Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bab-ı Ali Toplantılarının 134’üncüsünde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan konuşmacı oldu. “Ulaştırma ve Haberleşmede 2023 Vizyonu” konulu toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Osman Ataman’ın konuşması ile açıldı.

Bakan Turhan liyakati, doyurucu bilgisi, sadakati ve tevazusu ile göz doldurdu. Kendisine güveni tamdı. Yanlış cevap vermektense, “bilmiyorum” diyebildi. Toplantıya katılanlar arasında büyük müteahhitlerin hemen hemen hepsi vardı. Masalarda oturanların servetleri düşünülür ise, bazı masalarda 20-25 milyar dolar oturuyordu.

Haberin Devamı

Sayın Bakan’ın vurguladığı önemli saydığım bilgi ve görüşler, aşağıdaki gibi idi:

- Kalkınma ve gelişmenin itici gücü, ulaştırma ve haberleşme yatırımlarıdır.

- Günü kurtarmayı değil, nesilleri yaşatmaya çalıştık; çalışıyoruz.

- Artık, karayollarımızın %80’i bölünmüş yollardan oluşuyor.

- Yüksek hızlı trene sahip dünyanın 8 ülkesinden biriyiz.

- Havacılıkta, dünyada en hızlı büyüyen ülke olduk.

- Havayolu yolcusu sayısında Avrupa’da 4’üncü, dünyada 10’uncu sıradayız. 2023 yılında, dünyadaki her ülkeye uçar hale geleceğiz.

- Dünya yat üretiminde 3’üncü sıraya yükselmiş vaziyetteyiz.

- İstanbul ülkemizin en büyük marka değeridir. Bu nedenle, İstanbul’u büyük yatırımlarla donatıyoruz.

Kanal İstanbul

- Kanal İstanbul Projesi 2019’da başlayacaktır. Bu proje, 15 milyar dolara mal olacaktır. Yıllık, 300 milyon dolarlık gelir getirme olasılığı vardır.

- Kanal İstanbul’daki köprülerin maliyeti kanaldan fazla tutacaktır.

- Kanal İstanbul’un etrafında inşa edilecek 4 şehir büyüklüğündeki semtlerin inşaat planları yapılmaktadır.

Anti-hacker timi

- Bakanlığımız bünyesindeki “Siber Saldırılardan Muhafaza” Bölümü, günde ortalama 200 siber saldırıyı püskürtmektedir. Bu bölümde, 20 anti-hacker çalışmaktadır.

- İDO’yu özelleştirdik. Birçok deniz ulaşım hattının kaldırıldığını söylüyorsunuz; ama, doğal olarak özel şirket kârlı olmayan hatları kapatacaktır. Yolcu bulamaz ise, seferleri azaltmak veya kaldırmak en tabii hakkıdır.

- 2020 yılında internet kullanımında 5G’ye geçen dünyanın ikinci ülkesi olacağız.

Haberin Devamı

- Yenikapı’da 3 büyük yolcu gemisinin yanaşacağı “Kruvaziyer Limanı” yapımına başlıyoruz.

- Karayollarında işaretlemenin eksik olduğuna katılmıyorum. İşaretler ve ikazlar şartnamelere göre yapılıyor. Gerekli yerlere uyarı mesajları konuluyor.

Çamlıca’daki kule

- Çamlıca’ya 45 katlı yayıncılık kulesi dikiliyor. Buradan 80 radyoya hizmet verilecek. Çamlıca’daki diğer kuleler sökülecek. Kulenin en üstteki iki katı seyir terasları, onun altındaki iki katı restoran olacak.

- İstanbul-Zonguldak Otoyolu bitmek üzere.

2023 yılında, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Bizim bu konudaki azmimizi kimse kıramaz. Şimdilik, 17’nci sıradayız.

Not: 12 Kasım 2018 Pazartesi günkü yazımdaki, “Sadece İspanya’da, savaş sırasındaki grip salgını nedeniyle 27 milyon kişi öldü.” ibaresi; “İspanyol gribi salgını nedeni ile 27.000 milyon kişi öldü.” şeklinde olacaktı.