Siyaset Yeni sistem resmen başladı

Yeni sistem resmen başladı

10.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki tarihi yeminiyle birlikte parlamenter sistem sona ererken; Türkiye resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Erdoğan, Meclis’ten ayrılırken “Size Başkanım mı diyeceğiz?” diye soran gazetecilere “Başkan diyebilirsiniz” karşılığını verdi

Yeni sistem resmen başladı

l ŞEBNEM HOŞGÖR l BAHAR ATAKAN l KIVANÇ EL l NAMIK DURUKAN l AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU l MİTHAT YURDAKUL l AYDIN HASAN l ŞEVKET YAMAN l PAŞA ALYURT l SEYFETTİN ERSÖZ l MUSTAFA İSTEMİ l YAVUZ ÖZDEN

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TBMM Genel Kurulu’nda geçici Meclis Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz’dan mazbatasını alıp, yemin ederek görevine başladı. Erdoğan’ın 1 dakika 2 saniye süren yeminiyle, 16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği uyarınca 98 yıllık parlamenter sistem tarih oldu. “Türk tipi başkanlık” olarak da tanımlanan yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. Yeni sistem uyarınca Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu ortadan kalktı. TBMM Başkanlığı’na aday olan Binali Yıldırım, “Başbakan” olarak girdiği Genel Kurul’dan, Ak Parti İzmir Milletvekili olarak çıktı. Bakanlar da bu sıfatlarına veda etti. Yıldırım, Başbakan’a ait olan 002 resmi plakalı makam aracıyla geldiği Meclis’ten, 06 DE 1096 sivil plakayla ayrıldı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN MECLİS'TE

Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte tören için saat 16.28’de Meclis’e geldi. Erdoğan’ı Meclis’te Geçici TBMM Başkanvekili Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü resmi törenle karşıladı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile birlikte Meclis Şeref Holü’ne geçti. Erdoğan’ı, Şeref Holü girişinde, Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve milletvekilleri karşıladı.

Vatandaşlar ve bazı vekillerin alkışları eşliğinde Şeref Holü’nde ilerleyen Erdoğan’ı, Başkanlık Divanı girişinde kapıya kadar çıkarak Geçici Başkan Yılmaz karşıladı.

Yılmaz, Genel Kurul’u açtıktan sonra, anayasa, iç tüzük, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu ve bugüne kadarki teamüllere uygun olarak, törenin şeklinin nasıl olacağı hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiğine dair tutanağın kendisine takdim edileceğini ve ant içme töreni yapılacağını belirtti.

YILMAZ UYARDI AMA...

Yılmaz, Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı seçildiğine dair tutanağı teslim almak ve ant içmek üzere, iç tüzük gereğince, TBMM Geçici Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından TBMM Genel Kurulu Salonu’na davet edileceğini ve Köylü ile Başkanlık Divanı kürsüsüne geleceğini belirtti. Yılmaz, Genel Kurul’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılayacağını, Erdoğan’a önce seçildiğine dair tutanağın takdim edileceğini, daha sonra Erdoğan’ın hitabet kürsüsüne gelerek ant içeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Milletvekilleri, görevliler ve davetlilerin; Erdoğan’a tutanağın takdimini ve Erdoğan’ın ant içmesini ayakta dinleyeceğini ifade eden Yılmaz, Erdoğan ant içtikten sonra İstiklal Marşı’nın okunacağını ve ardından da Erdoğan’ın ayrılacağını bildirdi. Yılmaz, Erdoğan, Genel Kurul Salonu’ndan ayrılırken, milletvekilleri, görevliler ve davetliler tarafından ayakta selamlanacağını vurguladı.

