Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Alınan tasarruf tedbirleri sayesinde finansman ihtiyacı azaldı. Hazine borçlanmada nefes aldı. Haftaya planlanan 6 ihaleden 3’ü yapılmayacak. Güven ortamı, daha düşük maliyetlerle borçlanmaya gidilmesini sağlayabilir.

Hazine’nin yurtdışı piyasalardan öngörülerin üzerinde gerçekleştirdiği borçlanma ile devlette başlatılan tasarruf hamlesi rahatlama sağladı. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) öngörülen 76 milyarlık tasarruf ve gelir artırıcı paketteki hedeflerin tutacağını öngören Hazine ve Maliye Bakanlığı dün harekete geçti.

Haberin Devamı

Finansman ihtiyacının azaldığını belirten Hazine gelecek hafta yapılacağı duyurulan toplam 6 ihaleden 3’ünün yapılmayacağını açıkladı.

Ağustos ayındaki kur şoku sonrası bir dizi hızlı reaksiyon ile piyasaların alışık olmadığı bir hareketlilikle alınan kararlar sonuçlarını gösterdi.

Hazine rahatladı borçlanma azaldı

Tasarruf etkisi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, YEP’le birlikte tüm bakanlıklardan yatırım bütçelerinden başlamak üzere tüm bütçe harcamalarından yüzde 30 kısıtlamaya gidilmesini istemişti.

Devletin başlattığı hereketin ardından tasarruf uygulamaları başlarken, 2019’da tasarruf ve gelir artırıcı önlemlerle 76 milyar liralık kamu kaynağı oluşturulması hedefleniyor.

Bu rakamın 60 milyar TL’si tasarruflardan, 16 milyar TL’si ise gelir artırıcı önlemlerden gelecek.

Dış ilişkilerdeki rahatlama Hazine’nin borçlanmada rahatlamasını sağladı. 10 Ağustos’ta 7.23’ü test eden dolar/TL kuru şimdi 5.47’lerde.

Faizde düşüş eğilimi

Gösterge faiz hızlı yükselişi sonrası 27.95’leri testinin ardından 21’li seviyelere çekildi. Hazine açıklaması sonrasında 10 yıllık tahvil faizi 17.71’den 15.98’e geriledi ve 16.19 seviyesinde hareket etti.

Büyük şokun atlatılması ile Hazine’nin 10 yıl vade ile yüksek faizle borçlanmak istemediğini görüyoruz. Hazine böylece 10 yıl boyunca yüzde 22 faizle borçlanmamış oldu. Bu adım, önümüzdeki dönemde faizlerin ve enflasyonun düşme eğilimine gireceği beklentisinin güçlü olduğunu gösterdi. Yurtdışı ilişkilerdeki gerilim ve kur şoku ile artan borçlanma maliyetleri, yeni trend ile normalleştikçe Hazine’nin de eli rahatlayacaktır.

Haberin Devamı

‘Uzun vadeli’ iptal

Hazine, 2018 net borçlanma limiti de dikkate alınarak yurtiçi piyasadaki iç borçlanma tutarının azaltılması ve faiz giderlerinin düşürülmesi amacıyla 12 Kasım’da yapacağı 10 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvil ile 13 Kasım’daki 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ve 7 yıllık değişken faizli tahvil (FRN) ihalesini yapmayacak. kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ise yeniden ihraç edilecek.

İhtiyaç kalmadı

Hazine’nin açıklamasında 2018 yılı Hazine finansman programında yurtdışı piyasalardan 6.5 milyar dolar tutarında borçlanma yapılmasının öngörüldüğü ve 7 Kasım’da tamamlanan 1.5 milyar euro’luk tahvil ihracı ile birlikte toplam 7.7 milyar dolar tutarında dış borçlanma gerçekleştirildiği belirtilerek şöyle denildi: “Bununla birlikte, 2019-2021 Yeni Ekonomi Programında 2018 yılı için alınan tasarruf tedbirleri sayesinde Hazine finansman ihtiyacı azaltılmıştır.”

Haftaya 3 ihale var

Hazine gelecek hafta üç ihale için hazırlık yapıyor.

Haberin Devamı

- 11 Aralık 2019 itfalı 13 ay vadeli kuponsuz tahvil ilk kez çıkacak.

- 18 Ekim 2023 itfalı 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 10.05 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil yeniden ihraç edilecek.

- 12 Ağustos 2020 itfalı 2 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 11.5 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil de yeniden çıkacak.