Ekonomi ‘Yeşil kredi’ yağdı dev yatırım yolda

‘Yeşil kredi’ yağdı dev yatırım yolda

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Akfen’in Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’de ilk “yeşil proje finansmanını” alarak, enerji sektörüne yatırıma devam ettiklerini söyledi. Akın, “13 rüzgâr ve güneş santrali kuracağız. 530 milyon dolar yatırım yapılacak” dedi.

‘Yeşil kredi’ yağdı dev yatırım yolda

Akfen Holding, yatırımlarına devam ediyor. Akfen Yenilenebilir Enerji şirketi çatısı altında yerli kaynaklardan oluşan 13 güneş ve rüzgâr santrali yapacağını açıkladı. Toplamda 530 milyon dolar olan santral yatırımının 167 milyon dolarlık kısmını Akfen Holding kendi öz kaynaklarıyla karşılayacak. 363 milyon dolarlık kredi ise yerli ve yabancı 6 banka tarafından sağlanacak.

Haberin Devamı

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Garanti Bankası, KfW IPEX-Bank, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası’nın oluşturduğu konsorsiyumdan aldığı kredi için düzenlenen imza töreninde, Türkiye’nin zor günler geçirdiği bir dönemde sağlanan 363 milyon dolarlık finansmanın çok anlamlı olduğunu söyledi.

‘Yeşil kredi’ yağdı dev yatırım yolda

Akın, Akfen Yenilenebilir Enerji çatısı altında Türkiye’nin 5 bölgesine yayılan ve toplam 327 megavat kapasiteli 13 rüzgâr ve güneş enerjisi santrali kurulacağını belirtti.

260 milyon dolar

9 güneş enerji santrali için 103 milyon dolarlık kredinin EBRD ve Türkiye İş Bankası tarafından sağlandığını dile getiren Akın, 4 rüzgâr santrali için ise Vakıfbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Türkiye İş Bankası’nın garantörlüğünde KfW IPEX-Bank ve EBRD tarafından toplam 260 milyon dolar kredi alındığını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye’deki ilk ‘yeşil proje finansmanı’ olma özelliği taşıyan krediyle yenilenebilir enerji sektörüne yatırıma devam edeceklerini söyleyen Hamdi Akın, finansmanın Türkiye’de tek seferde alınan en büyük rüzgâr ve güneş santrali kredisi olarak öne çıktığını ifade etti.

Bin megavata ulaşacak

Akın, sektörün iyi haberlere ihtiyaç duyduğunu kaydederek, “Bugünlerde yatırım yapanlar bunları çok değerli varlıklara dönüştürecektir, bu nedenle yatırımcıların piyasaya biraz daha entegre olmaları, ellerini taşın altına koymaları gerekiyor” diye konuştu.

Akfen Yenilenebilir Enerji’de, EBRD ve Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) yüzde 16’şar ortaklığı olduğunu belirten Akın, şirketin mevcut kurulu gücünün 253 megavat olduğunu ve kredi sözleşmesini imzaladıkları 13 santral yatırımıyla birlikte bu rakamın 574 megavata çıkacağını açıkladı. Akın, şirket olarak 2020’de yenilenebilir enerjide bin megavata ulaşmayı hedeflediklerini ve bunun için 2.9 milyar lira yatırım planladıklarını da belirterek, “Bin megavata ulaştıktan sonra artık şirketi halka arz etmek istiyoruz” bilgisini verdi.

5 bölgeye yayılacak

Haberin Devamı

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yatırımına başladığı 13 rüzgâr ve güneş santrali projeleri 1.2 milyon kişinin yaşadığı hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Türkiye’nin 5 bölgesine yayılacak projelerden güneş enerjisi santralleri Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya’da kurulacak. Güneş santrallerinin kapasitesi 70 megavatı lisanslı, 15 megavatı lisanssız olmak üzere toplamda 85 megavat olacak. Toplamda 350 milyon dolara mâl olacak dört rüzgâr enerjisi santrali ise Çanakkale ve Denizli’de kurulacak ve lisanslı kurulu gücü 242 megavat olacak.