Yeni Yılda Yeni Bir Sen Yarat!

Yeni yılda daha farklı ve mutlu bir sen yaratmak ister misin?

1. Yeni yılda önce sağlığına odaklanmalısın. Sağlık olmazsa, ne paranın, ne başarının, ne de ilişkinin ve evliliğinin bir kıymeti kalır. Bu yüzden yeni yılda mutlaka sağlık kontrollerini yaptır ve sağlığını asla ihmal etme. Hiç sağlık kontrolü yaptırmadıysan bu sene mutlaka sağlık kontrolleri yaptırmaya başla.

2. Daha fazla su iç. Okuduğum bir araştırmada, her gün 2 kg. su içmek yerine yarım kilo süt içmenin çok daha yararlı olacağını öğrendim. Sütteki proteinin suyu tutma kapasitesini yükselttiği söyleniyordu. Süt sevip, su sevmeyenler için önemli bir tüyo.

Haberin Devamı

3. Hayallerin var mı? Ve hayallerini ne kadar besliyorsun? Eğer geleceğe dair hayallerin yoksa seni huzurlu hissettirecek hayaller kur. Ama unutma bu hayaller ruhsal olarak seni iyi hissettirmeli. Hayali kısa süreli kurup, hayalin duygusunu yaşadıktan sonra, hayalini tamamen unut. Bu hayalinin olmasını hızlandıracaktır. Yani hayaline bağımlı olmaman önemli. Hayal kurmak geleceğini yaratmak için ideal bir tekniktir.

4. Kendine gün içinde mutlaka bir saat bile olsa, sana ait sessiz zamanlar yarat. Bu zaman diliminde kendine ruhsal ve psikolojik anlamda destek verecek çalışmalar yap. Mesela odanda bir mum yakarak, rahatlatıcı bir müzik eşliğinde nefes egzersizleri yapabilirsin. Ya da meditasyon yapabilirsin. Ya da seni besleyen, iyi hissettiren bir kitap okumak olabilir bu. Yazı yazmak olabilir. Ya da bunları dönüşümlü olarak yapabilirsin. Kendine her gün mutlaka bir saat zaman ayır, bu ruhsal ve psikolojik sağlığın için çok önemli.

5. Hareketli olmak ve spor yapmak sağlığın için de önemli bir aktivite. Her gün yapamıyorsan da, haftada en az üç dört kez sağlıklı yaşam adına daha fazla hareket etmeye çalış. Bu bir saat tempolu bir yürüyüş olabilir, evde bisiklet çevirmek ya da yürüyüş bandında yürümekte olabilir. Evde plates, ya da spor yapmakta olabilir. Yani ne kadar fazla hareket, o kadar zihinsel ve fiziksel sağlık getirecek sana. Bu sene mutlaka yapmaya çalış.

Haberin Devamı

6. Geçen senelerde yaptığın ve seni mutsuz eden bir alışkanlığını bu sene tamamen bitirmeye ne dersin? Mesela, çabuk öfkelenen biriysen, bunu bu sene çok azaltıp bitirmek için harekete geçebilirsin. Peki, ne yapabilirim diye soruyorsan, cevabım şu olacak sana; sen eğer gerçekten sana zarar veren bir alışkanlığı bitirmeye “niyet” edersen, yoluna bununla ilgili bir sürü kaynak çıkacak. Kaynakları takip etmen yeterlidir.

7. Bu sene sevdiklerinle daha fazla vakit geçir. Onlara daha çok sarıl. Onlara daha çok sevdiğini söyle. Bu seni her anlamda besleyecek, güçlü ve iyi hissettirecek. Manevi doyum her alanda bizi en iyiye götüren itici bir güçtür.

8. Sokak hayvanlarına, ya da gerçekten yoksul ve yardıma ihtiyacı olduğunu bildiğin kişilere karınca, kararınca mutlaka yardımda bulun. Çok büyük seni aşacak türden bir yardımdan bahsetmiyorum. Mesela sokak hayvanları için ara ara marketten süt alıp verebilirsin. Ya da kuşlar için yem alıp verebilirsin. Kedilere, köpeklere istersen mama alıp onları besleyebilirsin. Ya da yoksul bir çocuğun ara ara okul masraflarını gücün yettiğince karşılayabilirsin. Bu seni ruhsal olarak çok iyi hissettireceği gibi, gelir akışında hızlı düzelmeler oluşacak. Sen bile şaşıracaksın tüm bunlara. Denemeye değer.

Haberin Devamı

9. En önemlilerinden biri, cep telefonundan internete, oyunlara takılmak, ya da televizyona boş boş bakmak yerine, kendine söz versen bu sene. Artık cep telefonuma günde bir saat, yarım saat, bakacağım, televizyona da beni besleyen programları seçerek seyredeceğim desen. Hayatın sence daha pozitif ve ruhunu besleyecek şekilde geçer mi?

