Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde 4.3 milyar dolar arttı” dedi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendinin söz konusu olduğunu belirterek, “Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4.3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96.7 milyar dolar seviyesine ulaştı” dedi.

Çetinkaya, Merkez Bankası rezervlerine ilişkin son dönemde yapılan yorumlar hakkında değerlendirmede bulundu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın, ülke rezervlerinin güçlendirilmesini ve etkin yönetilmesini hedeflediğine işaret eden Çetinkaya şöyle konuştu:

“Rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendi söz konusudur. Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4.3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96.7 milyar dolar seviyesine ulaştı” diye konuştu. Çetinkaya, net rezervlerin ise aynı dönemde 2.4 milyar dolar artışla yaklaşık 28.6 milyar dolar olduğunu aktararak, “Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir” dedi.

Swap kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda vadesi gelmemiş toplam swap satış sınırını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkardı. TCMB, bankalara gönderdiği yazıyla Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30’u ile sınırlandırıldığını bildirdi. Merkez Bankası 25 Mart Pazartesi günü vadesi gelmemiş toplam swap satış sınırını yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltmişti.

‘Rezervlerde istikrarlı artış var’

TL üzerindeki baskı durduruldu

Swap savaşlarında ortam duruldu. Türk bankaları Londra swap piyasasına TL likiditesi sağlamaya başlayınca swap faizi 50’ye kadar geriledi. Önceki gün 1.300 seviyesine kadar tırmanan swap faizindeki bu hızlı gerileme ile birlikte piyasalarda işlemler biraz daha gerçek fiyatlardan görülmeye başlandı. Dolar kuru 5.62’ye kadar tırmandıktan sonra 5.55’lerde dengelendi.

Haberin Devamı

Swap faizlerinin artması ile Türk Lirası üzerindeki baskı durduruldu. Cuma gününden bu yana devam eden sert fiyat dalgalanmaları dolar kurunda 5.84-5.27-5.56 bandında bir harekete neden oldu. Dolarda pozisyon alan yabancılar için 7.23’e doğru giden hareketin yolu 5.84’te kesildi. Dolar kurundaki bu hareketin elbette bir maliyeti var. Hissede, tahvilde ve Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminde ciddi artış var. BIST 100 Endeksi 105 bin zirvesinden 90 bin 500’e kadar hızla geriledi. Risk primi ise 345’ten 466 seviyesine yükseldi. Faiz yüzde 24’ten yüzde 25-27 bandına çıktı.

5.47 güçlü destek

Dolar kurunda bu yıl yaşanabilecek maksimum hareketin limiti ağustos ayındaki zirve. Son kur hareketi ise 5.84’lerde bir direncin oluştuğunu gösteriyor. ABD ile yaşanabilecek olası bir gerilim masada duruyor. Bu nedenle volatil hareketler devam edebilir. Teknik olarak baktığımızda bu kadar sert yaşanan dalgalanmalar sonrasında oluşan düzeltmeler zamana yayılır. Ancak momentum hala 100 seviyesinin üzerinde. Bu da yönün yukarı olduğunu gösteriyor. 5.47 ilk güçlü destek. Kurdaki yukarı atakların ivmeli olmasını beklemiyoruz. Dolar kuru 7.22-5.13 aralığındaki düşüşün yüzde 23’ünü geri aldı. 5.62’nin altında kaldığı sürece 5.47’deki 20 günlük ortalama ilk hedefi olacaktır. Bir sonraki hedef ise 5.13’ler... Hareket 5.62’nin üzerinde kalıcı şekilde oluşursa o taktirde önümüzdeki ay hedef seviyeler 5.93-6.17 ve 6.42 olacaktır.

Haberin Devamı

7.5 milyar $ yerli alımı

Son durumda yerlilerin pozisyonu önemli. Yabancıların hareketi kısa vadeli idi. Halihazırda yerlilerin döviz talebi devam ediyor. Beklentiler kırılmıyor. 22 Mart haftasında döviz mevduatı 3.5 milyar dolar artarak 179 milyar dolara yükseldi. Artışın 1.3 milyar doları gerçek kişi, 2.2 milyar doları tüzel kişilerden kaynaklandı. Önceki hafta 4 milyar dolarlık alım yapan yerliler son iki haftada 7.5 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Görünen o ki yerliler satışa geçmeden kurda bir gevşeme beklemek zor.

Borsa İstanbul’dan swap daveti

Borsa İstanbul Grubunca, son günlerde yurt dışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığı ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı belirtilerek, “Bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz” açıklaması yapıldı.

Borsa İstanbul Grubu tarafından yapılan açıklamada, Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde Borsa İstanbul Grubunun ana stratejilerinden birinin, Türkiye’nin finansal kurumlarının bilanço risklerinin yönetilmesini mümkün kılacak pazar yerlerinin oluşturulması olduğu ifade edildi.

‘Rezervlerde istikrarlı artış var’

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, son günlerde yurt dışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığı ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Bu nedenle yurt dışı tezgahüstü piyasadan yurt içi organize piyasamıza erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aşikardır. Bu amaç ile gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurt dışındaki tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumların borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz. Borsa İstanbul Grubu olarak uluslararası standartlarda derin, likit ve etkin piyasalar oluşturma misyonumuz dahilinde çalışmaya devam ediyoruz.”