CHP VE HDP KALKMADI

Yılmaz’ın davetinin ardından Erdoğan, Köylü eşliğinde, saat 16.41’de TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı üyelerinin salona girdiği, Divan arkasındaki kapıdan salona girdi. Erdoğan’ı, Ak Parti ve MHP milletvekilleri ile salondaki davetliler uzun süre ayakta alkışladı. İYİ Parti milletvekilleri, Erdoğan’ı salona ilk girişinde ayakta alkışladı, daha sonra yerlerine oturdu. Yemin töreninde CHP ve HDP’den “oturma” protestosu geldi. CHP ve HDP milletvekilleri ise ayağa kalkmadı ve alkışlamadı.

Haberin Devamı

KOLUNDAN TUTUP ÇEVİRDİ

Yılmaz ve kürsüdeki diğer görevlilerle tokalaşan Erdoğan, daha sonra yemin edeceği kürsünün bulunduğu salona yöneldi. Bu sırada Yılmaz, devreye girerek, Erdoğan’ı kolundan tutup, “seçildiğine dair tutanağın takdim edileceğini” anımsatarak, geri çevirdi. Çerçeveletilmiş tutanak ile bir süre poz veren Erdoğan, daha sonra kürsüye geçti. Bu sırada Bakanlar Kurulu ve Ak Parti sıralarından, “bravo” ve alkış sesleri yükseldi.

1 DAKİKA 2 SANİYE SÜRDÜ

Erdoğan’ın yemin metnini okuması 1 dakika 2 saniye sürdü. Bu yeminle birlikte de parlamenter sistem sonra erdi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı.

Erdoğan, yemin ederken, Yılmaz’ın açıkladığı şekilde başta Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere MHP’liler ve Ak Partili vekiller ayakta bekledi. Yeminin tamamlanmasının ardından da Cumhurbaşkanı’nı alkışladı. CHP, HDP ve İYİ Parti’den ise Erdoğan’a alkış gelmedi. CHP ve HDP’liler sadece İstiklal Marşı’nın okunması sırasında ayağa kalktı.

Haberin Devamı

ESKİ SİSTEMİ BİTİREN YEMİN

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Yeni sistem resmen başladı

Milletvekilleri ve Genel Kurul Salonu’ndaki davetliler Erdoğan’ı alkışlamalarının uzaması üzerine, İstiklal Marşı’nın okunacağını ifade etti. Bunun üzerine alkışlar kesilerek İstiklal Marşı okundu. Erdoğan, daha sonra ailesine ve milletvekillerine el sallayarak, Genel Kurul’dan saat 16.56’da ayrıldı.

'HER ŞEY GAYET GÜZEL'

Erdoğan, Genel Kurul salonundan çıkışında gazetecilerin töreni ilişkin sorusu üzerine, “Her şey gayet güzel oldu, milletin önünde. İnşallah bundan sonrası daha güzel olur” dedi. Gazetecilerin, “Size Başkanım mı diyeceğiz?” sorusuna Erdoğan, “Başkan diyebilirsiniz, başkanım” karşılığını verdi. Erdoğan, duygularının sorulması üzerine ise “Duygularımı Külliye’deki konuşmamda anlatacağım” dedi.

Erdoğan, Meclis’ten Köylü tarafından resmi törenle uğurlandı.

Yeni sistem resmen başladı

GÜLLERLE KARŞILANDI

Meclis’teki yemin töreni için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki resmi konutundan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte ayrılan Erdoğan’ın geçtiği güzergâhlarda havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları, karanfiller ve güller atarak Erdoğan’a sevgi gösterinde bulundu, “Başkan Recep Tayyip Erdoğan”, “Durmak yok yola devam” sloganları atan vatandaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan, el sallayarak selamladı. Erdoğan’ın aracının üzeri güllerle doldu.

Yeni sistem resmen başladı

Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdı: Yeni sistemin 1. Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’teki törenin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. Beraberindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine çıkan Erdoğan’ın, ay yıldızlı çelengi bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Aziz Atatürk” hitabıyla şunları yazdı: “Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27’nci Dönem Milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm noktasında 12’nci Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Birinci Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Zatıalinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu gelecek nesillerin bize emaneti olan Cumhuriyeti 100’üncü kuruluş yıl dönümünde hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Allah bizleri mahcup etmesin, ruhun şad olsun.”