10. Bu sene soru bilincinde kalmaya ne dersin? Ne demek istediğimi sana hemen izah edeyim. Evrenin şöyle bir çalışma prensibi var. Sorduğumuz sorulara (biz cevap aramayacağız tabi, evrene sorup bırakacağız) cevap vermek. Bu harika felsefeyi yaşamına alsan bu sene ve hep soru bilincinde kalsan, harika cevapları evrenden alsan iyi hisseder miydin? Mesela sana bu sene için birkaç soru örneği vereyim.

a) Nasıl bu kadar şanslı olabildim?

b) Nasıl bu kadar mutlu olabildim?

c) Nasıl bu kadar finansal zenginliğe sahip olabildim?

d) Nasıl bu kadar sağlıklı olabildim?

e) Duygusal ilişkimde nasıl bu kadar harika hissedebiliyorum?

f) Bundan daha iyisi nasıl olur?

g) …………. Olabilmesi için neler mümkün?

h) …………. Olabilmesi için sonsuz olasılıklar nelerdir?

i) …………. Olabilmesi için hangi enerji, alan ve bilinç olabilirim?

11. Bu sene her ay iki, ya da üç, ya da çok daha fazla kitap okumayı listene alabilirsin. Bu sana her anlamda iyi hissettirecek ve ruhunu besleyecek, sana yeni vizyonlar oluşturacak. Yeni bakış açıları ile tanışacaksın ve bu hayatına kattığın anlamı çoğaltacak, besleyecek.

12. Bu sene sevgiye daha çok yatırım yapabilirsin. Bir kadına, bir erkeğe duyduğun aşktan, sevgiden söz etmiyorum. Önce kendine duyduğun sevgiyi sorgulayıp, buna bir puan versen. Mesela eğer 2018 yılında kendine duyduğun sevgi, 10 en yukarda bir puan olsa ve sen 5 vermiş olsan, bu puanı 10’a nasıl çıkartabilirsin? Bugüne dek kendinden neleri esirgedin? Onlar mutlu olsun diye neleri kendine layık görmedin? Kendini sevmeyi öğrenmek ve çok sevmek bu sene kendine verdiğin büyük bir armağan olmaz mı?

13. Hayat odaklarla büyür, ya da küçülür diye hep bahsediyoruz. Senin 2018’de ve diğer yıllarda odağın neredeydi genel olarak düşünmeni istiyorum. İyide mi, kötüde mi? Bu sene odak noktan sadece iyilikler, güzellikler ve sevgi olsa, nasıl olurdu? Hayatında sadece iyilikler, güzellikler ve sevgi büyümez miydi? Ne dersin odağın sadece pozitifte olsa bu sene?

14. Bu sene daha çok gülümsesen. Yerli yersiz, sebepli, sebepsiz yüzünde bir tebessüm ve gülücükle gezsen? Eğer sen somurtkan, genelde kaşları çatık insanlardansan sana bir teknik vereyim. Dudaklarının arasına enine bir kalem yerleştir. Dudakların tebessüm eder şekilde açılacak. Gün içinde mümkün olduğunca bu alıştırmayı yaparsan, artık ister istemez tebessüm eder şekilde gezeceksin. Ve bunun sana inanılmaz pozitif katkıları olacak. Denemeye değer.

15. Bu sene titreşimini neşe, huzur ve coşkuya ayarlasan. Yani hep neşeli, coşkulu ve için kıpır kıpır olsa, hayatında her şey nasıl olurdu? Bence mükemmel olurdu. Hadi o zaman bu sene yüzde yüz her an öyle hissedemesen de, çoğunlukla böyle hissetmeye odaklan. Bunun için sana keyif ve neşe veren şeyleri yapmayı listenin en başına alman gerekecek tabii. Eğer bunu başarabilirsen, hayattan istediğin ne varsa sana çok hızlı gelecek emin ol.

16. Gezmeyi, yeni yerler görmeyi, keşfetmeyi ihmal etme. Bu seni her zaman iyi hissettirtir. Yeni ülkeler, yeni insanlar tanımak vizyonunu genişletir, hayata bakış açını değiştirir. Eğer bütçem elvermiyor diyorsan hiç önemli değil. Eminim kendi şehrinde ya da yakın çevrende bile halen gitmediğin, gezmediğin birçok yer vardır. Hemen listene alarak başlayabilirsin.

