin başlarına milyon dolarlık ödül koyduğunu açıklamasından (Kasım 2018) bu yana sesleri kesilen terörist başlarının sır oldukları anlamına da gelmiyor. Çünkü arandıklarını duyuran ABD ve onları topraklarında barındıranlar nerede olduklarını biliyorlar. O nedenle de olası bir operasyonun başarısı öncelikle kimin ne istediği ve samimiyetiyle bağlantılı. Örneğin, Kandil’in İran tarafında olduğu söylenen Murat Karayılan ve Cemil Bayık konusunda İran’ın tavrı ne olur? İran PKK temizliği konusunda gerçekten etkin bir iş birliği yapar mı? Soruya Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı, em. Korg. İsmail Hakkı Pekin yanıt veriyor:

Haberin Devamı

Ben istihbarat başkanıyken zaman zaman İran PKK’nın bulunduğu yerlerin koordinatlarını verirdi. Hedef koordinatlarını. Bizde onu değerlendirirdik. Bunu bazen hudut komutanlarının yaptıkları toplantıda verirdi. Bazen MİT’in yaptığı toplantılarda. O zaman Hakan Fidan daha müsteşar yardımcısıydı, bize onun vasıtasıyla gelen koordinatları biliyorum. Üs bölgeleri mevziler, vs. falan. Şu anda da istihbarat iş birliği, karşılıklı istihbarat akışı var; hudut birlikleri, operasyona karışan birlikler görüşüyor. Ama ortak operasyon farklı bir şey. Önemli olan, kimin ne istediği. Sonuçta PKK bize tehdit olduğu gibi, İran’a da tehdit.”

Ortak operasyon hedefleri arasında Kandil’deki lider kadro da olabilir mi?

“Özellikle PKK’nın Irak’ta konuşlanmasının önüne geçecek bir şey olması lazım. Irak bu işin neresinde? Belki Irak da bu işin içindedir. Bu şunun için önemli: ABD İran’ın Suriye’den çıkmasını istiyor, bunun için de PKK’yı kullanma konusunda büyük ölçüde başarılı olduğunu değerlendiri-yorum. O zaman buna karşı İran’ın bir yerle iş birliği yapması, bunlara gözdağı vermesi lazım. Nasıl verecek? Türkiye ile ortak operasyon yaparak verecek. Bu liderlere yönelik olabilir mi? Olabilir. Ama Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan gibi adamların ortadan kalkması İran için iyi midir, kötü müdür ona bakmak lazım. Sizin beklediklerinizle İran’ın bekledikleri farklı olabilir.”

Haberin Devamı

Mutabık kalınırsa olur yani?

“İran’la birlikte olduğu zaman, Türkiye Irak’ı da etkiler hatta Kuzey Irak bölgesel yönetimini de etkiler. Dolayısıyla, rahatlıkla bu işi yapabilirler, liderleri etkisiz hale getirirler. Vurursunuz ya da yakalarsınız, getirirsiniz; bunların hepsi olabilir.”

Peki ya hem teröristlerin başına ödül koyan hem de onları koruyup kollayan ABD, böyle bir operasyonu engellemeye kalkarsa?
Pekin, devam ediyor:

“Nasıl engelleyecek? En fazla adamları kaçırır, başka bir yere kaçar adamlar. Türkiye’den haber çıkmazsa, başka bir yerden haber gitmezse, nasıl engelleyecek? Yerlerini tespit edersiniz, Türkiye bunları bulur getirir ya da etkisiz hale getirir. Türkiye ile İran hallederler bu işi.”

Haberin Devamı

CIA koruması falan deniliyor?

“Bu adamların etrafında yeteri kadar kendi korumaları var zaten. CIA koruması demek adamın etrafına adam koymak değil, uydu vasıtasıyla bu adamlara bilgi verebilirler, hareket tarzları konusunda yönlendirebilirler ya da bunların bir yerden bir yere gitmesine yardımcı olurlar. Ama bunun dışında ABD’nin yapacağı bir şey yok. Kaldı ki ABD orada kendi askerlerinin bile bir yerden bir yere intikal ederken koruma işini özel ordulara yaptırıyor...”