Geri Dön

Yoğurda alerjisi olan çocuklar için özel tarif

Çocuğunuzun süte, yumurtaya veya yoğurda alerjisi varsa, onun için yemek seçmek hayli zor olur. İşte işinizi kolaylaştıracak 9 ay ve sonrası için ideal bir yemek olan yoğurtsuz mayalanan tarhana tarifi...

Yoğurda alerjisi olan çocuklar için özel tarif

Malzemeler
1 kâse yeşil mercimek
1 kâse nohut
1 kâse buğday
1 kg domates
1 kg paprika (Kapya)biber
1 kg yeşilbiber
1 kg soğan
½ kg sarımsak
20 dal maydanoz
Tam buğday unu

Hazırlanışı
Yeşil mercimek, nohut ve buğday haşlanır. Domates, yeşilbiber, paprika, soğan, sarımsak ve maydanoz ayrı ayrı rondodan geçirilir. Tüm malzeme derin bir kap içerisinde bir araya getirilir. İyice karıştırılır. Yoğun bir kıvam alıncaya kadar içerisine tam buğday unu eklenir. 5 gün boyunca mayalanmaya bırakılır.Mayalanma süresi boyunca karışım her kabardıkça karıştırılır. Gölge, temiz ve geniş bir zeminde kurumaya bırakılır. Kurudukça küçük parçalara bölerek daha kolay kuruması sağlanır. İyice kuruduktan sonra rondodan geçirilir. İçerisinde nem kalmaması için rondo işleminden sonra tekrar kurumaya gölge ve temiz bir alana serilir. Kuruması tamamlandığında tarhana çorba yapılmaya hazır hale gelmiş demektir.

Dr.Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Kış aylarının en lezzetli çorbalarından biri olan tarhananın faydaları saymakla bitmez.
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğurulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilen çok besleyici bir çorbadır.

Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla yenebilecek bir besindir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır.

Haberin Devamı


Tarhana içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında sıkça yakalandığımız grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinin hızlı atlatılmasını sağlar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde adeta doğal bir kanser ilacıdır. Ayrı ayrı sunduğunuzda çocuğun yemeği istemeyeceği biber, soğan, sarımsak, domates gibi pek çok sebzeyi bu çorba ile çocuğunuza yedirmiş olursunuz.

Özellikle son yıllarda artan süt alerjisi nedeni ile süt ve süt ürünleri yiyemeyen çocuklarımız yoğurtsuz yapılan bu tarhana tarifi sayesinde tarhanadan mahrum kalmayacaktır.

www.kidsgourmet.com.tr

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber