Yolda

Kısa zaman önce fotoğraflarını takip etmeye başladığım bağımsız fotoğraf kolektifi Nar Photos’dan söz etmek istiyorum. Daha doğrusu onların yeni sergilerinden.

Daha önce kentsel dönüşüme yönelik çalışmalarını içeren Milyonluk Manzara isimli kitabı anlatırken bahsetmiştim.

Geçtiğimiz yıl Gezi Parkı direnişi sırasında da, tüm süreci, yaşananları yakından takip etmişlerdi ve paylaşmışlardı.

Bu kez Türkiye’nin yakın geçmişine ışık tutan fotoğrafları, İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nde sergileniyor.

Küratörlüğünü Sena Çakırkaya’nın üstlendiği sergi, “Yolda” ismiyle 2003 – 2013 arşivinden bir derleme niteliğinde.

Haberin Devamı

28 Mayıs’ta açılışı yapılan sergi 9 Kasım’a kadar sürüyor.

Gezmek için epeyce vakit var.

Acele etmeyin.

Yavaş yavaş, sindire sindire gezin derim, öyle ki fotoğraflar Türkiye’nin yakın geçmişine ait toplumsal olayları anlamaya ve sorgulamaya yönelik.

Zaten Kolektif olaylara yaklaşırken, yaşananları bize sunulduğu şekliyle kabullenmektense, sorgulamayı tercih ettiklerini ifade ediyor.

Sergi, Nar Photos’un kendilerine özgün çizgileriyle sanat fotoğrafçılığı ve foto muhabirlik arasındaki sınırları ortadan kaldırarak oluşturduğu dosya konularıyla dikkat çekiyor.

Onların fotoğraflarıyla çeşitli coğrafyalara ait farklı kültürleri öğreniyoruz.

Türkiye’nin sosyal ve siyasal hayatına yönelik olaylara Nar Photos fotoğrafçıları gözünden tanıklık ediyoruz.

Sergide yer alan fotoğrafçılar; Adnan Onur Acar, Ahmet Şık, Aylin Kızıl, Barış Sever, Eren Aytuğ, Erhan Arık, Fatma Çelik, Fırat Aygün, Gençer Yurttaş, Gülşin Ketenci, Hüsamettin Bahçe, Kerem Uzel, Lezgin Kani, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan, Ruben Mangasaryan, Saner Şen, Serpil Polat, Serra Akcan ve Tolga Sezgin.

Türkiye’nin sorunlu başlıklarına, görünmeyen gölgede kalmış konularına içeriden bir bakış açısıyla yaklaşan sergide; İnönü Stadyumu, Gezi Parkı, göçmenler, Newroz, sünnet, kına, kentsel dönüşüme yönelik 75 fotoğraf ile acılarımızla, karanlık taraflarımızla, yakın geçmişimizle yüzleşiyoruz.

İşçiler, kadın hareketi, etnik kimlikler, azınlıklar, gündelik hayat, kürt meselesi, sokak muhalefeti, kültürel yapı, gündemde pek yer bulamayan ya da yüzeysel bir bakışla değerlendirilen konular biraraya geliyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafların yanı sıra kolektif olarak gerçekleştirilen Mezat, Kalanda, İnönü Stadyumu, Lübbey, Akhuryan İstasyonu ve Kuzey İstanbul başlıklı 6 video da sergide yer alıyor.

Ülkemizin çeşitli bölgelerinden özgün kareleri ve yaşanan olayları bir kez de Nar Photos gözünden görmek isteyenlere belge niteliğinde bir sergi:Yolda