17. İşine daha önem ver bu sene. Şunu sorgula yaptığın işi gerçekten seviyor musun? Yoksa sadece para kazanmak için mi o işi yapıyorsun? Eğer ikinci şıkta yer alıyorsan, kendini daha iyi hissedeceğin, yaratıcılığını konuşturabileceğin bir işe adım atmakla ilgili kendine seçenekler sunabilirsin. Ama bu seçenekler hayalci ve maceracı olmasın. Mesela yaptığın ve seni memnun etmeyen bir işin varsa, bu işi bırakmayarak, süreçte kendini iyi hissettirecek yapmayı istediğin yeni işinle ilgili eğitimler alarak, bu konuda deneyimler kazanarak bir başlangıç yapabilirsin. Gerçekten hazır hissettiğinde de adım atabilirsin.

18. Bu sene harcamalarını daha kısıtlayabilir, birikim konusunda kendini destekleyebilirsin. Malum tüketim toplumu haline geldik ve sürekli kredi kartları ile lüzumsuz harcamalar yaparak limitlerimizi zorluyor ve eksiye düşebiliyoruz. Bunun yerine bu sene lüzumsuz tüm alışverişlerini kesebilir, kredi borçlarını azaltabilir ve para biriktirmeye başlayabilirsin.

19. Bu sene mümkün mertebe yargılama, eleştirme, suçlama, aşağılama, söylenme…. Bu sadece kendi gücünü tüketmene ve kurban psikolojine girmene sebep olacak. Sana küçük bir yöntem vereyim bununla ilgili, ne zaman birini yargıladığını, eleştirdiğini, suçladığını, söylendiğini fark etsen, kendine şu soruyu sor lütfen. “Şu anda sorumluluğu almak mı istiyorum, yoksa onu suçlayarak kurban psikolojisine mi girmek istiyorum?” Bu soru hayatınızda fark yaratacak açılımları sağlayacaktır.

20. Bu sene iki ajanda tutmanı öneririm. Bunlardan birisi işinle ilgili olsun. Sadece hedeflerini, yapman gerekenleri, yaparsan iyi olacakları, yarına, sonraki günlere dair notlarını yazdığın bir ajanda olsun. Bu işimizde daha başarılı olmamız için önemli. Bir diğeri ise kişisel ajandan olsun. Ruhsal ve psikolojik büyümenle ilgili notlar alacağın, bazen günlük olarak bir şeyler karalayacağın, fark ettiklerini yazacağın ve ilerde dönüp okuduğunda “ Ben nerelerden, nerelere gelmişim?” diyebileceğin türden sana bir farkındalık oluşturacak kişisel ajanda. Katkısını fark edeceksin.

21. Müzikle, sanatla aran nasıl? Çok iyi olmak zorunda değil, ama kıyısından, ucundan biraz ilgilenmen seni mevcut psikolojinden hızla uzaklaştıracak ve ufkunu genişletecek. Dinlemeni önerdiğim müzikler kesinlikle arabesk tarzı değil, yanlış anlama hiç birine kötü bir duygu beslediğim için bunu söylemiyorum. Sadece senin ruh sağlığını gözettiğim için böyle bir uyarı yapıyorum. Bunu yapıyorsan lütfen kesinlikle bu yıl bu tip müziklerden uzak dur. Nedeni ise açık, bilinçaltına sürekli negatif olumlamalar pompalıyor olman. Sonra karşımıza mutsuz bir sen çıkıyor, ilişkilerinde mutsuz, ailende mutsuz, iş yerinde mutsuz bir sen oluyorsun. Böyle olmasını istemeyiz değil mi? Hatta sözleri elem, keder ve acı içeren diğer Türkçe müzikleri de dinlemeni önermem. Aynı etkiyi yaptığından emin olabilirsin. Ne öneriyorum peki sana? Sana daha canlı, daha iyi hissettirecek, seni coşturacak, neşelendirecek türden melodili müzikler seç. Anladığını biliyorum, bu müzikleri bulup bana da, aşağıdaki mail adresime gönderirsen, ben de listeme alır, neşelenirim.

22. Bu sene olumlu düşünmeye ve konuşmayla ilgili yepyeni bir alan tutmanı öneririm. Eski konuşma, düşünme alışkanlıklarını tamamen geride bırak. Yapamam, edemem, zor, bilmiyorum, başaramam… v.s. gibi söylemlerini tamamen geride bırak. Bunun ilk adımı fark etmen! Dikkat ettiysen fark etmeyi sık sık kullandım, evet çok önemli fark etmek. Zira ne kadar fark edersen, o kadar geride bırakabilir, durdurabilirsin. Bu yüzden lütfen artık olumsuz düşünce ve konuşma tarzını yakalayıp tam tersi cümleler ve kelimelerle değiştir. Hayatındaki pozitif yöndeki değişikliklere inanamayacaksın!

Sevgilerimle, çok mutlu ve harika bir yıl geçirmenizi diliyorum.


A. Nilgün Aktaş
Kuantum Yaşam ve İlişki Koçu
NLP Uzmanı ve Eğitmeni

www.aysenilgunaktas.com