Dünya Yolsuzluklara tepki zaferi getirdi

Yolsuzluklara tepki zaferi getirdi

23.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinden siyaset ile kısa süre önce tanışan komedyen Vladimir Zelenskiy’in zaferle çıkmasının yankısı sürüyor.

Yolsuzluklara tepki zaferi getirdi

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, ülke genelinde seçime katılımı yüzde 62 olarak açıklarken Zelenskiy, sandıkların kapanmasından kısa süre sonra düzenlediği basın toplantısıyla zaferini ilan ederek mevcut başkan Petro Poroşenko’nun kendisini tebrik ettiğini bildirdi. Poroşenko da kendi seçim karargahında düzenlediği basın toplantısında yenilgisini kabul etti. Siyasetten çekilmeyeceği sinyalini veren Poroşenko, “Yeni başkanın çok güçlü bir muhalefeti olacak” ifadelerini kullandı. Sandık çıkışı anketine göre, Zelenskiy yüzde 73.2 oy alarak devlet başkanlığı yarışını kazanırken Poroşenko ise yüzde 25.3’te kalmıştı. 4 yıl önce “Halkın Hizmetkarı” isimli siyasi komedi içerikli dizi filmde başrol oynayan Zelenskiy, senaryo gereği lise öğretmeniyken yolsuzluklara karşı yaptığı bir konuşması internette izlenme rekoru kıran ve kısa sürede halk kahramanı olarak kendisini devlet başkanlığı koltuğunda bulan bir karakteri canlandırmıştı. Zelenskiy, 2018’de oynadığı dizinin ismi olan “Halkın Hizmetkarı” partisini kurdu ve bu yılın başında devlet başkanlığına aday olacağını açıkladı. Zelenskiy, kendisini dizi karekteriyle özdeşleştirenlerin yanı sıra Poroşenko’nun 5 yıllık iktidarında hayal kırıklığına uğrayan Ukraynalıların tepki oylarıyla da devlet başkanı seçildi.

Haberin Devamı

Rusya umutlu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Zelenskiy ile Rusya’nın birlikte çalışmasının, yapacağı işlere göre değerlendirilebileceğini söyledi. Resmi sonuçların henüz açıklanmadığını hatırlatan Peskov, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Zelenskiy’i tebrik etmesi konusunda konuşmak için erken” dedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ise Zelenskiy’i telefonla arayarak tebrik ettiği bildirildi.