Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kandil’de PKK’nın lider kadrosuna indirilen ağır darbe Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığının yanı sıra imkân ve kabiliyetini bir kez daha çok net ortaya koydu. Çünkü yerleri bulunamaz, hele de kendileri açısından karargah olarak gördükleri bir yerde onlara kimse erişemez diye gizemli havaya sokulan lider kadrosundaki teröristler MİT ve TSK’nın işbirliğiyle etkisiz hale getirildi. Hem de doğrudan insan istihbaratıyla... MİT, teröristlerin toplantı yapacağını, zamanını ve yerini öğreniyor, sonrasında İHA’larla teknik takip yapılıyor ve TSK’nın nokta atışıyla da iş bitiriliyor. Dahası operasyonun hedefteki etkisi de yine MİT’in sahadaki adamlarınca teyit ediliyor. Yani terörle mücadelede İHA ve SİHA başarısının yanı sıra PKK’nın beynine sızma durumu da söz konusu. Bunun ne anlama geldiğini Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, anlatıyor:

Haberin Devamı

“İnsan istihbaratı çok önemli. Çünkü fiilen bu adamların yakınındaki, dibindeki adamları kullanıyorsunuz. Yani liderlerin yanına adam sokmuşsunuz o adamlar size bilgi veriyorlar. Bu çok önemli. Demek ki Türk istihbaratı bu sorunu da çözdü, yönetici kadronun en yakınındaki adamlardan bilgi almaya başladı. Bu çok önemli bir gelişme.”

PKK’nın beynine sızmış yani MİT?

“Evet bundan sonra daha dikkatli olurlar ama bu çok önemli bir gelişme. Türkiye kazandığı keşif faaliyetiyle birlikte insan istihbarat ağı da kurmuş bölgede bu çok önemli. Bu örgütte panik yaratacaktır. Ayrıca bu örgütte bilgi sızdırma korkusunun atlatıldığını da gösterir. Arkası gelir bunun.”

Nasıl?

“Bu operasyonların devam edeceği anlamına geliyor. Böyle bir ağ kurulduysa lider kadroyla mücadele çok daha iyi yapılabilir. Yarın önemli adamların yerini tespit edersin, nokta operasyonlarla özel kuvvetler gider alır getirir adamları. Bu çok yeni bir dönemin başlangıcı. Çok büyük birliklerle Kandil’e gitmeye gerek yok bu şekilde halledilir.”

Sırada Karayılan, Bayık ve diğerleri var yani?

“Onlar hep sıradalar zaten. Şimdi bu operasyon onlar için de bir empati aracı olacak. En yakınımızdakileri alıp götürdüler diyecekler ve tedirgin olacaklar. Herkesten şüphelenmeye başlarlar. Bu da çok önemli bir baskı aracı olur Kandil’deki yöneticiler üzerinde.”

Haberin Devamı

Operasyonun merak edilen bir başka noktası da açıklama için neden birkaç gün beklendiği? Pekin devam ediyor:

“Beklenmesinin nedeni hem teyit var ne oldu ne bitti diye hem de haber kaynağının ortaya çıkmamasına dönük hassasiyet. Çünkü haber kaynağı teröristlerin sadece yerini, koordinatlarını bildirmiyor. Oradaki istihbarat ağından istifa etmek suretiyle hedef üzerindeki etkiyi de öğreniyoruz. Yani daha evvelden toplantı olacağı belirleniyor toplantı yapılıyor, toplantı esnasında vuruluyor. Bütün bunların içinde sizin kurduğunuz insan istihbaratının, haber ağının etkisi var ve vurulduktan sonra da adamlardan tekrar bilgi alıyorsunuz hedefe yapılan vuruşun neyle sonuçlandığını öğreniyorsunuz. Bunlar bir istihbarat teşkilatı için çok önemli.”

CIA’da teröristlere haber uçuramadı?

“Uçuramaz tabi. Siz doğrudan kendi istihbaratınızı kullanıyorsunuz. ABD’den bilgi almıyorsunuz kimseye bilgi vermiyorsunuz doğrudan kendi haber ağınızdan adamların yerini koordinatlarını öğreniyorsunuz ve gidip orayı vuruyorsunuz.”