Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Merkez Bankası dün kısa vadede sıkı duruşta değişiklik olmadığına vurgu yaparak enflasyon hedefini korudu. Rezerv verilerinde kısa dönemli oynaklık yaşansa da önümüzdeki dönemde artış eğiliminin korunacağına vurgu yapıldı.

Kurda artan volatilite ve nisan ayında yaşanan yüzde 6.95 oranındaki yükselişle 5.96 TL seviyelerin test edilmesi, gözlerin Merkez Bankası’na dönmesine yol açtı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2019 yılı 2. Çeyrek Enflasyon Raporu’nu açıklarken piyasalarda en çok tartışılan konulara ilişkin açıklamalar da bulundu.

Haberin Devamı

Temkinli...

Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği enflasyon toplantısında yıl sonu enflasyon öngörüsünü korurken rezervlere ilişkin bilgi de verdi.

2019 ve 2020 enflasyon tahminleri sırasıyla yüzde 14.6 ve yüzde 8.2 seviyelerinde korunuyor. Tahmin aralığındaysa alt bant yukarı çıkarken üst bant aşağıya çekildi.

Bu yıl için yüzde 11.9 - 17.3 bandı yüzde 12.1 - 17.1’e dönüştürüldü. 2020 için ise yüzde 5.1 - 11.3 seviyesinde tutuluyor. Çetinkaya, rezerv verilerinde kısa dönemli oynaklık görülse de, önümüzdeki dönemde artış eğilimini koruyacağını belirtti. Merkez’in söylemlerinde “güven” mesajı öne çıktı.

Merkez, kısa vadede sıkı duruşta değişiklik yok mesajı verdi. Çetinkaya’nın açıklamalarına bakıldığında, enflasyon tahminlerinde değişikliğe gidilmemesine rağmen, risklerin devam ettiği hususunda temkinliliğin ve sıkı para politikası duruşunun korunduğu görülüyor.

Dalgalanma normal

Son faiz toplantısında yapılan söylem değişikliğinin de, kısa vadeli yön değişikliği olmadığı sadece yapısal dönüşüm olarak, enflasyon patikasına göre para politikasının şekilleneceği ifadesi eklendi.

Merakla beklenen başlıklardan bir diğeri de rezervlere ilişkin açıklamalardı. Rezervlerde dalgalanmanın nedenlerine de değinen Çetinkaya, “Dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan biri, bankalara sunduğumuz çeşitli likidite araçlarının piyasa gelişmelerine bağlı olarak bankalarımız tarafından farklı yoğunluklarda kullanıyor olmasından kaynaklanıyor” dedi. Çetinkaya, rezervler konusunda gerekirse detaylı bilgileri paylaşmaya devam edeceklerini söyledi. Bu konuda daha güçlü bir iletişimin olabileceğinin altının çizilmesi önemli.

Haberin Devamı

Brüt rezerv ve swap...

Çetinkaya’nın altını çizdiği konulardan biri de brüt rezervlere bakılması oldu. Murat Çetinkaya, “Biz rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt döviz rezervi üzerinden gerçekleştirdik. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Artık net rezervlerin rutin bir kalem olduğunu, analizlerde çok kullanılmadığını biliyoruz” dedi.

Swaplar konusunda ise, “Bu araçları kullanırken rezervlere etkisini biliyoruz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz” dedi ve swap adımının piyasada etkin işleyiş için atıldığını bildirdi.

İndirim olur mu?

Çetinkaya açıklamalarında enflasyon vurgusunda bulundu. Enflasyonun izlediği seyre bağlı bir para politikası izleniyor. Enflasyonun mevcut yüksek seviyeleri ve risk unsurları enflasyon görünümünde belirsizlikler yaratmaya devam etse de baz etkisi ve gıda fiyatlarının katkısına bağlı olarak dezenflasyon sürecinin boyutu para politikasında da dönüşümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirleyecektir.

Haberin Devamı

Ana senaryo ise dezenflasyon öngörüsü doğrultusunda yılın ikinci yarısında 250 baz puanlık faiz indirimi olabileceği yönünde.