Siyaset YSK ‘anketle algı’ şikâyetini reddetti

YSK ‘anketle algı’ şikâyetini reddetti

09.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin (SP) “anketle algı yapılıyor” şikayetini “tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine” aykırı görmedi.

YSK ‘anketle algı’ şikâyetini reddetti

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, İYİ Parti, 6 Mart’ta YSK’ya başvurarak “Gezici” isimli şirket tarafından dokuz ilde gerçekleştirilen ankette, partilerinin HDP ile iş birliği varmış gibi gösterildiğini belirtti. Başvuru dilekçesinde “Bu şekilde vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde algı oluşturulmak istendiğini, farklı ideoloji ve siyasi yönelim içinde olan İYİ Parti ile HDP’nin işbirliği algısı oluşturularak kamuoyu önünde önemli bir seçmen ve oy grafiği bulunan partinin saygınlığının rencide edildiği” kaydedildi. Başvuruda, YSK’nın 19 Aralık 2018 tarihli 1119 sayılı kararında, “Bir siyasi partinin veya adayın lehine veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımın yapılmasının yasak olduğu, yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlarda tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması zorunluluğu bulunduğu” anımsatıldı.YSK, başvuruyu aynı günkü toplantısında değerlendirip, İYİ Parti’nin talebinin reddi yönünde karar aldı. Karar gerekçesinde, YSK’nın 19 Aralık 2018 tarihli konuya ilişkin kararında da bu maddeye dayalı olarak, oy verme gününden önceki 10 gün içinde (21 Mart-30 Mart 2019 saat 18.00’e kadar) yazılı, sözlü ve görsel basın yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılmasının yasak olduğu vurgulandı. Bu sürenin dışında yapılacak araştırma, anket, tahmin ve mini referandum benzeri yayınlarda, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulmasının zorunlu olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Bu arada, SP’nin de HDP ile iş birliği yaptığı iddiasıyla yöneltilen sorular içeren telefon anketine yönelik YSK’ya başvurduğu, kurulun bu partinin talebini de reddettiği bildirildi.