Yeni sistem resmen başladı

Anıtkabir Komutanlığı’nı da ziyaret eden Erdoğan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir süre önce restore edilen 1935 model Lincoln marka zırhlı makam otomobilinin bulunduğu bölüme geçerek burada bir süre otomobili inceledi.

Özel para bastırıldı

Davetlilere darphane tarafından özel bastırılan ve arka yüzünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve törene ilişkin enstantanelerin bulunduğu 1 TL’ler ile pul davetlilere hediye edildi.

‘Cumhuriyetimizi şahlandıracağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen görkemli törende yeni döneme dair ilk mesajlarını verdi. Törene, 22’si devlet başkanı olmak üzere 56 ülke ve kuruluştan uluslararası temsilci katıldı. Erdoğan, “Sadece bize oy verenlerin değil, 81 milyonun tamamının cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız” dedi. Eğitim ve kültür politikalarına geçmiş dönemlerden çok daha fazla önem vereceklerini kaydeden Erdoğan, “Savunma sanayiinden sınır güvenliğine kadar güçlendireceğiz. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek için her alanda çok büyük hamleler yapacağız” diye konuştu.

Meclis’teki yemin töreninin ardından Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçerek, “Cumhurbaşkanı göreve başlama töreni”ne katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne Süvari Birliği eşliğinde giriş yapan Erdoğan mehteran takımının fetih marşıyla karşılandı.

Yeni sistem resmen başladı

Kürsüye eşi Emine Erdoğan ile birlikte çıkan Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

İLK GÜNKÜ GİBİ: Ülkemiz tarihinin bu en önemli gününde bizimle beraber olduğunuz için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. 24 Haziran seçimlerinde oylarıyla, dualarıyla, destekleriyle şahsımızı bu göreve layık gören vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. İlk Cumhurbaşkanlığı görevim için adaylığımı açıkladığım günkü gibi Rabbime yalvarıyorum. Bizleri bugünlere eriştiren Rabbime sonsuz hamd-u senalar olsun.

ALLAH MAHCUP ETMESİN: Rabbim nasip etti, bir kez daha milletimizin teveccühüyle bu görev geldik. Üstelik bu defa Cumhurbaşkanlığı makamına değişen yönetim sisteminin gereği olarak yürütme organının tüm yetkileriyle birlikte geldik. Allah bizi milletimize mahcup etmesin.

81 MİLYONUN CUMHURBAŞKANI: 40 yılı aşkın süredir siyasetin içindeyim. Biz siyaseti hep Allah rızası için, milletimize hizmet etmek için yaptık. Efendiliğe değil, özellikle millete hizmetkar olmaya geldik. Hizmetkarlığına talip olduğumuz milletimize layık olabilmek için geceli gündüzlü çalıştık. Hamdolsun, milletimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı, yolda koymadı. 24 Haziran’da bir kez daha kendisine hizmet etmek için bizi seçti. Sadece bize oy verenlerin değil, 81 milyon tamamının Cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız. Türkiye, Türk milleti olarak bugün burada sizlerin huzurunda yeni bir başlangıç yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile 150 yıla yaklaşan demokrasi arayışımızın ve 95 yıllık cumhuriyet tarihimiz boyunca yaşadığımız denemelerin çok yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Geçmişte yol açtığı siyasi, sosyal, ekonomik kaoslar sebebiyle ülkemize çok büyük bedeller ödeten bir sistemi artık geride bırakıyoruz.

UYUMLU YÜRÜTECEK: Bundan sonra milletin doğrudan yetki verdiği ve dolayısıyla hesap sorma hakkına sahip olduğu Cumhurbaşkanı, çalışmalarını yasama ve yargı organlarıyla uyumlu bir şekilde yürütecektir. Bugün burada, milletimize 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz.

