Siyaset YSK’dan ara karar... İlçe seçim kurulu iddiaları araştıracak

YSK’dan ara karar... İlçe seçim kurulu iddiaları araştıracak

25.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulundan, MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları araştırmasını istedi. YSK, MHP’nin “kısıtlı seçmen” itirazı konusunda ise yeniden bilgi istenmesine gerek görmedi

YSK’dan ara karar... İlçe seçim kurulu iddiaları araştıracak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), olağanüstü itirazları değerlendirme sürecinin üçüncü gününde önemli ara kararlara imza attı. MHP’nin Maltepe’de sandık kurulu başkan ve memur üyeleri görevlendirmelerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarını değerlendiren kurul ara kararında, sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin görevlendirilmelerine esas alınan listelerin hangi kurumlardan temin edildiği de belirtilmek suretiyle Maltepe 1. ve 2. İlçe Seçim Kurullarından ayrı ayrı gönderilmesinin istenmesine karar verdi. YSK, sandık kurulu başkan ve memuru üyeleri için liste dışında görevlendirme yapıldığı iddialarına ilişkin ise bu listelerin dışında görevlendirme yapılmışsa hangi sebeple ve hangi kurumdan görevlendirme yapıldığının sorulmasına karar verdi. Kurul, bunlardan mazeret bildiren veya seçim günü göreve gelmeyen varsa bunların da listesinin Maltepe 1. ve 2. İlçe Seçim Kurullarınca ayrı ayrı gönderilmesini istedi.

MHP’nin İstanbul genelinde kısıtlı seçmen iddiasıyla bulunduğu olağanüstü itiraz ise AK Parti’nin bulunduğu kısıtlı seçmen itirazına yönelik verilen ara karar örnek gösterilerek reddedildi.

Kararda, “Kısıtlı seçmen iddiaları Kurulumuzun 23.04.2019 tarihli Muh. 267383 sayılı ara karar ile araştırıldığından, bu konu hakkında yeniden bilgi istenilmesine yer olmadığına, gelen sonucun bir örneğinin bu dosya içine de konulmasına karar verildi” denildi.

Ara karar gereği 5 gün içinde bilgi ve belgelerin YSK’ya geleceği ve daha sonra bu belgeler üzerinde değerlendirme yapılacağı öğrenildi. MHP, ayrıca sandık kurulu başkanlarından 117’sinin akraba olduğunu iddia etmişti. Bu iddianın ise Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce araştırılmaya başlandığı ifade edildi.

Büyükçekmece de görüşüldü

Kurul, toplantıda AK Parti’nin Büyükçekmece seçim sonuçlarına ilişkin itirazını da görüştü. Bu itiraza ilişkin ise dün alınan ara kararların sonucunun beklenmesine karar verildi.

YSK’ya olağanüstü itirazda bulunan MHP ise İstanbul Büyükşehir Belediye ve İstanbul Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı’nda seçim sayımına gölge düşmesi nedeniyle iptaline karar verilmesi amacıyla tam kanunsuzluk kapsamında itiraz dilekçesini İstanbul İl Seçim Kurulu’na sunmuştu.