Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Ekonomi yönetimi kur artışının ekonomik etkilerini sınırlandıracak önlemler aldı. Bakanın yaptığı açıklama sonrası BDDK ve TCMB’den gelen adımlar piyasaya likidite sağladı. TCMB’nin piyasalarda varlığını hissettirmeye devam etmesi tansiyonu düşürebilir.

Kurda son yaşanan atak sonrası ekonomi yönetimi harekete geçti. Gece saat 22.00’de 7.16 seviyelerinden açılış yapan dolar/TL kuru 7.25’e kadar yükseldi. Kurdaki bu sert atak sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır. Yarın sabahtan (dün) itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar” açıklamasının ardından yurtdışı kaynaklı spekülatif hareketlerin önüne geçilmesi için ilk hareket Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) geldi. BDDK, swap işlemlerine sınırlama getirdi. Böylelikle piyasaları spekülatif atağa karşı kapattı. Kurda gerileme başladı ve 6.66 seviyeleri görüldü. Kısa bir süre sonra sabah saatlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) önlemler geldi.

Haberin Devamı

TEDBİR ATAĞI

Merkez Bankası piyasalara likidite sağladı. Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 250 baz puan indirdi. Yabancı para diğer yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları 400 baz puan indirdi. Yabancı para yükümlülükler için azami ortalama tesis imkânı yüzde 8’e çıkardı.

TEDBİR ATAĞI

Güven mesajı verildi

Değişiklikle finansal sisteme yaklaşık 10 milyar TL ve 6 milyar ABD doları ile 3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite sağlandı. Bunun yanı sıra TCMB, miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Öte yandan, TCMB’nin açtığı 1 milyar 500 milyon dolarlık 2 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 280 milyon dolar olurken, ihaleye 280 milyon dolarlık teklif geldi. Merkez Bankası’nın 1 milyar 500 milyon dolar sağlamasına rağmen dövize 280 milyon dolarlık talep gelmesi olumlu. Bu çok güçlü bir döviz talebinin olmadığı anlamına geliyor.

Merkez Bankası aldığı bu önlemlerle likidite ihtiyacı duyulduğu anda TL, euro, dolar’da bankaların ihtiyaç duyduğu tüm parayı karşılayacağı sinyalini vererek güven verdi. Böylece reel sektöre de olumlu mesaj verilirken TCMB, “mevduatlara el konulabilir” spekülasyonlarının da önüne geçti.

Haberin Devamı

TEDBİR ATAĞI

Zorlu 1 aylık süreç

Hazine, tahvil ihalesine ek olarak, ihraç edilecek senetlerin çeşitlendirilmesi ve piyasaların desteklenmesi amacıyla Hazine bonosu ihalesi yapma kararı aldı. 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesiyle birlikte 91 gün vadeli kuponsuz Hazine bonosu ihalesi yapıldı.

TCMB’nin aldığı önlemlere rağmen dolar/TL kuru 6.88 seviyelerinde bulunuyor. Dolar/TL kurunun bir aylık volatilitesi yüzde 25 seviyelerinde. Ancak alınan önlemlerle TCMB’nin varlığını hissettirmesi piyasaların seyri açısından önemli. Döviz kurlarında yurtiçi yerleşik satışa geçmelerini sağlayacak hamlelerin gelmesi piyasadaki kur baskısını hafifletebilir.

13 Eylül’de gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde TCMB’nin piyasalardaki aktif rolü sürebilir.

Haberin Devamı

Önümüzde zorlu bir ay bulunuyor. Yoğun haber akışı ve piyasalarda henüz dengelenmenin sağlanmaması TL varlıkların gerçekleştiği işlemlerde temkinli hareket etmede fayda var. Kaldıraç kullanımını bu dönemde oldukça riskli. Mümkün olduğunca sınırlı kalması oluşabilecek risklerin de önüne geçecektir.

TEDBİR ATAĞI