Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seçim sonrasında, seçim heyecanı bitip, kazananlar yerlerine oturunca, ekonomide toparlanma dönemi başlar. Yeni bir seçim, toparlanmayı geciktirecektir.

Ekonomide toparlanma ile birlikte, güven ve beklenti endeksleri yükselir; kredi ve mevduat faizleri düşer; yabancılar, borsaya ve devlet iç borçlanma senetlerine yaptıkları yatırımı artırırlar.

Toparlanma ile birlikte, kredi ve yatırım hacmi büyüyecek; ekonomi yönetimi - Merkez Bankası - regülatör kurumlar(BDDK, SPK, Hazine vs.) arasında bir politika uyumu başlayacaktır.

Haberin Devamı

Yabancıların ekonomimize bakışı en önemli gelişme olacaktır. Yabancı yatırımın girmesi, derecelendirme kuruluşlarının notumuzu yükseltmesi ve döviz borçlanma maliyetimizin düşmesiyle kendisini gösterir.

Şimdiki durum...

Toparlanmadan önceki, başlangıç noktası alınabilecek olan TCMB, TUİK; Bloomberg ve Akbank kaynaklı endeksler, aşağıdaki gibi gerçekleşti.

TOPARLANMA BAŞLAR

Ekonomideki gelişmeyi gösteren PMI endeksi, satın alma yöneticilerine sorularak oluşturuluyor. Aralıklı kırmızı hat, büyümeyi gösteriyor. Güven endeksleri ise, yatırım yapacakların beklentilerini işaret ediyor.

TOPARLANMA BAŞLAR

KONUT SATIŞLARI

Otomotiv, beyaz eşya satışları ile konut satışlarında artış sağlanması çeşitli teşviklerle yapılıyor. Ancak, satışların gerçek anlamda artması, toparlanma ile birlikte ekonominin genelinde iyileşme olması ile sağlanabilecek.

Aşağıdaki grafikler, bu konulardaki eğilimleri gösteriyor.

TOPARLANMA BAŞLAR

TOPARLANMA BAŞLAR

TOPARLANMA BAŞLAR

Diğer iyi olabilecek gelişmeleri yarın anlatacağım.