Yenidoğan bebekler ne zaman dışarı çıkabilir ?

Bebeğinizi dışarı nezaman çıkaracağınızı merak ediyorsunuzdur. Genelde ülkemizde "40'ı çıkana" kadar bebekler çok fazla dışarı çıkarılmıyor. Peki bebekler nezaman dışarı çıkabilir ? Gerçekten ilk ay dışarı çıkmamalı mı ?

İlk bir ay dışarı çıkmamak doğru mu ?

Aslına bakarsanız bende bundan 1 yıl öncesine kadar ilk bir ay miniklerin dışarı çıkmasını çok önermiyordum. Bir annenin evde bir ay durmanın zorluklarından bahsetmesinden sonra biraz araştırıp acaba ilk bir ay gerçekten minikleri dışarı çıkarmak riskli mi diye baktığımda aslında artık evde kalmanın zorunlu olmadığını farkettim.

Haberin Devamı

Evden çıkmak neden riskli ?

Önce isterseniz dışarı çıkmak neden riskli ona bakalım. İlk bir ay minikler dış etkenlere ve hastalıklara karşı oldukça hassas. Vücut sıcaklıklarını koruyamıyorlar ve ciltleri güneş ışıklarından oldukça etkileniyor. Yine aşıları eksik olduğu için enfeksiyonlara da açıklar basit bir grip bile oldukça ağır seyredebiliyor. İşte bunun için genelde dışarı çıkmayı önermezdim, ama..

Temiz havanın faydası var.

Ama durum değişti. Öncelikle anne bebek ilişkisinde artık kısıtlanmayan bebeği olduğu için bir ay eve hapis olmayan annelerin hem emzirme hemde bebek bakımı açısından daha başarılı olduklarını biliyoruz. Yine nasıl temiz hava güneş bize iyi geliyor ise minik mucizenize de oldukça iyi gelecektir.

Dışarı çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler var.

Tabikide dışarı çıkabilmek demek heryere gitmek saatlerce ve istediğimiz saatte gezmek anlamına gelmemesi. Bazı şeylere dikkat etmek gerek miniğinizi dışarı çıkarırken, haydi bir bakalım ??

Bebeğinizi ne çok kalın ne çok ince giyindirmeyin.

Öncelikle evden ayrılmadan önce hava durumunu göz önüne almanızda fayda var miniğinizi ne çok kalın ne de çok ince giydirmeyin sizden bir kat fazla giyinmeli ve yanınızda bir bebek battaniyesi olması oldukça faydalı olacaktır.

Hangi saatlerde dışarı çıktığınız çok önemli.

Yine günün mümkünse öğle sonrası 3-4 gibi saatlerinde dışarı çıkmak daha iyi hem hava soğuk olmayacak hemde güneşin zararlı olduğu saatlerde güneş ışığına maruz kalmamış olacaksınız.

Haberin Devamı

Gezmeyi çok abartmamak gerek.

Dışarıda durma sürenizi çok abartmayın unutmayın bu kısa bir dışarı gezmesi ve iki beslenme saati arası ile sınırlı olması en iyisi.

Heryere gitmek doğru değil.

Yine dışarı çıkmaktan kastım AVM gezmesi ya da misafirlik olarak anlaşılmasın. Sakin bir park gezmesi, çok kalabalık olmayan bir kafede bir içecek içmek gayet uygun.

Grip salgını varsa dışarı çıkmayın !

Yine dikkat etmek gereken bir konuda salgın hastalıklar zamanı ( şuanda olduğu gibi ) dışarı çıkmayı biraz ertelemeniz. Çünkü miniklerimiz ilk ay hastalıklara oldulça yatkındır ve basit bir grip bile hastaneye yatarak tedavi edilmeyi gerektirebilir.

Unutmayın anne olmak çoçuğunuzun kölesi olmak değil kişisel ihtiyaçlarınız da bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli. Siz mutlu olduğunuz sürece bebeğiniz de mutlu olacaktır.

Dr. Mustafa Burak Seven