İLK İMTİHAN 2023: Milletimiz 24 Haziran’da sandıkta bir kez daha görevi yerine getirmiştir. Bundan sonra bize düşen medeniyetimizin inşası ve ihyası için kaybettiğimizi zamanı geri kazanmak için çalışmaktır, ama çok çalışmaktır. Vakit hedeflerimize daha kararlı, daha hızlı şekilde yürüme vaktidir. Bugün bismillah diyerek adımını attığımız yeni başlangıcımızın ilk imtihanı 2023 hedeflerimize ulaşmak olacaktır.

Eğlenceler iptal

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dua okudu. 10 bin kişinin yer aldığı törende Tekirdağ Çorlu’daki tren faciası nedeniyle halk oyunları, lazer ve ışık gösterileri iptal edildi.

Ab-ı hayat ikramı

Davetliler için turkuvaz renkli içinde sandviç, meyve suyu, akide şekeri, meyve ve ab-ı hayat (yaşam suyu) suyu adı verilen içinde mineralli su, mango, kavun, çubuk vanilyayla taze ada çayı yapraklarının bulunduğu soğuk içecek ikram edildi.

Yeni sistem resmen başladı

CHP katılmadı, Gül katıldı

Törene 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son Başbakan Binali Yıldırım ve eşi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve eşi, kuvvet komutanları, bakanlar, milletvekilleri, yüksek yargı organları başkanları, eski Başbakanlar Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz ile eski Meclis Başkanları da katıldı. Törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Meclis Başkanı İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da törene katıldı. CHP’den törene katılım olmadı. HDP törene davet edilmezken, İYİ Partili vekillerin aksine Genel Başkan Meral Akşener’e de davetiye gönderilmediği belirtildi. Yabancı katılımcılar arasında Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de dikkat çekti.

6 BİN DAVETLİ HAZIR BULUNDU

Yeni sisteme geçiş dolayısıyla Cumhurbaşkanı Külliyesi’nde düzenlenen törende 6 bin davetli hazır bulundu. Törene Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, eşi işadamı Kıvanç Oktay, Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal ve Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı da katıldı.

Yeni sistem resmen başladı

Yeni sistem resmen başladı

Törene Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov ve eski İtalya Başbakanı Berlusconi de katıldı.

Yeni sistem resmen başladı

002 ile geldi sivil plaka ile ayrıldı

- Son Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar, Genel Kurul’da kendileri için ayrılan Bakanlar Kurulu sıralarında oturdular. Yıldırım, yerine oturmadan önce bakanlar ile tokalaştı

- Erdoğan’ın yemin etmesiyle birlikte Başbakanlık sıfatını kaybeden Binali Yıldırım, 002 plakayla geldiği Meclis’ten 06 sivil plakayla ayrıldı.

Yeni sistem resmen başladı

- Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Külliye’deki programda bulunacağı için Genel Kurul’da İstiklal Marşı’nın icrasını Bursa Bölge Senfoni Orkestrası gerçekleştirdi.

- Liderlerden gelen ilk isim MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ant içme törenine katılmadı.

Ailesi de izledi

- Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul salonuna girmeden önce Şeref Locası’ndaki yerini aldı. Töreni, Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Esra Albayrak ve üç torunu da izledi. Bir ara Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak, çocuklarıyla birlikte selfie çekti.

- Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da tarihi törende hazır bulundu.

‘Bizi yok sayıyor’

- Eş Genel başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yer almadığı törene HDP’den katılım 10 vekille sınırlı kaldı.

- HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM Genel kurulu’nda yemin ederken HDP’nin ayağa kalkmamasını iki gerekçeye dayandırdı. Bilgen, “Birincisi; milletvekillerinin ayağa kalkmasına yönelik iç tüzükte böyle bir hüküm yok. İkincisi; doğrudan bizim partimizi her gün hedef gösteren açıklama yapıyor. Bugün (dün) Beştepe’de düzenlenen törene bütün partileri davet ediyor, sadece bizi yok sayıyor. Bu koşullarda bir özel saygı beklemek büyük bir haksızlık olur.”

Yazarlar