Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Merkez Bankası (FED), 2019 yılında faiz artışı yapılmayacağını açıkladı. FED bilanço küçültmeye devam etse bile, bu küçülme sınırlı ölçüde olacak. Dolayısıyla, piyasada daha fazla dolar likiditesi kalacak. Bu adım, global ekonomik büyümeye yardım edecek ve gelişmekte olan piyasalara daha fazla para akımı sağlayacak. Bu gelişmeden biz de fayda sağlayacağız.

FED, Bloomberg ve Akbank kaynaklı aşağıdaki tablolar, FED faiz projeksiyonlarını ve ABD ekonomisine etkilerini gösteriyor.

Yurt dışı ekonomik gelişmeler

Anlaşılacağı üzere, ABD’de büyümenin düşürülmesi, buna bağlı olarak fiyat yükselmelerinin yavaşlatılması ve bir dengelenme sürecine girilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Merkez bankası desteği

Avrupa Birliği Merkez Bankası da (ECB) 2019 yılında faiz artışı yapmayacak. Hatta 2020 yılında bile ECB’nin faiz artışı yapması beklenmiyor. Avrupa Birliği’nde (AB) ekonomik yavaşlamanın sürmesi bekleniyor; 2019 ve 2020 büyüme tahminleri de aşağı yönlü olarak güncellendi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci (Brexit) devam ediyor. Bu konuda belirsizlik mevcut. İngiliz ekonomisinin bu belirsizlik nedeniyle haftada 1 milyar pound zararda olduğu açıklandı. Brexit anlaşması önümüzdeki günlerde 3. kez İngiliz parlamentosuna sunulacak.

Japon Merkez Bankası, enflasyon tahminini aşağıya doğru güncelledi. Para politikasını ekonomik büyümeyi destekler biçimde konumlandıra-cağını açıkladı.

ABD - Çin ticaret savaşı

Global ticarete ilişkin süregelen belirsizlikler en çok Çin ekonomisini vuruyor. Çin’deki ekonomik yavaşlamanın boyutu henüz bilinemiyor. Çin ile ABD arasında her konuda anlaşma sağlanması beklenmiyor. Bir anlaşma sağlansa bile, otomotiv gibi bazı sektörlerde kısıtlamaların sürmesi bekleniyor.

Bizde, 2019 yılı içinde ve nisan başından itibaren alınacak tedbirlerle, özellikle yurt dışından yapılacak borçlanmalarda risk primimizin düşürülmesi yönünde tedbirler alınmasını bekleyebiliriz.