Gündem YKS’de son dakika uyarıları

YKS’de son dakika uyarıları

29.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 2.3 milyon aday, yarın ve pazar günü hayalindeki üniversiteye girebilmek için yarışacak Öncelikle bugünü dinlenerek geçirin, sınava gireceğiniz binayı önceden görün, uykunuzu iyi alın, sabah kahvaltı yapın, saat 09.15’te sınav binasında olun Sınavda hata yapmamak için zamanı iyi değerlendirin, soru köklerine dikkat edin, stratejik davranın ve motivasyonunuzu her zaman yüksek tutun

YKS’de son dakika uyarıları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) son 24 saate girildi. YKS’nin ilk gün oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15’te başlayacak. İkinci gün oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) 1 Temmuz Pazar günü saat 10.15’te, Yabancı Dil Testi (YDT) de öğleden sonra saat 15.45’te yapılacak. Adaylar sınava girecekleri yeri gösteren Sınava Giriş Belgesi’ni ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebiliyor. Adayların sınavda bir sorun yaşamaması için uyması gereken kurallar şöyle:

Haberin Devamı

Belgelerinizi hazırlayın

- Adaylar internetten renkli ya da siyah beyaz edinecekleri Sınava Giriş Belgesi’nin çıktısını sınav günü mutlaka yanlarında bulundurmalı. Belgesi yanında olmayanlar sınava alınmayacak.

- Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesi’nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Nüfus cüzdanı, süresi geçerli pasaport gibi belgeleri kapsıyor.

- Adayların sınava girecekleri binayı önceden görmelerinde yarar var.

- Adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri ve sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

- Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker ÖSYM tarafından temin edilecek. Şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, içecek ve yiyecekle sınava girilemeyecek.

Başaracağınıza inanın

Sınavlarda başarılı olmak için sadece iyi ders çalışmak değil, sınav anında zamanı iyi yönetmek de önemli. Doğa Koleji Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, Nesibe Aydın Okulları PDR zümresinin sınavdan bir gün önce ve sınav anında yapılması gerekenlerle ilgili adaylara tavsiyeleri şöyle:

- Sınavdan bir gün önce sakatlanmaya neden olabilecek ya da sizi yoracak aktiviteler yapmayın. Başarılar mesajı, aile ve akrabalarla telefon konuşmaları sınava son 48 saat kala bitmeli.

- Sınav gecesi uyku düzeninize dikkat edin. Sınav sabahı en geç saat 07.00 -07.30 gibi uyanın ve her zamanki gibi kahvaltı yapın. Alışık olmadığınız yiyecekler tüketmeyin.

- Sınav öncesi televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi beyni yoran cihazlardan olabildiğince uzak durun.

- Sınava götürülecek evrakların yanınızda olup olmadığını kontrol edin. Sınav yerine en geç 09.15’te ulaşacak şekilde evden çıkın.

- Sınav anında nasıl bir puan alacağınıza ya da başarılı olup olamayacağınıza değil sadece ana odaklanın. Süreyi en iyi şekilde değerlendirin.

Haberin Devamı

- Başarılı olacağınıza inanın ve “Kendime güvenirim, isteklerim üzerinde odaklanırım” gibi cümleleri kendinize söyleyin.

- Sınava hazırlanırken hangi testten başlanıyorsa, sınavda da aynı testten başlayın. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Bu nedenle emin olmadığınız soruları işaretlemeyin.

Soru köklerine dikkat

- Sınavda -dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir vb. soru köklerini iyi okuyun. Bu tür soru köklerinin altı çizilerek soru doğru anlaşılmalı.

- Uzun paragraflı sorulardan korkmayın ve bu sorulara ön yargıyla yaklaşmayın. Bu soruları çözmek kolay, çünkü cevapları metnin içinde saklı.

- Sayısal testlerdeki işlem sorularının çözümü kitapçık üzerinde yapılmalı. Bu işlem hatalarını en aza indirir.

- Sınavda aşırı zorlanılan sorulara gereğinden fazla zaman ayırmayın. Çözemediğiniz soruyu pas geçin.

- Sınavda hem zaman kazanmak hem de kaygıyı azaltmak amacıyla turlama tekniğini kullanın. Sınav süresi başladığında birinci turda sınav sorularının yaklaşık yüzde 80’ni çok rahat çözebilirsiniz. İkinci turda boş bırakılan soruları çözmeye çalışın.

Haberin Devamı

- Her sorudan, her sayfadan, her testten ya da tüm testler bittikten sonra kodlama yapılabilir. Tüm testler bittikten sonra yapılan kodlama yanlış.

- Sınavda iki şık arasında kararsız kalabilirsiniz. İlk akla gelen şıkkın doğruluk oranı her zaman yüzde 80.

KAYGIYI AZALTMANIN YOLLARI

Adayların tüm dikkatini vererek hazırlandığı YKS’de hata yapmamaları için sınavda yaşadıkları kaygıyı iyi yönetmeleri gerekiyor. Sınavda kaygı seviyesinin, sınavda gösterilen başarıyı etkilediğini belirten Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörü Ebru Ceylan Tezer, yoğun kaygı anında en mutlu zamanların düşünülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Adayların sınavda yaşadıkları kaygının sağlıklı bir his olduğunu belirten Tezer, “Kaygının seviyesi ve süresi çok önemli, sınavda çok yüksek veya çok düşük olması başarıyı olumsuz etkileyebilir. O yüzden kaygıyı orta seviyelerde tutmak ve yeterli düzeyde yaşamak gerek” diyor.

Yoğun kaygının motivasyon ve dikkati olumsuz etkilediğini dile getiren Tezer’in kaygıyı azaltmak için önerileri şöyle: “Bu durumda adaylar derin nefes alıp birkaç saniye tuttuktan sonra yavaşça bırakarak ihtiyaç anlarında nefes alma tekniklerini uygulayabilir. Kaygı arttığında ise ‘Bunu yapabilirim, iyi gidiyorum’ gibi içsel konuşmalar işe yarıyor.”

Haberin Devamı

YKS’de son dakika uyarıları

ŞEKER TÜKETMEYİN!

Sınav öncesinde dengeli ve sağlıklı beslenme, adayların motivasyonlarını artırmada ve başarısında önemli rol oynuyor. Zihni açan mucize bir besin yok ancak doğru besin seçimiyle başarıyı artırmak mümkün. Sınava girmeden önce yapılan kahvaltının başarıyı belirlediğini söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, kahvaltı için şu önerilerde bulunuyor:

“Tereyağına kırılmış sahanda iki yumurta ya da tereyağlı bir omlet, beyaz peynir yenmesi önemli. Üstüne sızma zeytinyağı gezdirilmiş mevsimine göre hazırlanmış bir söğüş salata da iyi bir alternatif. Siyah ya da yeşil zeytin zihin için çok önemli. Ama ekmek, poğaça, börek, reçel, bal yok! Bunları yiyip de sınava gittiğinizde zihniniz açık, konsantrasyonunuz mükemmel olacaktır.” Aktaş, şekeri yiyen öğrencinin, sınavın ortasında kan şekerinin düşebileceğini, hipoglisemiye gireceğini ve sınavda başarılı olamayacağını belirtiyor.

Yazarlar